lausnekretninebanner

Četvrtak, 28 Svi 2020 21:39

Dobroslavić: Za lokalnu i regionalnu samoupravu od velike je važnosti povećanje sredstava za koheziju i ruralni razvoj

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u videokonferenciji Povjerenstva Europskog odbora regija za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER). Na sastanku se raspravljalo o situaciji izazvanoj COVID-om 19 i njezinim posljedicama za kohezijsku politiku i proračun EU-a te o jučerašnjem prijedlogu Europske komisije za sljedeći Višegodišnji financijski okvir i njegovo povezivanje s budućim mjerama oporavka nakon krize uzrokovane pandemijom.

Plan oporavka temeljit će se na tri stupa: potpora državama članicama za oporavak i poboljšanje njihovih gospodarstava, pokretanje gospodarstava te jačanje odgovora EU - a na krizu.

U raspravi s glavnim direktorom uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Marcom Lemaitreom župan Dobroslavić naglasio je da je novi prijedlog Europske komisije dobrodošao te da demonstrira solidarnost i jača Uniju za budućnost. Prijedlog od 750 milijardi eura, od toga 500 milijardi bespovratnih sredstava te ostatak u povoljnim zajmovima bit će značajna korist ekonomiji EU - a, državama članicama, regijama i gradovima. Zaključio je također kako je za lokalnu i regionalnu samoupravu od velike važnosti povećanje sredstava za koheziju i ruralni razvoj.

Europska komisija jučer je iznijela prijedlog plana opsežnog oporavka. Kako bi oporavak svih država članica bio održiv, ravnomjeran, uključiv i pravedan, Europska komisija predlaže stvaranje novog instrumenta za oporavak pod nazivom „EU sljedeće generacije“, koji je dio snažnog, modernog i poboljšanog dugoročnog proračuna EU-a.

Ukupni kapacitet proračuna EU-a, uključujući instrument EU sljedeće generacije u iznosu 750 milijardi eura i ciljana povećanja dugoročnog proračuna EU - a za razdoblje 2021. - 2027. iznosit će 1,85 bilijuna eura.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020