lausnekretninebanner

Srijeda, 20 Svi 2020 14:01

60 pomoraca iskrcalo se u Dubrovniku s Carnival Magica

60 pomoraca iskrcalo se u Dubrovniku s Carnival Magica Foto: dm

Kruzer Carnival Magic jutros je u 8 sati u grušku luku uplovio sa 761 pomorcem od kojih je iskrcano njih 60 kojima će biti osiguran prijevoz u matične zemlje. Među pomorcima koji su jutros po prvi put nakon dva mjeseca plovidbe stali na kopno je šest Hrvata, a samo je jedan iz Dubrovačko - neretvanske županije.

Pomorci koji su hrvatski državljani po iskrcaju neće u samoizolaciju, a preostala 54 pomorca bit će postupno transferirana u svoje matične zemlje. Naime, za neke od njih prijevoz će se organizirati autobusima ili kombijima dok će većina tijekom srijede i četvrtka u svoje matične zemlje biti prevezeni charter zrakoplovima, što je na konferenciji za novinare potvrdio i načelnik Policijske uprave dubrovačko - neretvanske Ivan Pavličević.

- Za putnike iz zemalja poput Ukrajine i Rumunjske, agencije su poduzele sve mjere i radnje da im se osiguraju transferi zrakoplovima preko Zračne luke Dubrovnik. Nakon granične kontrole policijski službenici postaje Pomorske policije Dubrovnik dali su putnicima, kako našim tako i stranim državljanima, letke s epidemiološkim preporukama. Hrvatski državljani uz pridržavanje tih preporuka neće biti u klasičnoj samoizolaciji koja je bila na snazi do prije nekoliko dana, već samo moraju pridržavati mjera navedenih u letku, odnosno imati što manje kontakata te što manje izlaziti kako ne bi zarazili i sebe i druge. - rekao je Pavličević.

Nakon što je od 761 pomorca s Carnival Magica iskrcano njih 60, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kazao je kako nije upoznat jesu li ti pomorci testirani na COVID-19.

- Bilo bi dobro da se pomorci drže mjera, de facto samoizolacije, iako u registru neće biti zavedeni kao osobe koje su pod samoizolacijom. Znači da idućih 14 dana paze, da motre svoje respiratorne simptome i temperaturu, da ne napuštaju mjesto stanovanja osim nužnih izlazaka, a ako i izlaze da nose maske i drže distancu, održavaju higijenu ruku, znači sve one mjere koje smo cijelo vrijeme zagovarali. Iako, oni su već mjesec i pol do dva na moru tako da nisu bili u kontaktu s kopnom, ali bi bilo dobro da se iz predostrožnosti drže svih ovih mjera.- kazao je Lakić.

Inače, među pomorcima koji su jutros iskrcani s Carnival Magica, osim Hrvata, bilo je državljana susjedne Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Mađarske, Italije, Srbije, Rumunjske i Ukrajine i Moldavije.

Idući Carnivalov kruzer s kojega će se u Dubrovniku iskrcati dio pomoraca u Gruž će uploviti 27. svibnja.

nm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020