Utorak, 12 Svi 2020 21:17

Iako je najavila povlačenje iz politike Ruža Tomašić spremna je biti na listi

Piše:

Iako datum parlamentarnih izbora još nije službeno objavljen prema retorici lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka vrlo je vjerojatno da će se održati u srpnju. SDP - ovci su se zato i požurili proteklog tjedna s partnerima, s kojima su okončali pregovore, predstaviti Restart koaliciju kojoj je cilj nakon korona krize „resetirati” Hrvatsku. Iz HDZ - a se ne može doznati s kime dogovaraju i je li uopće pripremaju nekakav zajednički izlazak na izbore, no predsjednik te stranke Andrej Plenković znao je u proteklom razdoblju u nekoliko navrata izjaviti kako će HDZ na izbore samostalno.

Za izbore se itekako spremaju Domovinski pokret Miroslava Škora i Hrvatski suverenisti predvođeni Hrvojem Zekanovićem. Oni su dogovor o zajedničkom izlasku na izbore već postigli te dalje pregovaraju s Mostom. Ukoliko se Most priključi ovoj platformi, a posve je izvjesno da hoće, itekako bi mogli ugroziti izborni „score” HDZ - a i SDP - a u 10. izbornoj jedinici, posebice ako na toj listi bude i Ruža Tomašić, koja je za portal Dubrovnikpress.hr istaknula kako će ovoj platformi dati punu potporu.

Prema dogovoru koji su postigli Zekanovićevi Hrvatski suverenisti i Škorin Domovinski pokret, suverenistima bi pripala tri „prolazna mjesta” na listama. U međuvremenu je postignut i dogovor s Hrvatskim blokom Zlatka Hasanbegovića, a i dalje se pregovara s Mostom, iako se u medijskom prostoru špekulira kako su ti pregovori zapeli zbog neslaganja oko pozicija na listam u dvjema dalmatinskim izbornim jedinicama.

Posve je jasno da će Most tražiti prolazna mjesta, posebice u 10. izbornoj jedinici. Da pregovori još uvijek traju i da ih nisu omele izjave čelnika HSS - a Kreša Beljka prema kojima je SDP Mostu nudio koaliciju, kazala je i Ruža Tomašić.

- Još ništa konkretno ne mogu reći jer pregovori još uvijek traju, usuglašavaju se stavovi i programske smjernice svih sudionika pregovora i kad oni budu okončani bit će više informacija o izlasku na izbore u 10. izbornoj jedinici. Čelnici Mosta nisu vodili razgovore s SDP-om, iz Mosta su to demantirali. Dakle, S Mostom se i dalje pregovora. - kazala je Tomašić.

Naime, u razgovoru kojega je vodio s novinarom Večernjeg lista, Beljak je govorio o izborima održanim prije 90 godina na kojima se pod vodstvom okupila cjelokupna opozicija, od krajnje ljevice do krajnje desnice protiv vladajućih. Tako je kazao kako je u tom smislu predlagao Bernardiću, koji se s tim složio, da se pozove čak i Most i sve moguće ideološke različite pozicije, a kojima je zajednički nazivnik taj da su protiv HDZ-a. Dodao je kako od strane Mosta, odnosno Grmoje i Petrova ta inicijativa odbačena s podsmijehom jer su Petrov i Grmoja neostvareni HDZ - ovci koji ne promišljaju o bilo kojoj drugoj priči osim HDZ - a.

SDP inače, iako nije jasno s kojim ciljem, već duže koketira s Mostom. Radili su to i na prošlim parlamentarnim izborima jednako kao i na prošlim lokalnim izborima na dubrovačkom području i od Mosta su svaki put odbijeni. No, Mostov politički rejting u posljednje se vrijeme znatno strmoglavio i posve je jasno da na parlamentarne izbore ne mogu samostalno. Loše stoje i u svojoj bazi, 10. izbornoj jedinici. Iako će od Hrvatskih suverenista i Domovinskog pokreta tražiti prolazna mjesta na listi u 10. izbornoj jedinici, pitanje je koliko glasova, posebno onih prefencijalnih, dvojac Grmoja – Petrov mogu skupiti.

No, potencijal koji nedostaje tom dvojcu mogla bi nadomjestiti Ruža Tomašić, koja pak naglašava kako je na politički angažman spremna ako je njezini Suverenisti, konkretno supredsjednik te stranke Marijan Pavliček pozove.

- Vi znate da sam ja najavila povlačenje iz Europskog parlamenta u kojem mandat neću odraditi do kraja. Najavila sam da odlazim do kraja lipnja 2021. i ako Hrvatski suverenisti, odnosno Marijan Pavliček procjeni da će im moj angažman koristiti ja ću im se staviti na raspolaganje, ali o tome još nismo razgovarali. Ako Marijan Pavliček od mene to bude tražio, bit ću na listi. - rekla je Tomašić, koja je još u veljači, govoreći o odlasku iz Europskog parlamenta, kazala kako je uvijek spremna pomoći svojim istomišljenicima.

Političku put Ruže Tomašić javnosti je dobro poznat, kao što se pamti da je na izborima za europski parlament 2014., na koje je izašla s HDZ-om, kao peta na listi osvojila 107 000 preferencijalnih glasova birača. Drugim riječima, Tomašić je u to vrijeme HDZ-u izvoljevala izbornu pobjedu.

Kao zastupnica u Europskom parlamentu bila je iznimno aktivna. Izborila se za ukidanje kvota za ulov male plave ribe, zalagala se za pravo svake Sredozemne države da proglasi svoj gospodarski pojas na moru. Njezinim je zalaganjem hrvatski jezik stekao ravnopravan položaj u Europskom parlamentu.

Iako je javnost nedavno iznenadila izjavom kako će se iz Europskog parlamenta povući prije isteka mandata te uživati u mirovini, čuvajući unuke, posve je jasno kako za njezinu političku mirovinu još nije došlo vrijeme, kao što je jasno da njezin angažman na parlamentarnim izborima u 10. izbornoj jedinici, ukoliko se za to odluči, ne bi baš najbolje sjeo ni HDZ-u.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020