lausnekretninebanner

Utorak, 07 Srpanj 2020 13:56

„Samo je jedna na Drini ćuprija”

Piše:

„Samo jedna je na Drini ćuprija, ona od Ive Andrića. Taj most je odavno srušen, a drugi Most je isto završio tako što se srušio”, slikovito je HDZ - ov veteran Vladimir Šeks opisao mogućnost postizborne koalicije HDZ - a i Mosta, dodavši kako sumnja da je bilo kakva suradnja i s ovim dijelom Mosta moguća.

Tako se i Most s osvojenih osam saborskih mandata na nivou države, svrstao na listu izbornih gubitnika koji HDZ - u nisu potrebni. U konačnici, izborni rezultat Mosta i nije toliko dobar kakvim ga u Mostu i u dijelu im sklonih medija pokušavaju prikazati jer osim što su izgubili pet mandata, izgubili su i veliki broj glasova u izbornoj jedinici u kojoj su i osnovani, u kojoj je zapravo i trasiran njihovi politički put.

U X. Izbornoj jedinici Most je sinoć osvojio 23 149 glasova, odnosno dobio je potporu 12,05 posto birača. Na izborima 2016. biračka potpora Mostu u X. Izbornoj jedinici bila je puno veća i iznosila je 36 454 glasa. S listom je tako Petrov u odnosu na 2016., izgubio 13 305 glasova.

Kad je u pitanju preferencija, Petrov koji je listu Mosta nosio i 2016. osvojio je 19 481 preferencijalni glas, dok je sukladno rezultatu netom okonačnih izbora taj broj znatno manji te iznosi 12 060 glasova.

Mali broj glasova dobio je Petrov i u rodnom Metkoviću u kojem mu je povjerenje dalo 1 447 birača dok je na izborima 2016. dobio 2 217 preferencijalna glasa.

Most su, kazao je nedavno Nikola Grmoja, on i Petrov osnovali kako bi mijenjali političke odnose u Metkoviću i u cijeloj Hrvatskoj, no tijekom netom okončane izborne kampanje, građanima u svom programu nisu nudili toliko im željene promjene jer u korona krizi čije će negativne efekte Hrvatska tek osjetiti, mostovci su fokus stavili na izmjene izbornog zakona, način biranja ustavnih sudaca i državnog odvjetnika.

Boža Petrova hrvatska javnost najviše pamti po izjavi nakon izbora 2015. kada je kazao kako će u javnog bilježnika ovjeriti izjavu da neće u koaliciju ni sa SDP - om ni s HDZ - om. Ne samo da u javnog bilježnika nije ni pošao već se zapravo požurio oformiti većinu s HDZ - om koji je u to vrijeme predvodio Tomislav Karamarko. Godinu poslije, Petrov na prijevremenim izborima 2016. javnog bilježnika i ovjeravanje izjave više nije spominjao već je brže bolje prihvatio utrčati HDZ - u u zagrljaj. Oni koji Petrova bolje poznaju kažu kako on ni ne može zamisliti sudjelovanje u Vladi u kojoj nema HDZ-a.

Kako diše Petrov najbolje je zapravo opisao mostov kandidat Marin Miletić. Taj je vjeroučitelj naime u jednom tv intervjuu onako naivno kazao kako Petrov ne bi smio doći doma svojima u Metković da uđe u koaliciju sa SDP - om.

SDP je na netom okončanim izborima ostvario debakl pa nije niti u poziciji sastavljati većinu. No, ni da je SDP - ov rezultat bio bolji, Most ih ne bi podržao jer nadali su se oni koaliciji s HDZ - om pa su zato tijekom pregovora činili sve da se ne dogovore s Miroslavom Škorom, iako su ga podržali kao predsjedničkog kandidata.

Doduše Mostov Marin Miletić još je u kampanji iznio tezu kako će Most sljedeće četiri godine biti u oporbi kako bi na idućim parlamentarnim izborima osvojio vlast. Ipak, posve je jasno da se stvari u politici nikad ne mogu gledati tako plastično, kao što je jasno da će Most, iako to ne žele, sljedeće mandatno razdoblje u saboru biti oporba koja će i dalje, kad im to bude odgovaralo koketirati s HDZ - om.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250