lausnekretninebanner

Subota, 20 Lipanj 2020 18:04

5,3 milijuna kuna općinama i gradovima kroz Programe razvoja otoka i razvoja lokalne zajednice

U petak u Velikoj vijećnici u Dubrovniku upriličeno je svečano uručivanje ugovora financiranih nacionalnim i EU sredstvima korisnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije iz Programa razvoja otoka u 2020. godini kao i Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

Državna tajnica u MRRFEU Nikola Klaić istaknula je uvodno kako će se kroz 15 ugovora dodijeliti 5,3 milijuna kuna.

- Vlada RH je u mandatu premijera Andreja Plenkovića od 2017. do 2019. mnogo napravila za otoke. Osim što smo donijeli novi Zakon o otocima, povećao se proračun i unaprijedili smo programe koji su postojali već niz godina. Samo u našoj županiji za subvencioniranje vode je dodijeljeno 11,3 milijuna kuna, za cestovni otočni prijevoz 20 milijuna kuna, za očuvanje poslova 5,5 milijuna kuna, za udruge civilnog društva 600 tisuća kuna, za male kapitalne projekte 17,4 milijuna kuna te preko Fonda za sufinanciranje kapitalnih projekata smo sufinancirali 31 projekt s 15,5 milijuna kuna. - rekla je ovom prilikom Klaić.

Napomenula je kako se ulaskom u EU Hrvatskoj otvorila nova financijska perspektiva te bez obzira što nije donesen višegodišnji financijski okvir i ne znamo s koliko konkretno novaca raspolažemo, sigurno nećemo ostati ‘kratkih rukava’.

EU provodi inicijativu ”Pametni otoci” što je odlična mogućnost za ovakve sredine da se putem lokalne razvojne agencije apliciraju za sredstva za projekte koji su im doista potrebni. Prethodnih godina, poručila je državna tajnica, to nije bio slučaj. Oni su se programirali iz Zagreba, a ne središta kojima su bili namijenjeni pa je često dolazilo do diskrepanicije na terenu.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom zahvalio ministarstvu i Vladi na svemu što su napravili za razvoj otoka i lokalnih zajednica. Napomenuo je kako smo do sada iz EU fondova povukli 5,9 milijardi kuna, te dodao kako je ipak dobro znati kako Dubrovačko-neretvanska ima pomoć i iz državnog proračuna.

U ime općina i gradova ovom prilikom su se zahvalili gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250