lausnekretninebanner

Petak, 01 Svi 2020 16:53

Premijeru poslana poruka što je potrebno Dubrovniku da gospodarstvo preživi

U tjednu koji izmiče Dubrovnik se polako vraća u normalniji život nakon karantene, javni gradski prijevoz se postupno normalizira, a u gradskoj upravi i dalje se radi na sprječavanju posljedica krize zbog korona virusa.

Grad je tako pomogao našim sugrađanima koji su ostali bez ikakvih primanja, pregovaralo se i sa zakupcima prostora u vlasništvu Grada, a gradonačelnik Mato Franković s gospodarstvenicima je posalo i poruku premijeru Andreju Plenkoviću što je Dubrovniku potrebno da njegovo gospodarstvo preživi.

Više o svemu u Tjednom pregledu.

ZAVRŠENO IGRALIŠTE NA PELINAMA

Završeni su radovi na cjelovitoj sanaciji igrališta na Pelinama. Naime, ovo igralište smješteno pod tvrđavom Minčeta nalazilo se u lošem stanju, a prethodno postavljena gumena podloga dotrajala je korištenjem i vremenskim prilikama. Rubovi su u potpunosti bili pohabani te su se ploče počele odvajati od podloge.
 
Iz tih razloga donesena je odluka da se umjesto sanacije podloga, što se ranije već pokušalo, započne s njihovim uklanjanjem. Kako bi se igralište adekvatno i trajno uredilo napravljena je posebna podloga u pet slojeva, od čega je jedan sloj bazni, dok ostatak čini četveroslojna sportska akrilna podloga s vodonepropusnim i protukliznim svojstvima. Ista je UV stabilna i posjeduje ITF certifikat.

tjedni01052020 5
Radove je izvela tvrtka Quadranta M2 d.o.o, dok je tvrtka Deltagrad d.o.o. bila nadležna za stručni nadzor.  Ukupna cijena radova iznosi 157.785,94 kuna bez PDV-a. Garancija na izvedene radove je dvije godine, a prema iskustvima drugih gradova navedena podloga ne traži nikakva ulaganja idućih 10 godina. 

ISPLAĆENA POMOĆ DUBROVČANIMA KOJI SU OSTALI BEZ PRIHODA

U sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je privremenu novčanu pomoć za 43 korisnika u ukupnom iznosu od 93.000 kuna.
 
Privremena novčana pomoć  za samca iznosi 1.500 kuna mjesečno dok za kućanstvo iznosi 3.000 kuna mjesečno, a isplaćuje se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.
 
Radi se tek o prvom ciklusu isplata jer novi zahtjevi svakodnevno pristižu te se očekuje da bi druga isplata novim korisnicima ove mjere mogla biti već za dva tjedna.
 
Podsjetimo, na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavljene su detaljne upute i kriteriji te svi potrebni obrasci zahtjeva kako bi građani, ali i gospodarstvenici mogli ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera.
 
Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

GRADONAČELNIK POSLAO PORUKU PREMIJERU: DUBROVAČKO GOSPODARSTVO NEĆE PREŽIVJETI BEZ MEĐUNARODNIH LETOVA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s članovima Gospodarskog vijeća na temu ekonomske situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te efektima na turističku sezonu 2020.
 
Predstavnici sektora iznijeli su trenutnu problematiku poslovanja te očekivanja. S obzirom na svoju teritorijalnu specifičnost kao i činjenicu da je turizam najvažnija gospodarska grana na dubrovačkom području ulazimo u najneizvjesniju turističku sezonu nakon Domovinskog rata.

tjedni0105202023225
Naime, Dubrovnik je u potpunosti avio destinacija te ako se ne omogući povezanost međunarodnim letovima turističkoj sezoni 2020. prijeti potpuni kolaps.
 
Na sastanku se istaknulo kako je zbog navedenog Dubrovnik potrebno promatrati na poseban način u odnosu na sve druge turističke gradove u Republici Hrvatskoj.
 
S ciljem postizanja sinergije i suradnje, a sve u svrhu gospodarskog napretka i daljnjeg razvoja Grada zaključak Gospodarskog vijeća jest kako je potrebno uputiti pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju kojim će se zatražiti odobrenje uvođenja charter letova s destinacijama u Europskoj uniji, ali i s Velikom Britanijom kao najvažnijim emitivnim tržištem grada Dubrovnika uz poštivanje svih epidemioloških mjera i posebnih protokola.
 
Također, predlaže se dozvoliti dolazak u zračnu luku privatnim zrakoplovima kao i uplovljavanje mega jahti, a sve uz uvjet da putnici prije ulaska u avion te prije uplovljavanja kod sebe imaju ispravu ne stariju od 48 sati koja potvrđuje da putnik nije COVID pozitivan.
 
Dubrovnik je financijski iznimno ovisan o turizmu te je potrebno zajedničkim djelovanjem omogućiti gospodarstvenicima poslovanje u sezoni 2020. koje će svakako zbog efekta epidemije biti u manjem opsegu.
 
Stav svih dionika Gospodarskog vijeća jest da gotovo 80% dubrovačkog gospodarstva neće preživjeti do proljeća 2021. godine ukoliko se ne omogući povezanost međunarodnim zračnim prometom.

UNATOČ KRIZI VATROGASCIMA SE NEĆE SMANJIVATI PLAĆE

Redovita sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, sedma po redu, održana je u Velikoj vijećnici.
 
Sjednicom je predsjedao predsjednik Vatrogasne zajednice, ujedno i gradonačelnik Mato Franković, a istaknuto je kako će, unatoč pandemiji koronavirusa koja je imala negativne financijske učinke na proračun Grada Dubrovnika, vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe i zaposlenicima DVD-a plaće ostati nepromijenjene.

tjedni01052020 7
Sva sredstva osigurana u gradskom proračunu, a namijenjena Vatrogasnoj zajednici za nabavku planirane opreme za rad neće se umanjivati. Cilj je da sva operativna tijela budu spremna djelovati u slučaju vatrene ugroze, kao i da se na početku sezone provedu sve potrebne preventivne aktivnosti i zadaće.
 
Podsjetimo, ulaganja ove gradske uprave u vatrogastvo u protekom trogodišnjem razdoblju bila su značajna. Donesen je novi kolektivni ugovor temeljem kojeg su dubrovački vatrogasci ostvarili povećanje plaća i bolje radne uvjete. Izgrađen je novi vatrogasni dom na Osojniku, kao i projekt doma u Zatonu, a Dubrovnik je prvi put u povijesti dobio vatrogasni brod.

NOVI SLOGAN TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA DUBROVNIKA

18. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika na kojoj se raspravljalo o aktualnoj situaciji održana je u Velikoj vijećnici. Turistička zajednica pripremila je kampanju promocije Dubrovnika pod nazivom  „Dubrovnik is not going anywhere, it is waiting for you“, koja će se provoditi putem društvenih mreža.

tjedni01052020 2
Promocija kreće od sutra, 1. svibnja, a biti će usmjerena na emitivna tržišta poput Skandinavije, Ujedinjenog Kraljevstva , Njemačke, Slovenije. Kampanja će se prikazivati i na domaćem tržištu te će se postepeno uključivati tržišta s kojima će biti uspostavljene direktne avio linije, a za što je iznimno važna aktivacija dubrovačke zračne luke.
 
Na današnjoj sjednici donesena je odluka o smanjenju plaća u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika od 15 posto,  a direktorica Ana Hrnić zadužena je da do 1. lipnja 2020. godine Turističkom vijeću dostavi prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta i reorganizacije rada Turističke zajednice grada Dubrovnika.
 
Turističko vijeće ujedno je usvojilo i Statut Turističke zajednice grada Dubrovnika.

GRAD SE SPREMAN ODREĆI ZAKUPA NE BUDE LI TURISTIČKE SEZONE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak sa zakupcima koji imaju najveći udio zakupa i zakupcima s dugogodišnjim zakupom prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu naplate najma prostora i javnih površina nakon 30. lipnja 2020. godine.
 
Prijedlog gradonačelnika zakupcima jest da se nakon 30. lipnja 2020. godine, ako turistička sezona započne, visina zakupa do 31. listopada 2020. godine nastavi obračunavati i plaćati po modelu 50 posto zakupa i 30 posto javna površina, dok bi se u razdoblju od 1. studenog 2020. do 1. travnja 2021. svi zakupci oslobodili plaćanja najma.
 
Nadalje, nakon 1. travnja 2021. godine, a do kraja iduće godine, predložit će se novi model plaćanja najma koji bi trebao pomoći zakupcima da izađu iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.
 
Sve navedeno predloženo je ako od 30. lipnja 2020. započne turistička sezona. No, ukoliko sezone ne bude u tom slučaju stav Grada jest kako se do oporavka najam ne bi naplaćivao.
 
Sukladno dogovoru sa zakupcima do 1. lipnja održat će se još jedan sastanak na kojem će se dodatno usuglasiti mjere, a sukladno daljnjem razvoju situacije.
 
Cilj Grada Dubrovnika je očuvati gospodarsku djelatnost i radna mjesta te je Grad u okviru svojih financijskih mogućnosti spreman pomoći.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020