lausnekretninebanner

Utorak, 30 Lipanj 2020 23:11

Zaokružena financijska konstrukcija projekta Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Ugovor o sufinanciranju projekta „Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje“ sa 81 milijun kuna kapitalne pomoći potpisali su u utorak u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanom direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

Svečanom potpisivanju nazočili su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević, državna tajnica Nikolina Klaić, državni tajnik Frano Matušić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić i pročelnik UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako je Centar vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i, nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju.

- Izgradnjom Centra sustav gospodarenja otpadom dobit će gotovu formu i neće biti upitnika kako zbrinjavati otpad. U kontekstu uspješnog gospodarenja otpadom i stvaranja kružne ekonomije nužno je što više odvajati. Republika Hrvatska preuzela je obvezu do kraja 2020. godine odvajati 50 posto. Siguran sam da ćemo se svi pozabaviti izazovom tog cilja. - istaknuo je Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić podsjetio je kako je u veljači potpisan ugovor o dodjeli 287 milijuna kuna iz fondova Europske unije za izgradnju Centra.

- Ovim ugovorom zaokružili smo financijsku konstrukciju cijelog projekta, kojim će se riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sustav gospodarenja otpadom imperativ je hrvatske politike zaštite okoliša. Ne samo zbog obveza europskih direktiva, već želimo čuvati naše prirodne resurse i poticati održiv razvoj. - rekao je Kukić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ovaj je projekt nazvao strateškim za županiju.

- Otpad je dosad završavao na neuređenim odlagalištima, što je loše rješenje neprihvatljivo regulativi EU. Ovim dobivamo uređen sustav gospodarenja otpadom. I ne sam Centar s pretovarnim stanicama, već će projekt utjecati na nužno razvrstavanje i smanjivanje otpada, kao i na odvajanje i recikliranje. Bez ovog projekta turizam bi nam bio na klimavim nogama. - ustvrdio je župan Dobroslavić.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić izjavio je kako se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola, odnosno idejni projekt.

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a s radom početi tijekom 2023. godine.

Projekt je ukupno vrijedan 495 milijuna kuna, od čega je prihvatljivih troškova 408 milijuna kuna, pri čemu se projekt financira u udjelu 70,12 posto Europska unija, 19,82 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Agencije za gospodarenje otpadom.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250