lausnekretninebanner

Utorak, 19 Svi 2020 20:25

Stariji gosti teško da će na kruzere

Piše:

Gosti koje dovoze malo troše. Krivi su za gužve po našim cestama, povijesnoj jezgri, zagađuju more i zrak. Sve su to razlozi kontra uplovljavanja ili reduciranja uplovljavanja kruzera u dubrovački akvatorij. I dok se vode polemike trebaju li Dubrovniku kruzeri ili ne i u kolikom obimu, s godinama smo navikli da ih je u ovo doba u luci barem dva tri. Ovoga svibnja ih nema jer ih je zaustavila pandemija.

Prvi kruzer koji će već uploviti u grušku luku neće dovesti turiste već pomorce koji se mjesecima nisu mogli iskrcati s kruzera na kojima rade. Kad su u pitanju ovogodišnja krstarenja, neke su ih kompanije čiji brodovi uplovljavaju u Dubrovnik, otkazale do jeseni, dok bi brodovi nekih kompanija trebali započeti s plovidbom početkom ili sredinom srpnja.

Naravno, normalizacija cruise putovanja ovisi o više faktora, prvi i najvažniji je suzbijanje pandemije koronavirusa u zemljama Mediterana u koje kruzeri uplovljavaju, otvaranje granice, normalizacija putovanja. No, najvažniji faktor za kompanije je isplativost plovidbe uz ograničen broj putnika jer putnici starije životne dobi, kako trenutno stvari stoje, u ovom ljetnom razdoblju neće moći na krstarenja.

Naime, većina kompanija čiji bi brodovi već u srpnju trebali s turistima zaploviti na kružna putovanja, neće ukrcavati baš sve putnike, odnosno neće ukrcavati putnike od 70 godina i starije bez da prethodno ne predoče liječničku dokumentaciju da u posljednja dva mjeseca nisu bili hospitalizirani te da ne boluju od kroničnih bolesti.

Kad su u pitanju kompanije čiji brodovi uplovljavaju u Dubrovnik, Aida Cruises i Sea Dream otkazali su sva putovanja do kraja svibnja. Do 12. lipnja otkazana su putovanja brodova Azamara i Celebrity Cruisesa. Brodovi kompanija Viking Sea Costa Cruises, Crysatl Criuses, Majestic, Norwegian Cruise Line, Marella Cruises, Wind Stra Yach, Grand Circke Cruise Travel i Star Clippers otkazani su do 30. lipnja. Brodovi Pullmantura trebali bi zaploviti 3. srpnja, a brodovi MSC - a 10. srpnja. Prema najavama brodovi Royal Carribeana trebala bi sezonu započeti 12. srpnja.

Do jeseni su putovanja otkazale kompanije Holland American Line, Princess Cruises i Seaborn.

No, važno je istaknuti kako datumi početka cruise putovanja koje su pred sebe postavile kompanije svakako nisu fiksni i pomicat će se ovisno o daljnjim razmjerima korona pandemije te isplativost plovidbe uz ograničen broj putnika.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020