lausnekretninebanner

Utorak, 07 Srpanj 2020 11:33

„Uvenula” Ruža

Piše:

Da ni sa 16 mandata ne mogu ugroziti HDZ, shvatile su sinoć i stranke okupljene oko Domovinskog pokreta Miroslava Škora. To prizemljavanje najteže im je palo. Naime, još u izbornoj noći bili su uvjereni da HDZ bez njih neće moći sastaviti većinu. Ne samo da HDZ-u za većinu ne trebaju, već će HDZ većinu sastavljati sa saborskim zastupnicima nacionalnih manjina među kojima najveći broj, odnosno tri zastupnika nosi Domovinskom pokretu toliko omraženi stranka predstavnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca.

Koliko Pupovac smeta i smeta li baš svim zastupnicima Domovinskog pokreta koji će ući u Sabor vidjet će se kad Andrej Plenković među njima probere one koji će mu bit potrebni. Vidjet će se koliko smeta Ruži Tomašić koje je i prije znala koketirati s HDZ - om. Naime, Tomašić je osvojila saborski mandat, no rezultatom Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici i nije bila pretjerano zadovoljna, kao što vjerojatno nije zadovoljna niti svojim preferencijalnim dosegom.

Vremena slave Ruže Tomašić očito su ostala iza nje, a kampanju u dubrovačko - neretvanskom dijelu izborne jedinice nije gotovo niti vodila. Nije je bilo baš u medijima, nisu se mogla čuti njezina razmišljanja o problemima koji muče birače u X. Izbornoj jedinici. Tek će ostati „upamćena” po nekakvom defileu Stradunom.

Netom što su izbori okončani, Tomašić je istaknula kako je trebalo osvojiti još jedan mandat u X. izbornoj jedinici. Kad je u pitanju izborni score Domovinskog pokreta osvojili su 19 740 ili 10,28 posto glasova birača. U Dubrovniku je Domovinski pokret osvojio 1 515 glasova.

Ruža Tomašić, koja je i osvojila mandat za Domovinski pokret, dobila je 8 274 preferencijalna biračka glasa u X. izbornoj jedinici. U Dubrovniku je osvojila 814 glasova, a u Smokovici, iz koje dolazi, ova je europarlamentarka osvojila poražavajućih 28 glasova.

Tomašić, koja obnaša mandat zastupnice u Europskom parlamentu, ipak neće odmah u Sabor. Najavila je kako će do lipnja 2021. biti zastupnica u Europskom parlamentu, a za očekivati je da će umjesto nje u Sabor ući Robert Pauletić kao drugi kandidat s liste Domovinskog pokreta.

Pitanje je zapravo koliko će Ruža Tomašić ostati uz Domovinski pokret te shvatiti kako joj je vrijeme za političku mirovinu koju već toliko najavljuje.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250