lausnekretninebanner

Nedjelja, 07 Lipanj 2020 19:53

Zmaj Boaz iz špilje Šipun u klaustru Male braće

Ako se u klaustru nalazi više prikaza mitoloških bića, i ako je u njemu figura boga Peruna, onda nije čudno da je tu i zmaj, jer se bog Perun, po mitološkoj priči, borio protiv zmaja.

Piše: fra Stipe Nosić

Na jednom od prvih kapitela, točnije na kapitelu 2, predočene su figure dva zmaja. Sa strane prema istoku dvonožni je zmaj s jakim repom. Na zapadnoj strani je sličan zmaj, ali on ima krila. Zmajevi zapravo predstavljaju zmiju, koja je tako česta u biblijskim tekstovima, a personificira zlo.

zmajevi0706 1

U kršćanskoj ikonografiji najčešće se zmiju prikazuje kao onu koja je prevarila Evu, pa zbog toga Jahve zmiji prijeti: „Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu“ (Post 3,15).

zmajevi0706 2

To Božje obećanje se shvaća kao prvo Evanđelje koje se ostvarilo u rođenju Božjeg sina, uz suradnju Blažene Djevice Marije. U tom kontekstu Gospa je na slikama često kao ona koja nogama gazi zmiju. Ako se zmajeve na ovom kapitelu shvati u smislu zmije iz rajskog vrta, onda se i minijaturne likove muškarca i žene koji su na prvom kapitelu može gledati kao Adama i Evu u rajskom vrtu. Treći kapitel s kuglama tada predstavlja zabranjeno voće. Čitava kompozicija koju nude prva tri kapitela može se tako povezati sa slikom stvaranja svijeta koju nudi knjiga Postanka.

U dvostrukom dubrovačkom zmaju može se naslutiti i čudovište iz legende o špilji Šipun nedaleko Cavtata. Ta špilja zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode zbog važnog staništa špiljske faune. Za nju su vezene različite priče a među njima je i ona o svetom Ilaru. Jedna od verzija te legende govori o tome kako je zmaj živio u špilji i napadao ljude i stoku. Na molbu stanovnika Epidaura, sveti Ilar koji je živio kao monah u drugoj spilji, naredio je zmaju da izađe iz špilje, odvukao ga u selo Mlini i tu ga na lomači spalio.

Prvi je o špilji Šipun na znanstveni način pisao Nikola Vitov Gučetić 1584. A legendu je opjevao Junije Palmotić (1606 – 1657) u pjesmi s naslovom „Čudo svetog Ilara“. Prijepis te pjesme u rukopisu iz 1802. čuva Arhiv Male braće (AMB 135). Pjesma počinje ovako: „Kod visokih bjelih miraa / Epidaura stara grada / koga se ime svud prostira / A on u prahu leži sada.“

Ako klesar koji je izradio ovaj kapitel nije bio iz Konavala, zacijelo je bio fasciniran legendom o zmaju iz špilje Šipun koja se pričala u njegovo vrijeme, pa je jedan njezin dio ovjekovječio u dva različita zmaja na kapitelu klaustra. Skulpture zmajeva svakako spadaju među najuspješnija kiparska ostvarenja koja se nalaze na kapitelima. Možda razlog te izvrsnosti leži u tome što je to zasigurno jedna od prvih skulptura Miha Brajkova koje je radio u klaustru?

Jedan drugi Konavljanin u naše vrijeme, franjevac Ilar Lukšić, možda i ne zapažajući zmajeve u svom klaustru, obilazio je 1999. pećine oko Cavtata, kako bi vidio gdje je živio njegov imenjak sveti Ilar. On je tada zabilježio legendu o špilji Šipun, svetom Ilaru i zmaju (zmiji) Boazu. Njegov rad objavljen je u Zborniku Župe dubrovačke za 2000. godinu. Fra Ilar je opisao život povijesne osobe svetog Hara ili svetog Ilariona, o kojoj je prvi pisao sveti Jeronim. I prema tu zabilježenoj legendi, sveti Ilar je živio u ondašnjem Epidauru od 362. do 366. i spasio tamošnje stanovništvo od strašnog zmaja Boaza.

Pisac ovog teksta svjedoči da je fra Ilar Lukšić, nakon što je već bio umro, i zasigurno saznao sve o zmajevima i anđelima, dobio na bivšu ovozemaljsku adresu primjerak jednog časopisa, kojeg mu je poslao jedan drugi hrvatski istraživač koji je pisao o špilji Šipun i u kojem je citirao objavljeni fra Ilarov članak.

A da kamene zmajeve u klaustru zapažaju i turisti dokaz je fotografija jednog od njih s kapitela 2 objavljena na webu od jednog turista s Dalekog istoka.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250