laus banner 2021 2

Subota, 09 Svi 2020 14:23

Đe ste čestitari?

Piše:

Dubrovački političari rado upućuju razne čestitke, vjerske su neizbježne, čestitaju se i kršćanski i islamski i židovski blagdani, i to je lijepo od njih, a u posljednje vrijeme, nakon što su dugi niz godina Dan žena i Praznik rada bili nepoželjni među čestitarima, posebice desne provenijencije, iz samo njima znanih razloga, misleći valjda jadni da je riječ o komunističkim praznicima, jer su se u doba socijalizma koristili za veličanje režima, skromno su, doduše kako tko (neki još izbjegavaju), započeli i s upućivanjem čestitki i uz te dane. Ono što je najžalosnije je to da su čak i ljevičari na vlasti godinama zanemarivali Dan žena i Praznik rada iako je 1. svibanj bio i ostao državni praznik.

Posebno su političari osjetljivi kad je riječ o obljetnicama koje se vezuju uz antifašističku borbu, jer jadni također valjda misle da su svi antifašisti nužno i komunisti. Tako nećete doživjeti da gradonačelnici, načelnici i župani upute čestitku uz Dan antifašističke borbe koji se u Hrvatskoj slavi 22. lipnja, bježe od čestitke uz taj dan k'o vrag od tamjana.

Danas se pak obilježava Dan Europe koji se ujedno obilježava na cijelom Kontinentu i kao Dan pobjede nad fašizmom. I premijer Andrej Plenković uputio je čestitku, no od lokalnih čelnika ni slova, zaziru i od toga dana, čim se antifašizam spominje. I opet, sudeći po iskustvima svim prijašnjih godina, ni oni lijeve provenijencije nisu ništa bolji od svojih kolega s desnog spektra.

Razlog svemu je to da u oba tabora „igraju na sigurno” pazeći da čak ni čestitka uz pojedini dan koga ne „povrijedi”. I dok je kod čelnika koji su vlast osvojili glasovima desno orijentitranih birača to čak i donekle razumljivo, iako ne i opravdano, uistinu je potpuno nejasno čega se to boje ljevičari, kakve reakcije. Boje li se da će im kakav pobornik ustašluka uskratiti glas?!

Pa u državi u kojoj pojedini političari na početku karijere nisu znali bi li se radije upisali u HDZ ili SDP i u kojoj se HDZ svojim programom u pojedinim segmentima više profilirao kao socijalistička stranka, a SDP kao stranka sklona neoliberalnom kapitalizmu, u kojoj je HDZ na vlasti bez skrupula krenuo s izručivanjem hrvatskih generala u Haag, a SDP na vlasti to oduživao, dakle u državi poremećenih stavova javne politike, nije čudno da svi javno zaziru od antifašizma i doziraju ga na samo neizbježnu protokolarnu količinu, a u protokolu lokalnih čelnika ni to, pa čak ni u obliku nekoliko riječi čestitke.

Evo, prošlo je 14 sati, niti jedan se još sjetio dana pobjede nad fašizmom.

Đe ste čestitari?

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020