lausnekretninebanner

Nedjelja, 07 Lipanj 2020 14:15

Srđ je naš od DPDS - a traži da financira obnovu tvrđave Imperial

Otvoreno pismo Društvu prijatelja dubrovačke starine

Predsjedniku, Malom vijeću i Skupštini Društva prijatelja dubrovačke starine

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 4. lipnja 2020. gradski vijećnici konačno su konstatirali da je ugovor s tvrtkom Razvoj golf d.o.o. o koncesiji nad tvrđavom Imperijal raskinut. Tvrđava Imperijal još od Domovinskog rata stoji u žalosnom stanju, a u njoj, u nemogućim uvjetima, djeluje Muzej Domovinskog rata. Sigurni smo da vodstvu i članovima Društva prijatelja dubrovačke starine nije svejedno što se jedna od važnih simboličkih točaka Grada godinama nalazi u takvom stanju.

Još 2014. godine Društvo je izrazilo zabrinutost „da će se tvrđavi dogoditi potpuna degradacija i uništenje“ te „da će tvrđava biti pretvorena tek u još jednu razglednicu poput Revelina“, ukoliko tadašnji gradonačelnik Vlahušić bude vodio projekt obnove tvrđave Imperijal s istim stručnjacima i na isti način na koji je obnavljao Lazarete.

Također, predsjednik Društva g. Denis Orlić izjavio je u intervjuu od 8. svibnja 2015. da je Društvo spremno obnavljati tvrđavu Imperijal i da je „prvi uvjet za obnovu tvrđave Imperijal na Srđu da Grad Dubrovnik, kao vlasnik, riješi sve ugovorne dileme s tvrtkom Golf razvoj“.

Taj uvjet je razriješen.

Molimo vodstvo i članove Društva prijatelja dubrovačke starine, čija je skupština zakazana za sutra, 8. lipnja 2020., da podrži ovaj prijedlog i da žurno pošalju Gradu Dubrovniku pismo namjere kojim Društvo izražava spremnost da otpočne s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave Imperijal.

Razumijevajući kako je financijsko stanje Društva uvjetovano globalnom zdravstvenom i gospodarskom krizom, molimo Društvo da iskaže spremnost da, čim se za to stvore financijski uvjeti, u cijelosti financira obnovu tvrđave, koja će se po završetku obnove predati na korištenje Muzeju Domovinskog rata.

Ovim pismom namjere u dubrovačkoj bi se javnosti otklonile sve spekulacije i sumnje hoće li tvrđava Imperijal ikada opet postati taocem odnosa korumpiranih političkih struktura i mešetara zemljištem s offshore adresama.

S poštovanjem,
Inicijativa Srđ je naš
Đuro Capor
KLGB Srđ je Grad
Nikša Selmani

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250