lausnekretninebanner

Petak, 19 Lipanj 2020 14:51

Slučaj autobusa Solaris: Franković odlučio kazneno prijaviti Poljake zbog pokušaja prevare

Piše:
Slučaj autobusa Solaris: Franković odlučio kazneno prijaviti Poljake zbog pokušaja prevare Foto: Grad Dubrovnik

Nakon što je 11 poljskih autobusa marke solaris danas dovezeno pred remizu u Komolcu u koju im Uprava Libertasa nije dozvolila ulazak, gradonačelnik Mato Franković i direktor Libertasa Ante Vojvodić na konferenciji za novinare istaknuli su kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u tvrtki Solaris, a zbog pokušaja prevare.

- Pokreće se postupak kaznene prijave za pokušaj prevare protiv odgovornih osoba u tvrtki Solaris bus & Coach. S današnjim danom je istekao rok od 21 dan u kojem je Libertas prilikom preuzimanja autobusa utvrdio da nisu ispoštovani svi tehnički uvjeti. - kazao je Franković, dodavši kako u autobuse, sukladno natječajnoj dokumentaciji, nije ugrađen sekundarni retarder, a čime su prekršeni uvjeti iz javne nabave.

Istaknuo je kako je poljski Solaris imao 21 dan za ispraviti nedostatke na 11 autobusa te dodao kako u autobusima danas dovedenim pred remizu nisu napravljene potrebne ispravke.
- Kako su se danas vratili ponovno s autobusima i utvrđeno je kako nije došlo do potrebne ispravke. Libertasu je preostalo reći kako zaustavlja sve postupke nabavke. Naime, postavlja se pitanje što bi bilo da je Libertas odlučio preuzeti autobuse u ovom stanju. Libertas bi bio penaliziran s 4,5 milijuna kuna. - kazao je Franković i dodao kako su Grad i Libertas odgovorno postupili.

Naglasio je kako su iz tvrtke Solaris na sastanku uputili određene prijetnje prema Gradu Dubrovniku i Libertasu.
- Na službenom sastanku od strane predstavnika tvrtke Solaris upućene su direktne prijetnje prema Libertasu i Gradu Dubrovniku po pitanju medijskog pritiska koji će se vršiti na nas. Poručujem im da smo mi takve prijetnje davno prije čuli od drugih pa istima nismo bili podložni. – rekao je Franković.

Gradonačenikove riječi o medijskom pritisku, kojim su Gradu i Libertasu zaprijetili iz poljskog Solarisa možda i nisu neutemeljene ako se uzme u obzir što su pojedini nazovi mediji proteklih mjesec dana pisali i o autobusima i o Libertasu.

Inače, gradonačelnik je istaknuo kako će osim podnošenja kaznene prijave prema središnjoj Agenciji za ugovaranje i financiranje EU fondova pokrenuti postupaka nove javne nabave autobusa financiranih iz europskih fondova.

Direktor Libertasa Ante Vojvodić kazao je kako su predstavnici tvrtke Solaris na jutrošnjem sastanku kazali kako su autobusi koji su jutros dovezeni pred remizu u Komolcu isti kao što su bili i prilikom prve isporuke.
- Ako su oni potpisali zapisnik da su oni isporučeni s primarnim reterderom i danas dali ovu izjavu, ne vidim razloga za objašnjenje. Spremni smo bili preuzeti jedno vozilo na pregled, angažirali smo i sudskog vještaka, htjeli smo im dati priliku, ali nisu se ponovo pojavili u Komolcu. - kazao je Vojvodić.

Kako se može čuti da su iz tvrtke Solaris najavili tužbu protiv Grada i Libertasa, gradonačelnik Maro Franković naglasio je kako se tog spora ne boji.

- Kao i za europski natječaj, redovno imamo sastanke u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, dodatno se konzultiramo, što smo napravili i ovaj put i rekli su nam da će nas automatski penalizirati ako se odlučimo uzeti autobuse koji ne odgovaraju tehničkoj specifikaciji. Tu je stvar vrlo jasna. I ugovor je vrlo jasan. U siječnju sam dobio informaciju da Solaris unatoč činjenici da se traži sekundarni, u autobuse ugrađuje primarni retarder. Tada sam uputio dopis i i naveo da ćemo u slučaju da dođe do nečeg takovg odbiti primiti takve autobuse. Odgovorili su nam da ne brinemo te da će ispoštovati uvjete iz javne nabave. - rekao je Franković, istaknuvši kako je dobio diplomatsku notu s kronologijom i dokumentacijom i činjenicom da se dogodio pokušaj prijevare.

- Kad se dogode ovakve stvari i kad se na EU fondove javi netko tko izvrši pokušaj prijevare dobije tzv. markicu, a to znači da se više ne možete prijavljivati na EU fondove odnosno da ste tvrtka za koju postoje ozbiljne indicije da može nekog prevariti. Da je Libertas odlučio riskirati i uzeti autobuse te platiti penale, onda bi on dobio tu markicu jer je svjesno počinio tu vrstu prijevare. Solaris će snositi odgovarajuće posljedice jer su nas doveli u zabludu i nije jasno kako se tako renomirana tvrtka odlučila na nešto ovako. - kazao je Franković.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020