lausnekretninebanner

Srijeda, 22 Srpanj 2020 14:19

Oproštaj od Iva Grbića u Kazalištu Marina Držića

U Kazalištu Marina Držića održana je komemoracija za dubrovačkog umjetnika, slikara i grafičara Iva Grbića.

Ivo Grbić odrastao je u kući u Širokoj ulici, u istom domu u kojem je obitavao Marin Držić dok je obnašao funkciju rektora crkve Svih Svetih, a koja je 1989. pretvorena u memorijalni muzej, ustanovu u kulturi Grada Dubrovnika - Dom Marina Držića.

U tu malu pučku kuću u Širokoj br. 5 s roditeljima je stigao s Konala još kao trogodišnji dječak. Obitelj tu provodi punih trideset i šest godina kada se nastanjuju u palači u ulici Od puča.

Ta ga je biografska crtica posve opredijelila u njegovu likovnom radu. Nitko se od likovnih umjetnika više ni sveobuhvatnije nije bavio Držićem od njega. Držićeva djela i živopisni likovi gospara Iva trajno su vezali i uz Dubrovačke ljetne igre, s kojima je stasao i rastao kroz svih sedam desetljeća povijesti dubrovačkog Festivala. Poslije studija, pune 22 godine, predaje na grafičkom odsjeku zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti, a nakon ukupno trideset godina provedenih u Zagrebu vraća se svome Gradu kojeg više ne napušta.

Održao je 35 samostalnih izložbi, posljednju od njih u srpnju prošle godine, i sudjelovao na više 150 skupnih u zemlji i inozemstvu. Za tematiku odabire glazbu i teatar, a među zapaženijim izložbama ističe se „500 portreta s Dubrovačkih ljetnih igara“ priređena 2004. godine u Kneževom dvoru.

Obrađuje glazbene i folklorne, ali i sakralne teme, svijet mora i motive Dubrovnika. Bilo da je slikao glazbenike i glumce, vedute ili dubrovačkog parca sv. Vlaha, njegove moći i crkvu, privrženost rodnom gradu ostaje trajna odrednica njegova rada.

Autorski je potpisao brojne barjake koji se koriste u našim župama. Prvog Svetog Vlaha na barjaku naslikao je 1982. godine.

Osim slikarstvom i grafikom bavi se keramikom te izrađuje medalje i plakete, a posebno prepoznat bio je i u grafičkom oblikovanju i ručnoj izradi unikatnih povelja. Autor je brojnih likovnih rješenja iz područja primijenjene umjetnosti za kulturne i znanstvene ustanove u Zagrebu, Dubrovniku i drugdje.

Istaknuo se i svojim grafičkim rješenjima službenog grba i službene zastave Grada Dubrovnika koji se koriste od 1993. godine. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i galerijama u zemlji i inozemstvu.

Sudjelovao je i u osnivanju časopisa Dubrovački horizonti, kojemu je više od dva desetljeća bio likovni urednik, dao mu lice i obogatio ga stotinama vlastitih crteža i fotografija.

Njegovim opusom dominiraju portreti. Od studentskih dana crta glazbenike, glumce, plesače i likove iz publike na Dubrovačkim ljetnim igrama, pa je tako kroz više od pola stoljeća nastalo preko 1000 portreta.

Najbolja djela ostvaruje kombinirajući crtaće tehnike i obrađujući motive s jakim grafičkim senzibilitetom.

U srpsko-crnogorskom napadu na Dubrovnik, na blagdan sv. Nikole 6. prosinca 1991. do temelja je izgorjela palača u ulici Od Puča u kojoj je živio i stvarao. Stradala je i mala galerija u prizemlju, ali i cjelokupni inventar: slike, crteži i grafike, keramika, etnografska i antikvarna zbirka, knjižnica, foto, audio i pisana dokumentacija, te još mnoštvo vrijednih i dragih predmeta.
Sva ta patnja i tragedija nanijela mu je veliku bol. Nije ga slomila, ali je obilježila njegov rad. Nastavio je intenzivno stvarati jer je svoj posao doživljavao kao poziv za koji je predodređen.
Pod geslom „Ne zaboravi!“ u razdoblju od 1991. do 2006. postavljao je likovne instalacije s antiratnim tekstovima u obnovljenoj palači i u izlozima Straduna. Za vrijeme rata, dok su još mnogi izlozi bili zaštićeni daskama, ukrašavao ih je temama o stradanju grada ili kao čestitke građanima za blagdane.

Na vanjskim zidovima palače u ulici Od Puča postavio je od 2001. više izložbi radova i dokumenata o stradanju Dubrovnika koje su pobuđivale stalni interes brojnih posjetitelja Grada.
Bogatstvo i raznovrsnost njegova opusa donijeli su mu više priznanja i nagrada među kojima se ističe Nagrada za životno djelo Grada Dubrovnika iz 2001. godine.
Bogati likovni opus Iva Grbića ostat će zavazda utkan u kreativno bilo ovog grada, u Festu sv. Vlaha, u Dubrovačke ljetne igre, u našu živu tradiciju.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250