lausnekretninebanner

Četvrtak, 02 Srpanj 2020 22:42

Na Korčuli potpisani ugovori o izgradnji Nove luke Polačište i rekonstrukciji pristupne ceste Polačištu vrijedni 360 milijuna kuna

U Korčuli su danas potpisana dva iznimno važna ugovora o izgradnji prometne infrastrukture na otoku Korčuli ukupne vrijednosti više od 360 milijuna kuna, a od kojih se jedan odnosi na projekt „Nova luka Korčula – luka Polačište“, a drugi na rekonstrukciju pristupne ceste luci Polačište od naselja Račišće do Grada Korčule.

Ugovor o izgradnji Nove luke Korčula – Luke Polačište, koji su danas potpisali državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić, ukupne je vrijednosti 189,7 milijuna kuna te je u 85-postotnom iznosu financiran iz EU fondova, dok se preostalih 15 posto financira iz Državnog proračuna.

Državni tajnik Mihotić je i s ravnateljem Županijske uprave za ceste Ivom Kaštelanom potpisao i ugovor o izgradnji Pristupne ceste luci Polačište ukupne vrijednosti čak 171,1 milijun kuna, koji se također u 85-postotnom iznosu financira iz fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prigodom istaknuo kako je danas vrlo lijep i važan dan i to ne samo za Korčulu, nego i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju:
- Pohvalio bih sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, koje je imalo sluha za potrebe naših otočana. Posebno su važna ova dva ugovora koja se odnose na Novu luku Polačište i rekonstrukciju pristupne ceste, a koji su plod dugogodišnjeg rada. Oni su sastavni dio politike i ove Vlade i naše županije u cilju boljeg povezivanja županije, a posebno njezinih otoka. Kao što je poznato, inzistirali smo na povezivanju Pelješkim mostom, a potom i brzom cestom od Brijeste do Perne, a onda i na projektima povezivanja otoka. Od njih osam, ovo je šesti po redu, preostaju nam još Perna i Prigradica, koji su također u visokoj fazi, vrijedni su više od 600 milijuna kuna i vjerujem da ćemo ih realizirati jer doista znače puno za otočane i cijelu županiju.- rekao je župan Dobroslavić.

Župan je čestitao i zahvalio svima koji su doprinijeli da se projekti realiziraju – Vladi RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Gradu Korčuli, Županijskoj lučkoj upravi Korčula i Županijskoj upravi za ceste, kao i svim pojedincima, a bez čijeg se angažmana, kako je istaknuo, ovi projekti ne bi realizirali ovako predano i ovako brzo.

Što se tiče početka realizacije ovih projekata, sada slijedi realizacija natječajne dokumentacije za postupak javne nabave, a planirani početak radova, uz preduvjet očekivanog termina završetka javne nabave, za oba projekta jest početak 2021. godine.

Nova luka Polačište obuhvaća površinu veću od 20 tisuća metara kvadratnih, operativne obale u duljini preko 500 metara, zgradu lučkog terminala, dva operativna gata s četiri ukrcajno - iskrcajne rampe, a u luci je također planiran pomorski granični prijelaz. Pristupna prometnica luci Polačište podrazumijeva radove rekonstrukcije županijske ceste Korčula – Račišće, pri čemu će se u potpunosti obnoviti kolinik, riješiti pitanje odvodnje ceste, zaštita i izmještanje postojeće komunalne infrastrukture, izgradnja novog sustava javne rasvjete, izgradnja potrebnih potpornih i obalnih zidova, uređenje parkinga i odmarališta uz trasu kao i izgradnja novog kontinuiranog nogostupa uz kolnik. Duljina zahvata ceste iznosi okvirno 12 kilometara s početkom na državnoj cesti D118, a završava na udaljenosti od približno 200 metara od mjesta Račišće.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250