laus banner 2021 2

Nedjelja, 17 Svi 2020 16:36

Gradonačelnici i župani ostaju bez jednog, načelnici općina neće više imati zamjenike?

Piše:

Sljedeći gradonačelnik Dubrovnika i župan Dubrovačko – neretvanske županije koji budu izabrani na izborima 2021. godine mogli bi ostati bez jednog zamjenika/zamjenice, a načelnici općina u Dubrovačko - neretvanskoj županiji koji sada imaju po jednog zamjenika ili zamjenicu nakon sljedećih izbora iste možda više neće imati.

Naime, prema tom planu, koji bi, piše Novi list, HDZ mogao ponuditi u kampanji nadolazećih parlamentarnih izbora, nestalo bi 624 mjesta raznih zamjenika, a postojanje planova koji idu u tom smjeru potvrdio je i ministar uprave Ivan Malenica.

Inače, u jedinicama lokalne samouprave koje imaju do deset tisuća stanovnika načelnici i gradonačelnici ima jednog zamjenika. Riječ je uglavnom o općinama jer malo je gradova koji su uspjeli dobiti taj status, a da imaju ispod deset tisuća stanovnika što je limit za status grada osim u iznimnim slučajevima.

U jedinicama lokalne samouprave koje imaju više od deset tisuća stanovnika, u gradovima sjedištima županija i županijama općinski načelnici, gradonačelnici i župani imaju dva zamjenika, a u ovom slučaju riječ o malom broju općina koje imaju više od deset tisuća stanovnika.

Zasad pak nema naznaka da će se mijenjati i teritorijalni preustroj, odnosno da će biti izbrisane pojedine općine koje nisu održive.

Takav plan zamagljivanje je očiju jer zapravo prave reforme bez brisanja pojedinih općina nema. Što se tiče smanjenja troškova plaće zamjenika ionako nemaju utjecaj na državni već isključivo na proračun jedinica lokalne samouprave, pa se uštede mogu i ostvariti isključivo u lokalnim proračunima.

Stoga prava reforma jest jedino smanjenje broja jedinica lokalne samouprave i brisanje onih koje bez pomoći iz državnog proračuna ne mogu funkcionirati, jedino u tome slučaju dolazi dakle do rasterećenja državnog proračuna. Naravno, ukidanje pozicije zamjenika svakako je pozitivna stvar.

U Hrvatskoj je inače trenutno čak 428 općina i 127 jedinica lokalne samouprave koje imaju status grada te 20 županija bez grada Zagreba koji ima poseban status i grada i županije.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020