lausnekretninebanner

Petak, 01 Svi 2020 13:31

SDP: Neradna nedjelja predstavljena kao reforma, a imali smo je prije više od 30 godina

Ovih je dana i neradna nedjelja predstavljena kao velika reforma, iako smo neradnu nedjelju imali prije više od 30 godina. - ističe se u priopćenju SDP – a Dubrovačko – neretvanske županije u povodu Međunarodnog praznika rada 1. svibnja.

Županijski SDP – ovci tako pišu: „Radništvo u današnjoj Hrvatskoj, nakon 130 godina od događaja u Chicagu, osuđeno je na bolnu agoniju polaganog umiranja - rad je danas obezvrijeđen, radnici izrabljivani i potplaćeni, a ideal o 3 osmice (osam sati rada, osam sati sna i osam sati za vlastite potrebe) danas djeluje nestvarno i utopistički.”

„Rad je stvorio čovjeka, a nerad gospodina; budući da su gospoda koja danas odlučuju o pravima hrvatskih radnika afirmaciju stekli uglavnom u prvobitnoj akumulaciji kapitala ranih devedesetih i položaj radnika nastoje vratiti na razinu predindustrijskih društava 19. stoljeća, umjesto da radnike cijene kao ravnopravne partnere u procesu stvaranja viška vrijednosti.” - navodi se u prvosvibanjskom priopćenju SDP – a DNŽ.

„Pandemija koronavirusa odličan je izgovor za izmjene Zakona o radu po narudžbi poslodavaca, rezanje radničkih prava i uštede na njihovim plaćama. Štedi se onda kad se ima, a ne onda kad se nema; to zna svaki brucoš ekonomije, ali očito ne zna ministar rada i mirovinskog sustava. Hrvatska, de iure socijalna država, de facto u vrijeme krize pomaže privatni kapital, a uzima radnicima, učiteljima, medicinskim sestrama... Ovih je dana i neradna nedjelja predstavljena kao velika reforma, iako smo neradnu nedjelju imali prije više od 30 godina. Kratkoročno će ova mjera donijeti određeni benefit zaposlenima u trgovini, no dugoročno ona znači gašenje radnih mjesta i daljnji pad standarda. Ona, međutim, nije ni zamišljena kao pomoć radnicima u trgovini, već kao podilaženje vlastitom biračkom tijelu i priprema za predstojeće izbore.
Očito, predstoji nam žestoka borba za dostojanstvo hrvatskih radnika i za Hrvatsku po mjeri svih njenih građana. S vjerom u uspjeh te borbe, svim radnicama i radnicima, svima koji rade i od svog rada žive, čestitamo 1. svibnja, Međunarodni praznik rada!” - napisali su županijski SDP – ovci.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250