lausnekretninebanner

Petak, 26 Lipanj 2020 14:01

Jedna važna cesta se sanira, a u Mokošici se čeka građevinska dozvola za cestu Tamarić

U ovom tjednu započela je sanacija dionice državne ceste od Zatona Velikoga do Štikovice čije je vrijednost radova 22,8 milijuna kuna. Sanira se i oštećena cesta u Knežici, a radovi bi trebali biti okončani kroz mjesec dana. Završen je glavni projekt za cestu Tamarić u Mokošici te se uskoro očekuje ishođenje građevinske dozvole dok će novoizgrađena Osnovna škola Montovjerna uskoro će dobiti namještaj i opremu.

ZAPOČELA 22,8 MILIJUNA KUNA VRIJEDNA SANACIJA DIONICE DRŽAVNE CESTE ZATON VELIKI – ŠTIKOVICA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i članom Uprave Hrvatskih cesta Nikšom Konjevodom obišao je početak radova na rekonstrukciji državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki – Štikovica.

Cesta dužine 3,2 kilometra koja prolazi kroz naselja Mali Zaton i Veliki Zaton već duži niz godina predstavlja ozbiljnu ugrozu kako za pješake tako i za vozače. Osim što cesta nije bila opremljena po standardima državnih cesta ujedno je i oštećena zbog intenzivnog teretnog prometa tijekom cijele godine, jer je riječ o jedinoj cestovnoj vezi za Grad Dubrovnik u lokalnom i tranzitnom prometu. Predviđeni rok trajanja radova je osam mjeseci, nakon čega će jedna od najlošije opremljenih dionica dobiti novi asfaltni zastor, oborinsku odvodnju, nogostupe za pješake i javnu rasvjetu.

zaton2606tj

Investitor u projektu su Hrvatske ceste, a ukupna vrijednost ove kapitalne investicije je 22,8 milijuna kuna. Na obnovu ove iznimno važne dionice s neadekvatnom infrastrukturom mještani Zatona su čekali više od 25 godina, a njenom sanacijom znatno će se poboljšati sigurnost pješaka, ali i uvjeti za prometovanje vozila.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo početkom radova, istaknuvši kako se ova investicija rezultat suradnje Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskih cesta zahvaljujući kojoj je i dobila potporu na sjednici Vlade RH održanoj u veljači 2019. u Dubrovniku. Riječ je o jednom u nizu projekata Hrvatskih cesta na području Grada Dubrovnika koji su na istoj sjednici dobili potporu Vlade i nadležnog ministarstva, a u koje spada i obnova ceste od Mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine glavice, ali i rekonstrukcije tri križanja (Bosanka, Lozica i Orašac).

ZAVRŠEN GLAVNI PROJEKT ZA CESTU TAMARIĆ U MOKOŠICI, USKORO GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, proveo je izradu glavnog projekta za cestu Tamarić u Mokošici koji je predan na ishodovanje građevinske dozvole. Gradska spojna cesta od OŠ Mokošice do bivše županijske ceste Ž6254 planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i pripadajućom infrastrukturom unutar prometnice.

Projekt će obuhvatiti dijelom i rekonstrukciju bivše županijske ceste. Zbog važnosti koridora i velikog prometnog toka na ovoj prometnici, u sklopu projekta formirat će se odvojeni trakovi za lijeve i desne skretače na križanju sa spojnom cestom, uredit će se autobusno ugibalište te izgraditi nogostupi uz sjeverni rub kolnika. Projektnim rješenjem predviđene su i instalacije komunalne infrastrukture, odnosno oborinska odvodnja prometnih površina, vodoopskrba i hidrantska mreža te fekalna kanalizacija. Izgradnjom fekalnog kolektora sustav će se spojiti na postojeću odvodnju fekalnih voda, dok je za odvodnju oborinskih voda predviđena ugradnja slivnika. Radovi će obuhvatiti i postavljanje javne rasvjete na novoj dionici, kao i telekomunikacijske instalacije.

tamaric2606tj

Na pojedinim dijelovima trase predviđena je izgradnja potpornih zidova, dok je preko potoka Tamarić predviđen mosni prijelaz od armiranog betona. Ukupna duljina zahvata iznosi oko 900 metara, od čega 275 metra otpada na križanje sa nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, tj. bivšom županijskom cestom, a 620 metara na novu spojnu prometnicu.

Izgradnjom spojne ceste ostvarit će se potpunija funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, rasterećenje postojećeg križanja s bivšom županijskom cestom te adekvatno prometno povezivanje novoplaniranog urbanog prostora u zoni obuhvata DPU-a Tamarić. Budući da cestovna komunikacija do škole Ulicom Bartola Kašića predstavlja jedan od ključnih prometnih problema Nove Mokošice, realizacijom ovog projekta osigurat će se i uredno prometovanje do škole i riješiti dugogodišnji problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica.

USKORO NAMJEŠTAJ I OPREMA ZA NOVOIZGRAĐENU ŠKOLU NA MONTOVJERNI

Grad Dubrovnik i zajednica ponuditelja sastavljena od tvrtki Di Čazma d.o.o. i Školski servis d.o.o. sklopili su ugovor o isporuci učioničkog i uredskog namještaja i opreme za Osnovnu školu Montovjerna.

Ugovor je vrijedan 2,6 milijuna kuna s PDV-om, a njime se isporučitelj obvezuje isporučiti i ugraditi namještaj i opremu koja je predmet nabave. Rok za isporuku i montažu opreme iznosi 60 dana, a isti je počeo teći potpisom ugovora.

osmon2606tj

Podsjetimo, nabavka opreme za OŠ Montovjerna podijeljena je u tri grupe: uredski i učionički namještaj i oprema, oprema za dvoranu te oprema za kuhinju, za koju je ugovor već prethodno potpisan.
Posve opremljena, nova škola učenike će primiti s početkom nove nastavne godine. Riječ je o prvoj školi koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna.

WIFI4EU – EUROPSKIM SREDSTVIMA BESPLATNI INTERNET NA JAVNIM POVRŠINAMA

Grad Dubrovnik instalirao je besplatni internet u povijesnoj jezgri, na Pilama i u Lazaretima i to koristeći 15 tisuća eura bespovratnih EU sredstava. U okviru inicijative ,,WiFi4EU - promicanje internetske povezivosti u lokalnim zajednicama’’, Dubrovnik je jedan od sto gradova u Republici Hrvatskoj koji je putem natječaja osigurao ovu potporu.

Vaučer WiFi4EU pokriva troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi mrežu. Dodijeljenim sufinanciranjem Grad Dubrovnik je izgradio ukupno deset pristupnih točaka za besplatnu bežičnu internet mrežu na javnim prostorima, a izabrane su lokacije gdje će benefit imati i građani i gosti.

wifi2606tj

Cilj je inicijative WiFi4EU osigurati visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi. Ukupan proračun u ovom pozivu iznosio je 51 milijun eura, a prijave su zaprimljene iz svih zemalja koje sudjeluju u programu, tj. iz država članica EU-a, Islanda i Norveške, a 3.400 općina dobilo je vaučere pojedinačne vrijednosti od 15 tisuća eura za troškove ugradnje.

VILA ČINGRIJA CENTAR KOMPETENTNOSTI U TURIZMU

Dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku u ukupnom iznosu od 101 milijun kuna potpisani su danas u velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali državni tajnik Frano Matušić u ime Ministarstva turizma, državna tajnica Nikolina Klaić u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika, vlasnika vile Čingrije, vrijednog kompleksa ustupljenog za potrebe razvoja centra i time podizanja razine kvalitete i konkurentnosti usluge u turizmu i ugostiteljstvu.

Ministarstvo turizma i Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik sklopili su ugovor u ukupnom iznosu od 72.399.069,29 kuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na aktivnosti uspostave regionalnog centra kompetentnosti. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.
Drugim ugovorom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je TUŠ Dubrovnik sredstva u ukupnom iznosu od 29.393.973,49 HRK. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na infrastrukturu regionalnog centra kompetentnosti. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

cingrija2606tj

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Dubrovniku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije. Uspostava centra sastoji se od dva dijela, manjim dijelom uređenja infrastrukture i većim dijelom na programe koji će se provoditi u što su uključeni i strani stručnjaci, naglasio je uvodno ravnatelj škole Perušina. Centar će se graditi i opremiti u tri objekta, u postojećoj školskoj zgradi, u zgradi na Stradunu i u prostorima Vile Čingrija.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika izrazio je zadovoljstvo realizacijom vizije Vile Čingrije kao društveno korisnog prostora javnog i obrazovnog karaktera.

- Dubrovnik je sam po sebi izvrstan, ali uvijek treba težiti boljem, kvalitetnijem i to je ono što bi nam centar kompetentnosti trebao donijeti. Uvijek smo bili prvi i trebamo nastaviti biti prvi, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego na svjetskom tržištu. Kontinuirano obrazovanje će pridonijeti da Dubrovnik nema samo jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom nego da ih ima puno više, kao i da turistički radnici i direktori hotela dolaze upravo iz našeg grada i ovog centra i zbog toga sam iznimno ponosan što smo se odlučili prije dvije i pol godine kupiti od RH vilu Čingriju. – rekao je gradonačelnik Franković, prisjetivši se začetka same ideje o osnivanju centra upravo u ovom kompleksu. Posebno se zahvalio državnim tajnicima Klaić i Matušić, županiji, školi i svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija potpisali su u rujnu 2019. Ugovor o zakupu kompleksa Vile Čingrija na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija u podzakup ustupila Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250