laus banner 2021 2

Nedjelja, 12 Srpanj 2020 20:18

Grifon u klaustru Male braće

Kapitel 16 na zapadnoj strani klaustra ukrašen je dvostrukom figurom grifona. To je mitološko biće koje je donjim dijelom lav s dugim repom i mišićavim nogama, kao najjači četveronožac, a gornjim dijelom s glavom i krilima orla, kao najjače ptice. To je lik uz kojega se vežu različite legende.

Piše: fra Stipe Nosić

Najstariji prikaz grifona potječe još iz Starog Egipta, a spojem orla i lava simbolizira najveću životinjsku snagu i izdržljivost. Ovo biće vjerojatno su zbog te simbolike usvojili kršćani, pa njima znači postojanost i čvrstoću vjere. Kao i druge simbole vezane uz životinje, može ih se promatrati kao poticaje koji ljudske poglede sa zemlje upravljaju prema nebu.

Kapitel u klaustru zapravo predočava dvostrukog grifona, spojena od dvije gotovo iste figure, koje se pandžama drže za drvo, a glavama su okrenute prema zapadu. Na strani prema sjeveru skulptura je oštećena, nema kljuna, a nedostaje joj i veći dio tijela oko kljuna. Ovo mitološko biće vezano je uz štovanje Sunca, kao i uz Bakhovo vino, pa bi ga se možda moglo povezivati s kapitelom 14 iz tih mitoloških motiva.

Ipak, u ovoj heksafori smješten je uz Mojsija, u starozavjetnom ozračju. Sigurno je međutim da je u vrijeme izradbe kapitela grifon već prihvaćen kao kršćanski znak. On označava Krista s božanskom i ljudskom naravi, kao orao simbolički je u blizini sunca, a kao lav gospodari zemljom. A figure orlova i lavova zastupljene su i pojedinačno na kapitelima.

Grifoni na sakristijskom ormaru

Ove životinjske figure nisu u franjevačkom samostanu samo na kamenom kapitelu iz 14. stoljeća, nego su kao intarzije također na starom drvenom ormaru u sakristiji iz prve polovice 16. stoljeća. Tu su u društvu s orlovima koji se hrane grožđem u čemu je očita aluzija na euharistiju.

Grifoni su u mnogim starim crkvama, između ostalih na pluteju stolne crkve u Anconi kao plitki reljef, i u mramornom podu Crkve sv. Marka u Veneciji kao mozaik, a kao reljef u katedrali u Zagrebu.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020