laus banner 2021 2

Ponedjeljak, 18 Svi 2020 20:05

Gradonačelnik Franković se sastao s predstavnicima turističkih vodiča

Gradonačelnik Franković se sastao s predstavnicima turističkih vodiča Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić sastali su se danas s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik i Ceha turističkih vodiča kako bi raspravili aktualnu situaciju u turističkoj branši i očekivanja za nastavak 2020. godine te sezonu 2021. Sastanku su nazočili i pročelnik nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić.
 
Govoreći o posljedicama koje je prouzrokovala epidemija koronavirusa u sektoru turizma i prometne povezanosti, gradonačelnik Franković sudionike sastanka izvijestio je o glavnim zaključcima sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem održanog prošlog tjedna u Banskim dvorima. Prvenstveno, s obzirom da je Dubrovnik u potpunosti avio-destinacija, naglašena je važnost osiguranja pretpostavki za slijetanje međunarodnih letova na Zračnu luku Dubrovnik. Jedan od važnih ciljeva je omogućiti slijetanje charter letova kao privatnih zrakoplova s područja Europske unije i Velike Britanije u Zračnu luku Dubrovnik te uplovljavanja mega jahti.
 
- Ova sezona će biti daleko od idealne, očekujemo ostvarenje 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa i u tom smislu sam optimističan da ćemo to i ostvariti. Cilj je da gospodarstvo preživi do proljeća 2021. i da gubici budu što je moguće manji. – naglasio je gradonačelnik Franković.

Dodao je kako do kraja ove godine nije realno očekivati kruzerske goste.
 
Uspostavljeni su direktni kontakti sa svjetskim avioprijevoznicima poput British Airwaysa i Jet2coma, a pregovori i razrada financijskih parametara su u tijeku, rekao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je kako je gradski proračun uprihoduje 70% sredstava direktno od turizma, a ostatak je indirektno također povezan s turizmom, zbog čega je financijski opravdano u ovoj situaciji uložiti u subvenciju međunarodnih letova.
 
Zamjenica Tepšić podsjetila je kako je Turistička zajednica krenula s promotivnom kampanjom, a u pripremi su i razne pogodnosti za ovogodišnje posjetitelje u vidu popusta za posjete Lokrumu, gradskim zidinama, Dubrovačke kartice, kao i besplatni programi kulturnih ustanova čime će se cijene usluga prilagoditi smanjenoj potražnji.
 
Naglašena je važnost provedbe propisanih protokola zaštite kako bi se izbjegla potencijalna zaraza i ugroza trenutno dobre epidemiološke situacije. Turistički vodiči još uvijek čekaju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nakon čega će se iste u dogovoru  s Gradom Dubrovnikom po potrebi nadopuniti specifičnostima lokalnog poslovanja u ovom sektoru.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020