lausnekretninebanner

Petak, 05 Lipanj 2020 20:59

Gradonačelnik Franković: Prihodi su fikcija, rebalans proračuna za 15 dana

Gradonačelnik Franković: Prihodi su fikcija, rebalans proračuna za 15 dana Foto: Grad Dubrovnik

Iako je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća kazao kako su gradske financije stabilne, a Grad likvidan, kakvo je stanje u gradskoj blagajni bit će vidljivo na sjednici Vijeća za petnaestak dana kad će pred vijećnike biti stavljen prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa zaista je pogubna na prihode grada ovisnog o turizmu pa se u gradskoj upravi razmišlja kako štedjeti ne bi li se tijekom neke nove vrlo vjerojatne krize ipak raspolagalo određenim sredstvima.

Gradonačelnik Mato Franković ističe da je rebalans proračuna spreman te govori o efektima pandemije na proračun Grada.

- Kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovela je do dramatičnog pada proračunskih sredstava. Kod planiranja proračuna ne postoji mogućnost dugoročne štednje i svakako bi bilo dobro kad bi ta vrsta štednje bila moguća. Nitko nije mogao predvidjeti pandemiju, a ona je pogodila cijeli svijet. Kad su u pitanju prihodi proračuna Grada Dubrovnika, mi smo posljednji pet godina imali kontinuiran rast prihoda. Samo za usporedbu, proračun je 2015. iznosio 397 milijuna kuna, a 2016. ostvaren je u iznosu od 413 milijuna kuna. Proračun za 2017. bio je nešto manji, ostvaren je u iznosu od 404 milijuna kuna jer nakon što proračun bivšeg gradonačelnika nije usvojen, do izbora Grad je vodila povjerenica Vlade koja nije imala nikakve ovlasti. Proračun za 2018. ostvaren je u iznosu od 537 milijuna kuna, a za 2019. iznosio je gotovo 690 milijuna kuna. 2020. zaista je po svim pokazateljima trebala biti rekordna godina, ali dogodila se pandemija.- rekao je Franković, osvrnuvši se na nužni rebalans proračuna.

- Rebalans je spreman, problem je ta ravnoteža između prihoda i rashoda u trenutku kad su prihodi doslovce fikcija, nisu utemeljeni na ničemu normalnom i čvrstom. Izostala su sredstva od žičare, ulaznica za zidine, dakle, tog novca sada nema. Stagniraju prihodi od prodaje nekretnina. Možemo reći kako smo 100 posto ovisni o turizmu jer koja god da je djelatnost u pitanju, naslonjena je na turizam i krajnji je korisnik uvijek vezan uz turizam. 2020. trebala je bit rekordna godina, a riješili smo probleme s kruzerima, svaki je dan iz SAD - a trebao slijetati zrakoplov, tu su i brojne druge avio linije i sve je to sad stalo. Sve je bilo lijepo posloženo, ali došla je pandemija koja je pogodila cijeli svijet. - kazao je Franković, dodavši kako ipak sve i nije tako crno po gradske financije.

- Ohrabruje što virus polako kopni, a jedan dio sredstva koje će Vlada dobiti od Europske unije prelit će se i na jedinice lokalne samouprave. Važno je dočekati travanj 2021. i povrat turizma koji po prognozama neće biti u obimu kakav je bio prije korone. Važno je reći kako je Grad trenutno likvidan i vjerujem da će tako ostati u nadolazeća dva mjeseca. Smanjili smo nepotrebna izdavanja i imamo novca na računu. Inače je travanj mjesec kad prihodi obično rastu i prošle je godine u travnju bilo 57, a ove godine 17 milijuna kuna. Dakle, pad prihoda i više je nego očit. Unatoč svemu, prenijeli smo sredstva iz prošle godine od 20 milijuna kuna, uspjeli smo izbalansirati proračun. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250