lausnekretninebanner

Srijeda, 03 Lipanj 2020 22:29

Zakupnicima gradskih prostora fit za sitniš i mukte

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas drugi po redu sastanak s, kako se navodi u priopćenju, „dijelom zakupaca prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika”, a na temu naplate zakupa prostora i javnih površina.

Piše: Davor Mladošić

„Na sastanku je dogovoreno, a obzirom na neizvjesnost turističke sezone 2020., kako će se za mjesece srpanj, kolovoz i rujan računi za zakup ispostavljati do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Visina zakupa korespondirat će s visinom ostvarenih noćenja u 2020. godini, s usporedbom ostvarenja istih u 2019. godini, a sukladno podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika.” - navodi se u priopćenju Grada Dubrovnika.

Zakupnici gradskih prostora time će biti u uistinu povlaštenom položaju naspram zakupaca u privatnim prostorima čime se ozbiljno narušavaju pravila tržišnog natjecanja. Zakupnici gradskih prostora već su i prije, u jeku korona krize, bili u puno povoljnijem položaju od najmoprimaca koji koriste privatne prostore. Njima će cijena prostora, ukoliko najmodavac nema sluha za probleme, i dalje ostati ista, dok će po sustavu koji je danas predstavio gradonačelnik Franković najmoprimci u gradskim prostorima plaćati najam u ovisnosti koliko bude turista u Dubrovniku.

„Ako broj ostvarenih noćenja u srpnju 2020. godine bude iznosio 20 % prošlogodišnjih rezultata onda će zakup javne površine i zakup poslovnih prostora biti obračunat u visini od 20 % ugovorenog zakupa javne površine/poslovnog prostora.” - piše naime u priopćenju Grada Dubrovnika.

Drugim riječima zakupnici gradskih prostora, s obzirom da se ne očekuje više od 30 posto prošlogodišnjeg prometa turista, a i to je optimistična brojka, plaćat će sitniš u odnosu na druge poduzetnike.

Uz to zakupnici gradskih prostora neće ništa plaćati Gradu od od 1. listopada 2020. do 1. travnja 2021. godine, a sve to, kako piše u priopćenju „sukladno prethodno postignutom dogovoru”. Inače, taj „prethodno postignuti dogovor” za zakupnike poslovnih prostora Grada još je povoljniji od prijedloga koji je koncem travnja iznio gradonačelnik Franković kada je kazao kako bi razdoblje u kojem se neće naplaćivati najam trebalo početi 1. studenoga.

Također krajem travnja, objavio je tada Grad Dubrovnik u priopćenju, prema Frankovićevom prijedlogu najam se tijekom ljetnih mjeseci trebao naplaćivati u iznosu od 50 posto za prostore i 30 posto od pune cijene za gradske površine. No, sada je gradonačelnik odustao i do toga.

Iako sama namjera gradonačelnika Frankovića zapravo nije loša, ipak treba ponoviti kako ovakav „dogovor” ozbiljno narušava temeljna načela tržišnog natjecanja stavljanjem poduzetnika u privatnim prostorima u nepovoljan položaj u odnosu na one u gradskim prostorima.

„Ovom mjerom Grad Dubrovnik nastavlja podupirati poduzetničku aktivnost na području Grada Dubrovnika, a uz navedeno, sve do sada predložene mjere ostaju na snazi”, piše još u priopćenju Grada Dubrovnika što je istina tek djelimice. Grad naime ovakvim mjerama podupire tek poduzetničku aktivnost dijela poduzetnika, i to onih koji su u gradskim prostorima, dok se ostali, i to samo oni koji s bave djelatnostima koje se nisu mogle obavljati zbog korona krize, moraju zadovoljiti s maksimalno 2500 kuna beneficije za najam poslovnog prostora. Dio poduzetnika ne može dobiti ni to, jer im obavljanje djelatnosti nije bilo zabranjeno.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250