laus banner 2021 2

Petak, 10 Srpanj 2020 21:05

Želite obilat ulov, onda lovite kanjce

Piše:

Udičarima kojima je količina važnija od kvalitete, tijekom najtoplijeg dijela godine najbolje je da potraže neku od sitnijih riba. Bulentinom na dnu najbolje kanjca, jer se on u ovo doba godine iznimno dobro lovi udicom.

Naći ga se može na svim vrstama dna, ali je najbrojniji na tvrđim, kamenitom i ljušturastom. Od mekanih, najbrojniji je na obraslom. Sitniji primjerci, teški do 40 ili 50 grama se najmasovnije zadržavaju uz obalu, osobito pučinskih rubnih otoka. Krupniji, teški i do 430 grama i dugi do 30 - 40 cm, su radije u kanalima između otoka. Spuštaju se i do svih 500, ali su najradije na dubinama između 30 i 60 metara. Po podmorskim uzvisinama se najradije zadržavaju na padinama i tu ih je najlakše naći.

Poslastica su mu sitni i mekani rakovi pa ga najčešće love na kozicu, cijelu ili njen rep. Međutim, skoro podjednako halapljivo će uzeti i drugu hranu, zbog čega je izbor mamaca za lov kanjca vrlo velik. Obično se lovi komadima oliganja, sipe, muzgavca ili lignjuna. Podjednako dobri su i mekani mamci poput svih školjki te ribica, kojima je prednost laka dostupnost. No, ma koji se koristio, mamac treba obilato prekrivati udicu.

Iako je uvije raspoložen za ishranu, kanjac je najgladniji u jutarnjim satima. Apetiti mu raste s porastom razine mora i tlaka, a najviše mu godi tišina ili samo lagani vjetar.

Za lov kanjca bulentinom najprimjereniji je jednostavni završnjak, sistem s olovnicom na kraju i dva ili tri priveza poviše nje, poznat kao očenaš i paternoster. Dovoljan je „svaštarski“ bulentin osnovne strune dužine kolika je dubina na mjestu ribolova. Debljina joj ne treba biti veća od 0,40 do 0,50 mm, iako se umjesto kanjca mogu uloviti i veće i borbenije ribe. Štoviše, osobito u lovu štapom i rolom, osnovna struna može biti i duplo tanja. Predvez, osnovu završnjak treba izraditi od najlona za 0,05 do 0,10 mm tanjeg od osnovne strune. Dužina priveza, koji mogu biti od istog ili tek neznatno tanjeg najlona ili „FC“, fluorougljične strune nego predvez, može biti 25 do 30 cm, a njihov međusobni razmak 30 do 40 cm. Toliki razmak treba biti i između najnižeg te najvišeg priveza i olovnice, odnosno vrtilice koja spaja završnjak s osnovnom strunom.

kanjci10072

Kao i većine riba s kojim dijeli stanište, kanjac se najbolje lovi s udicama oblika „Aberdeen“ i „Crystal“. Prednost treba dati udicama kraćeg i srednje dugog tijela. Ovisni o očekivanoj veličini plijena, koristiti treba udice širine luka 9 do 14 mm. Iako se i s njima mogu loviti krupniji primjerci, treba izbjegavati upotrebu manjih udica od navedenih. Tako se izbjegava lov nedoraslih primjeraka, odnosno pustošenje staništa kanjca. Naime, tijekom izvlačenje iz većih dubina, a zbog nagle promjene tlaka, kanjcu zračni mjehur izlazi iz usta. Kako ga riba nije u stanju ponovo povući u sebe, pa joj je smrt neminovna, čak i ako se brzo skine s udice i vrati u more.

Kada se lovi na obraslom dnu, najniži privez mora biti udaljeniji od olovnice kako bi mamac na njemu bio vidljiv poviše livade. U takvom je slučaju najbolje privez koji nosi olovnicu produžiti komadom strune duge koliko je visoka podmorska livada. Taj produžetak, ekstenzija, s oba kraja treba imati omču radi lakše montaže.
Za ribolov na izrazito škrapastom terenu dobro je olovnicu je dobro privezati na izrazito tanki privez, kako bi se samo ona gubila i slučaju zapinjanja. Još bolje je koristiti olovnicu u obliku štapića, koja najteže zapinje. Njena težina ovisi o dubini i snazi kurenta na mjestu ribolova, a najčešće je između 20 i 75 grama.

Lovi li se štapom dovoljan je bilo koji težine bacanja 20 do 80 grama, ali samo ako je brze akcije i osjetljivog vrha. Rola na njemu ne treba biti velika, ali nije dobro ni manja od 20-ice, jer su mogući i krupniji ulovi. Dobro je da ima srednji ili veći prijenosni odnos.

Bez obzira lovi li se „preko prsta“ ili suvremenim priborom, to treba raditi na način da se pribor spušta dok olovnica ne dotakne dno. Ako su u blizini, kanjci će brzo i bez razmišljanja napasti mamce i „zauzeti“ sve udice. Napad kanjca je lako prepoznati jer on pokušava strgnuti mamac s udice, što se osjeća kao udarac. Kad se u potezanju mamaca zakači, to je najčešće za ždrijelo jer kanjac bez čekanja guta hranu. Zato teško spada s udice pa ne treba žuriti s izvlačenjem. Što više, bolje je sačekati da „zauzmu“ sve udice. Ne treba se bojati da će se pribor pokidati jer zakačen kanjac ostaje posve miran, a takav je i tijekom izvlačenja. Tamo gdje se zakači privi treba nastaviti s ribolovom jer je kanjac rijetko sam. Osim njega, zakačiti se može i arbun, fratar, sarak, pijerka...

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020