lausnekretninebanner

Četvrtak, 23 Srpanj 2020 19:00

Političke stranke u Dubrovniku ostaju bez novca iz proračuna do kraja godine

Piše:

Političke stranke i lista grupe birača koje participiraju u radu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika ni dalje neće dobivati sredstva za rad predviđena proračunom. Nakon što Gradsko vijeće na sjednici u ponedjeljak usvoji prijedlog odluke o raspoređivanju proračunskih sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka iste će za sredstva, na koja su itekako računale, ostati uskraćene do kraja godine.

Strankama i listi grupe birača koje imaju vijećnike u aktualnom sazivu Gradskog vijeća proračunska sredstva namijenjena za financiranje njihova rada zadnji put uplaćena su im u ožujku, prije korona pandemije.

Ta se sredstva strankama inače uplaćuju četiri puta godišnje, odnosno na kraju svakog tromjesečja sukladno broju vijećnika i vijećnica političkih stranaka i liste grupe birača zastupljenih u Gradskom vijeću.

Za 2020. za financiranje političkih stranaka u proračunu je bilo planirano nešto manje od 1,1 milijun kuna. Kako su za prvo tromjesečje dobili sredstva, iznos preostao do 1,1 milijun kuna gradonačelnik Mato Franković ostavlja u proračunu za prevladavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Iako će odluka kojom se strankama do prosinca uskraćuje financiranje iz proračuna vjerojatno na sjednici u ponedjeljak biti usvojena bez prigovora, sigurno je da su stranke, posebno one lokalnog karaktera itekako računale na ta sredstva jer i političke stranke imaju troškove koje moraju redovno podmirivati, a lokalne stranke, kad su u pitanju financije, u nešto su nezavidnijem položaju od nacionalnih stranaka, posebice kad se uzme u obzir da ususret lokalnim izborima, stranke ne rade samo na kreiranju izbornih programa već se itekako bave financijama potrebnim za kampanju.

Blagajne stranaka s lokalnim predznakom 10 mjeseci prije lokalnih izbora očito su se ispraznile, a kako će korona kriza tek uzeti danak, pitanje je kako i kojim novcem će se napuniti. Možda donacijama budući da im sredstva prikupljena od članarina teško mogu biti dostatna za tekuće, ali i troškove financiranja kampanje koja tek predstoji. U Gradu u kojem se poduzetništvo gotovo pa isključivo zasniva na turizmu, a čiji su financijski efekti ove sezone potpuno izostali, donacije će, ukoliko ih i bude, zasigurno biti tek simbolične.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250