lausnekretninebanner

Petak, 19 Lipanj 2020 21:46

Grad nastavlja brigu o obrtnicima i ugroženim poduzetnicima; nastavljen proces razdvajanja vrtića

Radovi na izgradnji nove ceste od Mosta preko Rijeke Dubrovačke do Pobrežja izvode se prema zadanoj dinamici. Poslovanje Libertasa bila je tema ovotjednog sastanka gradonačelnika s predstavnicima Uprave Libertasa i načelnicima općina, a očuvanje radnih mjesta naglašeno je kao prioritet. Grad Dubrovnik je za 242 gospodarska subjekta kroz korona mjere odobrio više od pola milijuna kuna. S milijun kuna subvencionirani su i dubrovački tradicijski obrti. U ovome tjednu završena je diobena bilanca Dječjih vrtića Dubrovnik, a uređene su i gradske plaže.

NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI NOVE CESTE DO POBREŽJA

Radovi na gradilištu nove prometnice od Mosta do Pobrežja, iznimno važnog projekta za daljnji razvoj grada i dalje napreduju sukladno utvrđenoj dinamici. U tijeku je izrada armiranobetonskih zidova na cijeloj trasi s donje strane ceste koja vodi do Pobrežja, kao i pripadajući zemljani radovi odnosno radovi iskopa i nasipa. Iskopi za probijanje nove trase kroz brdo prethodno su u potpunosti završeni, a trenutno je na samoj prometnici u tijeku izvedba zaštite pokosa geotehničkim sidrima i nanošenjem slojeva mlaznog betona.

radovicestapobrezjetjedni1906

Na novoj cesti koja je jedan od kapitalnih projekata gradske uprave, završeni su radovi na sanaciji i uređenju pokosa iznad ceste Mokošica-Lozica, pa je dionica preko Mirinova ponovo otvorena za sav promet.

Glavni ciljevi ulaganja u ovu prometnu investiciju jesu prije svega omogućavanje preduvjeta za stvaranje nove stambene zone na Pobrežju te izgradnje dvotračne ceste do Gornjih sela koja bi to područje povezala sa Dubrovnikom.

Povezivanjem s Gradom, Gornjim selima bi se omogućili uvjeti za daljnji gospodarski i ruralni razvoj, dok bi se na području Pobrežja u skorije vrijeme realizirao planirani projekt uređenja Park 'n' Ride parkirališta, prvog takvog na krajnjem jugu Hrvatske.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ ODRŽAO SASTANAK S UPRAVOM LIBERTASA, CILJ JE OČUVATI RADNA MJESTA

Poslovanje Libertasa bila je tema ovotjednog sastanka gradonačelnika Mata Frankovića i direktora Libertasa Ante Vojvodića, a na kojem su sudjelovali i načelnici općina Ston, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka, Konavle i Mljet te su svi upoznati s teškim financijskim stanjem u društvu.

sastanaklibertastjedni1906

Na sastanku je zaključeno kako je u ovom trenutku cilj mjera racionalizacije poslovanja očuvanje radnih mjesta. Napravljene su financijske analize i poduzeti svi potrebni koraci kako bi se Libertas financijski stabilizirao do kraja godine. U tom su smislu predložene i dodatne mjere štednje čija je osnovna namjena očuvanje radnih mjesta i opstanak društva.

GRAD ZA 242 GOSPODARSKA SUBJEKTA ODOBRIO VIŠE OD POLA MILIJUNA KUNA SUBVENCIJA

Subvenciju za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području grada Dubrovnika za mjesec svibanj ostvarila su 242 gospodarska subjekata te će Grad navedenu mjeru subvencionirati u ukupnom iznosu od 571.073 kune.

Riječ je o subvencijama Grada Dubrovnika u sklopu donesenih mjera financijske pomoći gospodarstvenicima za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, a sredstva će biti isplaćena do kraja tjedna. Prethodno je za travanj već isplaćeno 433.124 kuna za 190 gospodarskih subjekata.

Iz nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more napominju korisnicima mjere da su za mjesec lipanj dužni dokaz o uplati najma poslovnog prostora dostaviti najkasnije do 30. lipnja jer im se u protivnom neće moći isplatiti potpora za idući mjesec.

Uvjeti, kriteriji i načini isplate subvencija pravnim i fizičkim osobama definirani su Odlukom o dodjeli ovih subvencija i to u iznosu do maksimalno 2.500 kuna mjesečno za razdoblje travanj, svibanj i lipanj. Odredbe ove odluke nisu se odnosile na gospodarske subjekte koji imaju sklopljene ugovore o najmu poslovnih prostora u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika, na koje se odnosi mjera smanjenja zakupnine za iznos od 50 posto.

DUBROVAČKIM TRADICIJSKIM OBRTIMA MILIJUN KUNA SUBVENCIJA

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je obrtnicima 42 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Sveukupni iznos subvencija za dubrovačke obrtnike u 2020. godini iznosi 1.008.000,00 kuna, a dodjeljuju se temeljem natječaja kojeg je proveo Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika. Podsjetimo, od 2018. godine subvencije za obrtnike u mjesečnom neto iznosu od dvije tisuće kuna isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila ranija praksa.

obrtnicitjedni1906

Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima odnosno proizvodnim i uslužnim obrtima, poput obrta za obradu kamena, izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, obrta za obradu željeza i metala, izradu ključeva i brava, kao i krojačkim obrtima, frizerima, postolarima, zlatarima i urarima. Na natječaj za dodjelu potpora prijavilo se 52 obrtnika koji djeluju na području Grada, od čega je njih 42 u potpunosti zadovoljilo potrebne kriterije i uvjete natječaja.

- Obrtništvo kao gospodarska djelatnost predstavlja nešto na čemu se zajednica oduvijek temeljila i na čemu se u budućnosti treba temeljiti, a upravo tradicijski obrti i njihov opstanak čine sastavni dio identiteta našeg Grada i od iznimne su važnosti za daljnji gospodarski razvoj i prepoznatljivost Dubrovnika.- istaknuo je gradonačelnik Franković.

Također je istaknuo kako danas nije lako biti obrtnik jer takva vrsta posla iziskuje puno truda, želje i volje. Zahvalio se svim obrtnicima na njihovoj ustrajnosti, predanom i iscrpnom radu svih ovih godina, ali i na tome što radeći u obrtništvu znatno doprinose promociji Grada Dubrovnika.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ U PRVOM UNESCO - vom WEBINARU: BOGATSTVO BAŠTINE NAŠA JE PREDNOST U OBNOVI TURIZMA

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je na prvom UNESCO-vom webinaru o svjetskoj baštini pod nazivom „Re-thinking Urban Heritage for Resilience and Recovery“, u kontekstu utjecaja virusa COVID-19 na gradove i obnove njihovih aktivnosti nakon globalne pandemije.

U teškom vremenu globalne krize, kako zdravstvene tako i financijske, Grad Dubrovnik u potpunosti je ostao bez glavne gospodarske grane, naglasio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju na prvom panelu.

frankovicunescotjedni1906

- U ovom trenutku počinjemo polako s obnovom turističke djelatnosti, prije dva dana Zračna luka Dubrovnik uspostavila je međunarodne letove i ove sezone očekujemo ostvarenje oko 30 posto lanjskog turističkog prometa. Potrebno je istaknuti kako je Dubrovnik grad koji se financijski iznimno oslanja na turizam, više od 80 posto naše ekonomije je snažno povezano s turizmom, a ostatak su različite druge oblasti koje su također posredno vezane uz turistički promet. – rekao je gradonačelnik Franković, te dodao kako unatoč teškoj situaciji, gradska uprava nije izgubila iz vida zacrtane ciljeve i potrebe grada za daljnjim razvojem u pravom smjeru.

- Poznata vam je povijest Dubrovnika 1991. kada je grad bombardiran, a još tada UNESCO-vi promatrači u svojim zapisima spomenuli su obnovu i budućnost Dubrovnika koji treba razmišljati kako će uvesti održivost u svoj turizam. Usprkos tome što živimo od turizma i on nam je osnovna ekonomska djelatnost, ne želimo napraviti istu pogrešku, zato je ovo teško razdoblje također odlična mogućnost promjenu i sigurno ćemo tu mogućnost i iskoristiti. - rekao je Franković.

Govoreći o obnovi aktivnosti gradova, istaknuo je kako obnova i zaštita baštine ne idu jedno bez drugog, a posebno se osvrnuo na izazove koji stoje pred dubrovačkom gradskom upravom.

- Kulturna baština u Dubrovniku je u odličnom stanju i mi kontinuirano ulažemo u njenu obnovu, a u obnovi aktivnosti prije pandemije, bogatstvo baštine će zasigurno biti jedna od komparativnih prednosti gradova pod zaštitom UNESCO-a. Duboko sam uvjeren kako će se UNESCO-vi gradovi prije obnoviti nego oni drugi. Baština je uvijek privlačna, a gradovi će sada s manje gužve biti još i ljepši. Sve su to izazovi ispred nas, moram istaknuti kako smo zdravstvenu krizu dočekali spremni i dobro je riješili, a financijska kriza je tek ispred nas, ali nadam se da ćemo se s njome suočiti jednako uspješno. - zaključio je gradonačelnik.

Osim Grada Dubrovnika, na prvom panelu svoja iskustva iznijeli su i predstavnici gradova poput Tunisa, indijskog Jaipura te filipinskog grada Vigan. Sa svojom perspektivom o utjecajima COVID-19 pandemije na baštinu i održivi razvoj gradova u ovaj panel su se uključili i stručnjaci Satya Tripathi iz UN Environmenta i Cherie Nursalim iz GITI Group.

ZAVRŠENA DIOBENA BILANCA DJEČJIH VRTIĆA DUBROVNIK

Ustanova Dječji vrtići Dubrovnik završila je izradu diobene bilance, što je jedan od pravnih koraka u procesu razdvajanja gradske ustanove u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja na dvije pravne osobe. Diobenom bilancom utvrđuje se podjela nekretnina, pokretnina, financijskih sredstava te prava i obveza između postojeće ustanove koja se dijeli i novog Dječjeg vrtića Pčelica. Do konačnog razdvajanja na dvije institucije predstoji još dioba računovodstvenih djelatnosti te ishođenje suglasnosti nadležnog Ureda državne uprave.

djevrticitjedni1906

Složeni proces razdvajanja započeo je odlukom Gradskog vijeća na sjednici održanoj 27. lipnja 2019. Ovom Odlukom osnovana je nova javna ustanova u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja Dječji vrtić Pčelica sa sjedištem u Mokošici, dok postojeća nastavlja s radom pod istim nazivom, Dječji vrtići Dubrovnik, sa smanjenim upisnim područjem. Gradonačelnik Mato Franković u ime osnivača potom je imenovao povjerenstvo od osam članova sačinjeno od djelatnika ustanove vrtića i Grada Dubrovnika, koje je zaduženo za sve potrebne predradnje za podjelu ustanove.

Dječji vrtić Pčelica obuhvaćat će četrnaest područnih odjela i to devet odjela u Mokošici, potom u Trstenom, Zatonu, na Gromači, Osojniku i Šipanu. Centralna zgrada novoosnovane ustanove bit će vrtić Pčelica u Mokošici, a privremena ravnateljica je Diana Brkić. Na novu ustanovu se prenosi vrtićka i druga pripadajuća imovina, te radnici koji rade u pripadajućim područnim odjelima s postojećim pravima i obvezama.

Dječji vrtići Dubrovnik kao javna ustanova u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja djeluje još od 1993 godine. Uzimajući i obzir ukupan broj djece koji je svake pedagoške godine u porastu, kao i broj djece po pojedinim odgojnim skupinama, ustanova Dječji vrtići Dubrovnik nije usklađena s važećim državnim pedagoškim standardom, koji kao optimalnu veličinu dječjeg vrtića definira 17 do 20 odgojnih skupina redovitoga programa ili 340 do 400 djece, odnosno za dječji vrtić s područnim odjelima 30 odgojnih skupina ili 600 djece. Stoga se infrastrukturne, formalno-pravne, kadrovske i financijske predradnje za podjelu ove institucije poduzimaju već nekoliko godina, a konačni cilj je približavanje ispunjenju pedagoških standarda u gradskim predškolskim ustanovama i time podizanje kvalitete usluge brige za najmlađe

UREĐENE PLAŽE OD BELVEDERA DO VELIKIH ŽALA

Početkom travnja započele je uređenje, sanacija i opremanje javnih plaža i kupališta na području Dubrovnika. Do sada su završeni radovi na Buži, Porporeli, plaži Pile-Šulić, Dančama, Boninovu, Kalamoti (Donje čelo i Bezdan) i Velikim žalima, Gjivoviću, te kupalištima u Mokošici, Zatonu, Belvederu i Solitudu.

Na plažama u Zatonu (Bunica, Bat, Ankora, Orsan Gverović, Soline, Ponta mala), Mokošici (Ponta Sjekavica, kod Gostione, Vapor, kod ex Ambulante), Solitudu (plaža Mandrač) i na Velikim žalima očišćeni su prilazi do plaža na kojima je odrađeno nasipanje žala i ravnanje plaže, te su postavljeni tuševi, skalice, kabine i svlačionice potrebne za nadolazeću sezonu.

plazetjedni1906

Na Buži, Boninovu, Porporeli, Šuliću, Dančama, Kalamoti (Donje čelo i Bezdan), Belvederu i Gjivovićima također su završeni radovi uređenja koji su obuhvatili popravljanje ograda, skalica i rukohvata, betoniranje oštećenih podesta, zidova i skalina te popravljanje i postavljanje tuševa.

Ugovornom izvođaču tvrtki Frendy d.o.o preostali su radovi na opremanju i uređenju javnih kupališta na Elafitima, Vrbici, Štikovici, Titovoj Vili, Trstenom i Orašcu, čiji je dovršetak planiran krajem lipnja, a sredstva predviđena u Proračunu za uređenje i održavanje plaža prije početka ljetne sezone iznose 1.717.000 kuna.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020