laus banner 2021 2

Petak, 17 Srpanj 2020 09:07

Na ovrate „beach ledgering“ načinom

Piše:

Tehnika ribolova s obale na dnu poznata kao „beach ledgering“ posljednjih godina stekla je veliki broj pristaša među rekreativnim ribolovcima. Brojni su razlozi tome, jedan od najvažnijih je to što se može obavljati na svim obalama, od onih s plitkim morem do dubokih obala, od pjeskovitog do miješanog ili šljunkovitog dna. Osim s prirodnih kamenih, prakticirati se može i s umjetnih molova i zidanih obala, na ušćima i na plažama, između kamenitih rtova na krajevima većih uvala…

Ovom se tehnikom može lovit danju i noću te tijekom cijele godine, ali bolje po plimi i mjesečini te u toplijem dijelu godine, posebice dobro kad vjetar stane, a more je i dalje u pokretu, po mirnom moru, te u vrijeme zastoja porasta ili pada razine mora.

Plijen nije osobito prestižan niti krupan, posebice ne po mirnom moru. Najčešće je težak 100 - 200 grama pa do kilograma. Najcjenjenija lovina je ovrata, u pravilu mala i srednje velika. Osim „kraljice“, od cjenjenijih riba često se love i ovčice, fratri te arbuni. Zbog toga treba imati na umu da su minimalne lovne težine za arbuna 15, fratra 16, a ovčicu i ovratu 20 centimetara.

Štap za „beach ledgering“ mora biti prije svega vrlo osjetljiv, težine bacanja 40 do 80 grama, dužine 3,3 do 3,7, čak i do 4,5 m. Može biti teleskopski, tro ili dvodijelni, s promjenjivim vršnjacima kako bi mu se mogla podešavati osjetljivost. Mora biti izrađen od ugljikovih vlakana jer štap za ovu tehniku mora biti lagan i savitljiv te istovremeno jak.

ovrate17072020

Umjesto jednog, bolje je koristiti dva štapa, jedan lagan, težine bacanja 10 do 40 grama i drugi, srednji, težine bacanja 40 do 70 ili 80 grama. Oni mogu imati različitu akciju, manje ili više brzu, ali oba moraju imati vrlo osjetljiv vršni dio kako bi ribolovac imao jasnu sliku što se događa s mamcem.

Prednost treba dati vršnjacima od stakloplastike jer imaju odličnu kombinaciju snage i osjetljivosti pa daju mogućnost osjetiti dodir a ne izgubiti plijen.
Role treba biti klase 2.500 ili 3.000, ovisno o proizvođaču, s kvalitetnom kočnicom, po mogućnosti prednjom, jer je ovrata vrlo ratoborna.

Završnjak za ciljni lov ovrate ovom tehnikom može se izraditi na dva načina. Prvi je krajnje jednostavan. Čini ga osnovna najlonska struna promjera 0,20 do 0,25 mm po kojoj klizi olovnica, a koja završava vrtilicom na koju se nastavlja završnjak, zapravo privez dužine 1,5 do 2,5 m od „FC“ fluorougljične strune debljine 0,18 do 0,22 mm, s udicom širine luka oko 10 mm. I drugi je jednostavan, ali umjesto klizne olovnice ima „antitangl“ cjevčicu koja nosi hranilicu -uteg. Između čvora na vrtilici i klizne cjevčice te olovnice dobro je postaviti perlicu protiv nasjedanja.

Udica može biti oblika „Crystal“ i „Aberdeen“, ali je bolje koristiti onu vrha povijenog prema vezištu, koje mora biti u obliku alkice. Dobro je imati olovnice raznih težina, najbolje piramnidalnog i plosnatog oblika. Od pomoćne opreme dobro je imati držač štapa, najbolje tripod. Ne samo kako štap ne bi ležao na tlu i bio izložen opasnosti oštećenja, nego i zato što ti držači omogućuju postavljanje štapova tako da se najlakše kontroliraju, da on ne bi ležao na tlu nego bio u najpovoljnijem položaju. Naime, položaj štapa ima važnu ulogu koja omogućava dobru vidljivost uzimanja mamca, ali i sprječavanje da se snaga potezanja odmah prenese na rolu. Optimalni položaj štapa u odnosu na površinu mora je između 75 i 85 stupnjeva.

Lov se obavlja odbacivanjem mamca barem 20, a najviše 40 do 50 metara, ovisno o izgledu priobalja. Od mamaca je najbolje koristiti one koje ovrata voli i samo ona može iskidati i skinuti s udice. Ponajprije goli štrcaljac, no ne cijeli nego izrezan na komade i prevrnut naopako pa vezan uz udicu. Umjesto njega, za ciljani lov ovrate treba nadijevati sastrugano meso trpa, stučenog volka, ali s dijelovima oklopa te komade velikog crva.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020