lausnekretninebanner

Srijeda, 24 Lipanj 2020 09:44

Marina Vučković Matić (HNS): Glas građanske Hrvatske s juga treba se čuti u Saboru

Marina Vučković Matić od prije je poznato ime u gradskoj politici gdje trenutno obnaša dužnost gradske vijećnice HNS-a, ali je zato jedno od novih imena na ovogodišnjim listama za izbore za Sabor, sedma je na listo u X. izbornoj jedinici. Jedna je od pripadnica novog vala političarki i političara koji sada izlaze i na nacionalnu scenu.

HNS izlazi na ove izbore samostalno. Možemo reći kako ni prije u X. izbornoj jedinici Vaša stranka nije dobro prolazila, pa tako u posljednjem sazivu Sabora iz redova HNS - a nije bilo nikoga s juga Hrvatske. Kako Vi vidite šanse HNS-a? S kakvim bi rezultatom bili zadovoljni?
- Sama činjenica da jug Hrvatske u posljednjem mandatu nije imao svog predstavnika iz redova HNS-a pokazuje da je vrijeme za promjenu. Možda nas čeka teška bitka, ali se ja iskreno veselim ovoj kampanji. Birači su i mene i mog stranačkog kolegu Miha Obradovića imali priliku upoznati kroz naše djelovanje u gradskom vijeću, pa vjerujem da imaju svoje mišljenje o nama. Sada je naš zadatak da na terenu u kontaktu s njima pojasnimo naš program i naše stavove i uvjerimo ih da nam daju povjerenje. Dubrovnik zaslužuje imati liberala kao svog predstavnika u Zagrebu i nadam se da će i birači to prepoznati. Najviše bi bila zadovoljna kada bi ostvarili taj cilj i osigurali da se glas građanske Hrvatske s juga čuje u Saboru.

marina vuckovic matic 5

Listu HNS-a nosi Valentin Dujmović, predsjednik županijske organizacije Vaše stranke i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda. Kakvi su planovi ukoliko HNS dobije mandat? Ide li on kao nositelj u Sabor, osim ako ga, naravno, ne pretekne netko s preferencijalnim glasovima, ili namjerava tu dužnost prepustiti nekom drugome?
- Mislim da je za Dubrovnik iznimno bitno da imam barem jednog nositelja liste. Nažalost, Valentin je tu iznimka, ali to iskreno više govori o stavovima drugih stranaka o Dubrovniku. Činjenica je da je naš kraj godinama nepravedno zapostavljen u političkim krugovima, ali evo HNS pokazuje da se i to može i mora mijenjati. Stoga se nadam da smo, kao i do sada, predvodnici novog puta u kojem će političari iz Dubrovnika voditi glavnu riječ kada govorimo o X. izbornoj jedinici. Što se tiče odlaska u Sabor, predsjedništvo HNS-a još prije dvije godine donijelo je odluku da će u Sabor ići tko god dobije najveći broj glasova, bez obzira na mjesto na listi. Mislim da je to iznimno dobar potez koji pokazuje kako nije bitno gdje se nalaziš na ljestvici, već isključivo kako te birači vide. Zato je preferencijalno glasovanje dobra stvar, omogućuje svakom biraču da zaokruži točno onog kandidata za kojeg smatra da će ga najbolje predstavljati. Ali ponavljam, nije bitno tko će od nas u Sabor, bitno je da Dubrovnik dobije glas građanskog centra u Zagrebu.

Nedavno ste predstavili predizborni program i tom prigodom posebno ste se dotaknuli pitanja prava žena na izbor. Vi ste, znači, za pobačaj?
- Mislim da je najveća pogreška promatrati to pitanje kao za ili protiv pobačaja. U srži je samo pitanje slobodne volje. Smatram da svaka žena ima jedan jako bitan organ koji se zove mozak – i mislim da joj društvo treba dopustiti da ga koristi kada je riječ o njenom tijelu, njenoj obitelji i planiranju buduće obitelji. Dakle riječ je o pravu na izbor. Usporedila bih to s ne tako davnom raspravom o medicinski potpomognutoj oplodnji koja se vodila u našoj zemlji. Zabrane u ovim pitanjima nisu rješenje, već potencijalno ugrožavaju živote. Dopustimo da svatko za sebe ima pravo donijeti tu intimnu odluku o svom tijelu.

marina vuckovic matic 4

Edukacijski ste rehabilitator i radite s djecom. Koliko je teško uskladiti takav posao i političko djelovanje?
- Moram reći da sam prije svega majka budućeg sedmaša, a potom djelatnik u sustavu zdravstva i tek onda političarka. Ali to nipošto ne znači da ijedna od tih uloga pati zbog drugih. Dapače, mislim da se sve međusobno nadopunjavaju i čine jedinstveni spoj kojeg koristim prema potrebi. Nekada sam i kod kuće političarka, nekada mi to umijeće dobro dođe u profesionalnom životu, a nekada na sjednici gradskog vijeća ili doma koristim profesionalne tehnike. Stoga mogu samo reći da sam ponosna na svaku od tih mojih uloga i da su sve one neizostavan dio mene. Zato mi nije teško uskladiti ih. Evo sam već sedam godina u politici i moj sin je na to odavno navikao. Jednako tako, dok sam radila u sustavu obrazovanja, viđao me na poslu te mu je i taj dio mene potpuno prirodan. Zapravo mislim da mom suprugu i sinu najčudnije izgledam u onim rijetkim trenutcima kada ne radim ništa posebno. Za sada mi takav tempo odgovara i dok se mogu svakoj od ovih uloga posvetiti u potpunosti ne namjeravam ništa mijenjati.

Hoće li Vam se život ipak promijeniti ukoliko uđete u Sabor? U kojim sferama namjeravate djelovati u Zagrebu?
- Svako novo iskustvo nužno donosi promjene, a na nama je da ih učinimo dobrim ili lošima. Stoga na mogući odlazak u Sabor gledam kao na novu životnu situaciju. Ukoliko do nje dođe, moja obitelj i ja ćemo se prilagoditi i izvući najbolje iz te situacije. Što se tiče mog djelovanja u Saboru, namjeravam biti predstavnik mog Dubrovnika, moje rodne neretvanske doline, ali i svih drugih krajeva naše županije. Svoje djelovanje bi najjednostavnije predstavila kao borbu za prava i slobode obespravljenih, rizičnih i manjinskih skupina naših građana. Osim toga, već sam naglasila kako ću se boriti da se ženska mukom stečena prava ne ukidaju i da žene i dalje imaju mogućnost odlučivati o sebi, svojoj obitelji i svom tijelu.

marina vuckovic matic 8

Po životnom sam pozivu edukacijski rehabilitator i stoga ću se boriti za donošenje kvalitetnih zakona koji će služiti osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama i njihovim obiteljima te povećavati njihova prava i dignitet, a ne ih ograničavati i segregirati. Kao što sam i do sada radila, zalagat ću se za prava i zaštitu malih i mikro poduzetnika, koji jesu i moraju biti okosnica našeg gospodarstva. Dodala bih još da mi je cilj omogućiti onoj nevidljivoj većini, koja marljivo radi, šuti i trpi, koja se bori prehraniti svoju obitelj, izvesti djecu na pravi put i koja se trudi biti na pomoći svojim starijima, lakšu svakodnevnicu bez nepotrebnih nameta i poreza, da žive bez straha za svoj posao, egzistenciju i budućnost.

Upravo je danas mnogima egzistencija ozbiljno ugrožena pandemijom koronavirusa. Dubrovnik već neko vrijeme nema pozitivnih slučajeva, ali nema ni turista na kojima počiva naše gospodarstvo. Kako Vi gledate na ovu situaciju?
- Nažalost, gradska uprava na čelu s Matom Frankovićem nije se nikako dobro snašla i konstantno je kasnila s reakcijom na ovu izvanrednu situaciju. Sjetimo se samo one sjednice gradskog vijeća kada je oporba odlučila izaći jer je gradonačelnik umjesto o konkretnim mjerama pomoći namjeravao raspravljati i donositi odluke vezane uz prometovanje, nabavku novih autobusa i povećanje komunalne naknade, pa kada smo odlučili da u tome nećemo sudjelovati naprasno je prekinuo sjednicu. I onda smo tek na idućoj sjednici dobili priliku dati glas za neke mjere pomoći građanima i gospodarstvenicima, ali ne i raspravljati jer nisu bili u stanju osigurati da vijećnici mogu dati svoje mišljenje preko interneta usprkos dostupnosti takvih tehnologija. Iako su tada napokon usvojene neke dobre mjere, većina njih je mogla biti još konkretnija u pomoći gospodarstvenicima, ali gotovo sve naše amandmane na tu temu odbila je HDZ-ova većina. Nakon toga imamo situaciju gdje se gradonačelnik hvali uspješnim aktivnim pregovaranjem oko povratka međunarodnih avio linija, a na kraju ispada da je većina ostalih regionalnih zračnih luka dobila takve linije prije nas.

marina vuckovic matic 6

Onda se namjeravalo uložiti 14 milijuna kuna u promociju destinacije, pa danas još nemamo nikakve informacije što će se zapravo činiti s tim novcem. A vrijeme prolazi. Napravljeno je zapravo premalo i prekasno. Možda i najbolji pokazatelj lošeg upravljanja ovom krizom je to što se rebalans proračuna nije našao kao točka na prošloj sjednici. A riječ je o najvažnijem financijskom dokumentu koji određuje kako će se trošiti gradski novci. Svi znamo da je rebalans nužan, ali ga gradonačelnik nije stavio pred vijećnike vjerojatno iz straha što će biti ako građani shvate koliko će ova kriza pogoditi naš grad, a to bi posebno bilo loše za njega i HDZ prije izbora. Pa tako, iako je obećao staviti rebalans na sljedeću sjednicu koju je rekao sazvati za petnaestak dana, do danas mi vijećnici nismo dobili ni poziv ni materijale. I ne očekujem da ćemo ih dobiti prije izbora. Ali to najbolje pokazuje koji su prioriteti ove gradske vlasti.

marina vuckovic matic 3

I za kraj, kako je biti žena u politici?
- Biti žena i javno i politički djelovati je svakako izazovno, ali politika se tiče svih nas. Svakako bi bilo bolje kada bi se veći broj žena aktivno uključio i borio za ideje, programe i projekte koji su im bitni. Zanimljivo je istaknuti kako sam do sada uvijek radila u ženskim kolektivima, u kojima mi je bilo ugodno djelovati i gdje sam imala priliku puno toga naučiti od svojih kolegica. A moje iskustvo u dosadašnjem djelovanju pokazalo je da sam najveću podršku do sada, kako profesionalno, tako i politički dobivala upravo od žena koje su me podržavale i bodrile na mom putu. Tu bih spomenula i posebno se zahvalila mojoj prvoj ravnateljici Jadranki Dabrović, koja mi je uvelike pomogla u početcima mog profesionalnog djelovanja, stranačkoj kolegici Snježani Holovki, na čije sam mjesto došla u županijsku skupštinu te predsjednici moje podružnice Dubrovnik Nataši Gabričević, koja me predložila na ovu listu te me svakodnevno podržava i s kojom imam izvrsnu suradnju. Stoga bi zaključila da se jake i pametne žene međusobno podržavaju i surađuju kad god dođe do važnih tema i ključnih trenutaka, bez obzira na stranačku pripadnost i opredjeljenje.

marina vuckovic matic 2

 

Marketing

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250