lausnekretninebanner

Petak, 12 Lipanj 2020 13:55

Od raskida koncesije za Imperial do rješavanja parkinga u Zlatnom potoku

Povodom tri godine mandata gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je brojne realizirane, ali i projekte koje tek treba dovršiti. Jednoglasnom odlukom vijećnika na sjednici Gradskog vijeća usvojena je odluka o utvrđenju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperial, koji su Grad Dubrovnik i Razvoj golf zaključili još u ožujku 2009. godine. Konačno se privode kraju radovi na uređenju Šetališta Nika i Meda Pucića. Stanovnici Gradskog kotara Ploče dobit će garažu i parkiralište. Na lapadskom raskrižju postavljeni su zvučni signalizatori za slijepe i slabovidne osobe dok su vrtići i škole dobili senzore za mjerenje kvalitete zraka.

TRI GODINE MANDATA: GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ PREDSTAVIO BROJNE ZNAČAJNE PROJEKTE

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu tri godine mandata predstavio ovoga tjedna najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave, ali i brojne investicije i aktivnosti koje su u tijeku.

Među završenim kapitalnim projektima istaknuo je novu osnovnu školu na Montovjerni, pročistač pitke vode, studentski dom, Lazarete obnovljene EU sredstvima, energetske obnove škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića, novi vrtić Palčica II i ukupno 13 novih vrtićkih grupa, nove prostore Državnog arhiva, oborinsku odvodnju u Vukovarskoj ulici, ulaganje u sportske objekte poput novog nogometnog terena u Gospinom polju, kao i brojna obnovljena, ali i novoizgrađena dječja i druga igrališta. Među završenim projektima, kazao je gradonačelnik Franković, važno mjesto zauzima i povijesno čišćenje te obnova stare dubrovačke kanalizacije, kao i završetak prve faze sanacije Grabovice.

tjednitrigodinemandata1206

Istaknuo je i kako je u posljednje tri godine za gradske projekte osigurano 269 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, s ciljem da se do kraja mandata povuče oko milijardu kuna iz EU fondova. Među njima je i rekonstrukcija Lapadske obale za koju je osigurano 70 milijuna kuna.

U tijeku su ili pri kraju izvedbe i brojni drugi projekti koji će podići kvalitetu života u gradu poput uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića, Ulice kardinala Stepinca, stanova za mlade u Mokošici po modelu 'Dubrovačke stanogradnje', ceste od Mosta do Pobrežja.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je Grad preuzeo ljetnikovac Kabogu, Vilu Čingriju te tvrđavu Imperijal u kojoj će Muzej Domovinskog rata raditi u puno boljim uvjetima. Izdvojio je i naplatu potraživanja od Excelsae za Žičaru, ali i rješavanje pitanja poput 'pošasti bankomata', koje je jedino Dubrovnik uspio riješiti.

Iako je situacija s pandemijom koronavirusa zbog gospodarske krize usporila investicijske aktivnosti, gradnja domova umirovljenika u Gružu i kod Opće bolnice Dubrovnik nisu dovedeni u pitanje. Za oba su izrađeni projekti, kao i za Sklonište za životinje koji bi se, unatoč nepovoljnoj financijskoj situaciji, trebao početi graditi do kraja ove godine.

- Bilo je važno dobro gospodariti javnim novcima i u ovim teškim trenutcima imati financijsku stabilnost koju Grad Dubrovnik sada ima. Grad nikoga nije ostavio sa strane, svima smo pomogli u ovim teškim vremenima i dalje smo čvrsti i stabilni i to ćemo ostati i u budućnosti, a jednini smo grad u Republici Hrvatskoj koji je izvodio preko 70 milijuna kuna za pomoć malim ljudima i gospodarstvenicima, kao i za pomoć svim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika.- kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

JEDNOGLASNOM ODLUKOM GRADSKOG VIJEĆA TVRĐAVA IMPERIAL VRAĆA SE GRADU

Jednoglasnom odlukom vijećnika na 30. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika prihvaćena je odluka o utvrđenju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperial, zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. 25. ožujka 2009. godine.

- Došao je trenutak kada smo vidjeli da je vrijeme, nakon sedam godina čekanja, da se raskine ugovor s koncesionarom i da se krene u drugom smjeru, ne dajući tvrđavu u koncesiju ikome nego je zadržavajući za Grad. Za sve postoji mjesto i vrijeme, a to je upravo sada i naravno da smo se konzultirali s pravnim stručnjacima prije donošenje jedne ovakve odluke, po kojoj će se, vjerujem, pamtiti sastav ovog Gradskog vijeća. - rekao je gradonačelnik.

gradskovijecetjedni1206

- Danas u tvrđavi Imperial na Srđu imamo muzej u raspadajućem stanju, koji ne prikazuje dostojno žrtvu dubrovačkih branitelja. Imamo prevrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa. Međutim, iz cijelog niza razloga, u ovu priču se nije moglo krenuti prije Sada je došlo vrijeme da krenemo drugim putem, putem na kojem ćemo napraviti jedan veliki memorijalni centar Domovinskog rata, Muzej Domovinskog rata koji će u potpunosti odavati počast žrtvi branitelja, u cjelokupnom opsegu tvrđave Imperial jer je cijela tvrđava stup obrane Grada. - kazao je Franković, najavivši rekonstrukciju tvrđave.

- Cesta na Srđu vraća se u prostorni plan i nakon toga krećemo s postupkom izrade dokumentacije konstrukcije tvrđave Imperijal. Taj postupak će voditi Zavod za obnovu Dubrovnika, a nakon toga će Grad Dubrovnik ići u rekonstrukciju tvrđave, kojoj će osnovna namjena biti Muzej Domovinskog rata, ali će imati i društveni prostor i ugostiteljski sadržaj i sve ono što je potrebno u sklopu jednog takvog objekta. Na nama je da kreiramo tu priču i budućnost ovog izuzetno važnog povijesnog mjesta za Grad Dubrovnik. Tvrđavu Imperijal vraćamo Gradu i građanima. - izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u povodu izglasavanja ove odluke.

PRIVODE SE KRAJU RADOVI NA UREĐENJU ŠETALIŠTA NIKA I MEDA PUCUĆA

Proširenjem posljednjih 90 metara, radovi na Šetalištu Nika i Meda Pucića bit će privedeni kraju. To su ujedno i najzahtjevniji radovi, a dosad je prošireno 140 metara šetnice koja će bit široka 2,40 metara. Za desetak rada započet će i radovi na postavljanju ograde koji će biti okončani do 1. srpnja.

nmpucictjedni1206

Također će se u narednim danima pristupiti izradi podloge šetnice od „Tricikla“ do Ville Elite. Potom slijede radovi brušenja podloge i ugradnje kamenih faša, te montaža rasvjetnih tijela i urbane opreme.

Prethodna faza radova obuhvatila je izvođenje 150 metara nedostajuće vodovodne mreže i postavljanje svih potrebnih elektroinstalacija, uključujući i kabele za novu javnu rasvjetu.

Podsjetimo, cjelovitim uređenjem Šetališta Nika i Meda Pucića obuhvaćena je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, tipizirane urbane opreme.

GRADSKI KOTAR PLOČE IZA GRADA DOBIT ĆE GARAŽU I PARKIRALIŠTE ZA 82 VOZILA

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja na gradskom području. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, izrađeno je idejno rješenje za garažu s vanjskim parkiralištem za ukupno 82 vozila u Ulici Frana Supila.

Gradnja je planirana na mjestu postojećeg igrališta u naselju Zlatni potok, a zbog specifičnosti lokacije i terena, idejno rješenje predviđa građevinu s četiri razine s ukupno 63 garažna mjesta te otvoreno parkiralište na krovu objekta s 19 parkirališnih mjesta. Idejno rješenje predstavljeno je predsjedniku GK Ploče iza Grada Srđanu Obadu, nakon čega je uvažen prijedlog stanovnika da se u projekt uvrsti i dodatna krovna etaža na kojoj će se urediti dječje igralište.

parkingzptjedni1206

Kolni pristup predviđen je s Ulice Frana Supila, a preliminarno idejno rješenje predviđa i mogućnost pješačkog pristupa od skala do ulice Zlatni potok. Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirano je stubište i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Ovaj iznimno važan komunalni projekt jedan je od rezultata je sastanka predstavnika GK Ploče – Iza Grada s gradonačelnikom Matom Frankovićem na kojem se razgovaralo o ključnim problemima i mogućnostima poboljšanja kvalitete života stanovnika ovog kotara.

NA LAPADSKOM RASKRIŽJU POSTAVLJENI ZVUČNI SIGNALIZATORI ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE

Na semaforsko raskrižje kod nogometnog stadiona u Lapadu ugrađeni su zvučni signalizatori za slijepe i slabovidne osobe. Ugrađeno je osam uređaja ukupne nabavne vrijednosti 30.690,00 kuna, a postavljeni su na svim pješačkim prijelazima na spomenutom raskrižju.

Uređaji su opremljeni senzorima za automatsko prilagođavanje razine zvuka te se zvuk koji akustični signalizatori proizvode prilagođava razini buke u okolišu, odnosno zvučni signal je tijekom dana i intenzivnijeg prometa glasniji dok je tijekom noći i manjeg prometnog opterećenja tiši.

signalizatoritjedni1206

Nakon Ilijine glavice, lapadsko raskrižje drugo je raskrižje opremljeno zvučnim signalizatorima, a njihovim postavljenjem raskrižju osigurana je sigurna pješačka komunikacija slabovidnim i slijepim osobama.

Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurava znatna sredstva za realizaciju mjera Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Iznos ukupnih sredstava znatno je porastao u zadnje tri godine i prešao je 5 milijuna kuna. Do sada su strategije donesene za dva razdoblja, a izrada nove Strategije za razdoblje od 2021. do 2025. godine povjerena je Dubrovačkoj razvojnoj agenciji.

U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA POSTAVLJENI SENZORI ZA MJERENJE KVALITETE ZRAKA

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je postavio senzore za mjerenja kvalitete zraka u odgojno-obrazovnim ustanovama. Riječ je Pilot projektu u sklopu projekta Pametni grad, a Dubrovačka razvojna agencija DURA, koja ga provodi, u ovom je koraku senzore instalirala u tri osnovne škole i pet vrtića.

Projekt je danas predstavljen u OŠ Lapad, a tom je prigodom zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila kako je ovo još jedan u nizu projekata koji doprinosi kvaliteti života sugrađana te kako je riječ o nadstandardu koji pozitivno utječe na kvalitetu obrazovanja.

Postavljeno je ukupno 120 senzora i to u osnovnim školama Ivana Gundulića, Marina Držića i Lapad te vrtićima Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2.

senzoritjedni1206

Cilj je projekta je poboljšanje kognitivnih sposobnosti i razine praćenja nastave te poboljšanje zdravlja, naročito kod djece s kroničnim bolestima dišnih sustava, kazala je direktorica DURA-e Ana Marija Pilato Krile. Naime, istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju programe u odgojno-obrazovnim ustanovama nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima klonu od umora i gube koncentraciju, a praćenjem stanja i reagiranjem sukladno dobivenim podacima ova se situacija može poboljšati. Pozitivna iskustva škole u tom smislu iznijela je i ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko.

U ime izvođača radova, HT-a, Renato Totić istaknuo je važnost primjene suvremene tehnologije u svakodnevnom životu, o čemu smo posebno svjedočili za vrijeme pandemije, te cjeloviti pristup Grada Dubrovnika koji bilježi iskorak u primjeni na razini Hrvatske.

Cjelokupni sustav i njegove tehničke pojedinosti predstavio je Stjepan Čavar iz DURA-e, koji je kazao kako se ovakvi senzori najčešće instaliraju u poslovnim prostorima, a Grad Dubrovnik prvi ih je omogućio u odgojno-obrazovnim ustanovama. Instalirani sustav za mjerenje kvalitete zraka omogućava očitavanje mjerenja CO2, temperature i vlage u zraku u prostorijama gdje su postavljeni senzori, povezivanje senzora na IoT (Internet of Things) infrastrukturu te korištenje aplikacijskog rješenja za praćenje i analizu podataka. Instalirani sustav omogućuje i dodatne nadogradnje.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020