lausnekretninebanner

Petak, 24 Srpanj 2020 09:46

Podvodna svijetleća pluta pospješuju noćni ribolov

Piše:

Tijekom najtoplijeg dijela godine mnogi udičari preferiraju noćni ribolov, što zbog komfora i ugođaja, što zbog mogućnosti obilnijeg i kvalitetnijeg ulova nego danju. Uspješnosti takvog ribolova znatno poboljšava ju svjetlucavi detalji na priboru, kako po potpunom mraku tako i po mjesečini.

Osim svjetlucavih mamaca, o kojima smo pisali početkom lipnja, mogu se koristiti dijelovi opreme premazani fosforoscentnom bojom koja odbija, reflektira svjetlost, a drugi proizvedeni od prozirne plastike u kojoj ima fluoroscentnih tvari koje upijaju, a potom emitiraju svjetlost.

Najviše se koriste svijetleća podvodna pluta, plovci, podizači, o kojima ovdje govorimo, poznati pod engleskim imenima „pop - up“ i „flotter“. Premazani bojom se najčešće izrađuju od pjenaste plastike, a drugi od mekanog PVC - a ili silikona. Izrađuju se i u različitim veličinama, odnosno nosivostima, te u brojnim oblicima, najčešće kao loptasti, ovalni i valjkasti. Nekad su bili samo zelenkaste, a sada ih ima i plave, crvene, ružičaste, bijele i žute boje.

pluta2407 1

Od oblika puno je važnija boja pluta, jer neki od njih više, a neki manje izazivaju pozornost različitih riba. Tako, primjerice, kad je ciljana lovina arbun, najbolje je koristiti pluto koje svijetli crvenom ili ružičastom svjetlošću, koja je najprivlačnija i zubacu.

Boja je važna i zbog svjetlosnih uvjeta u kojima se lovi. Tako su svijetle i jače boje učinkovitije u noćnom i lovu u mutnom moru, dok je za lov u bistrom te mirnom moru najbolje koristiti diskretnije boje. Dvobojna crveno ili ružičasto - bijela kombinacija zbog kontrasta, osobito po valovima i u kurentu, najbolje se uočava na velikim udaljenostima. To je osobito izraženo u bistrom moru i ljeti.

pluta2407 3

Svjetlucava pluta je najbolje postavljati na nešto duže priveze, primule kako bi mamac držali poviše dna i bili vidljivi noću. Kao i sva pluta, probijanjem udice kroz sredinu postavljaju se na udicu ili strunu poviše nje. Kako i gdje će se postaviti ovisi o tehnici ribolova u kojoj se radi te o vrsti mamca s kojim se koristi, a koristiti se može baš u svim načinima ribolova i sa svim mamcima.

S posebno velikim uspjehom svijetleća pluta se koriste u lovu s obale na dnu arbuna, cipola, fratra, ovrate, kokota, smuduta, sarka, kako klasičnim ometcem, tako i „beach ledgering“ te „surfcasting“ tehnikama danju i noću. Osim toga, učinkoviti su i u lovu navedenih riba iz plovila bulentinom, ali i mola i njegovih srodnika te svih plosnatih riba na dnu. Pokazali su se i dobitnim rješenjem u lovu bulentinom na pola dna vrnuta, lokarde te širuna.

Svijetleća pluta se koristi s kozicom, komadom olignja ili sipe… Pri nadijevanju crva i ostalih mamaca koji se slabije drže na pribor, postavlja se tako da služi i kao držač mamca.

Primjenu je svijetleći plovak našao i u „vertical jiggingu“, osobito sporim skosavanjem škrpine, arbuna… Na varalici tipa „tenya“ svijetleći plovak se posebno dobrim pokazao postavljen poviše „assist“ udice koja je zabodena u kozicu vezanu na glavnu udicu varalice. Na isti način koristi se i kad je na varalici lignjica ili sipica.

Za „punjenje“ pluta svjetlom preporučljivo je koristiti svjetiljku s „LED“ diodama jer je napajanje brže i intenzivnije. Osim toga, „LED“ žarulje imaju dulji vijek trajanja od obične svjetiljke. No, njena je glavna prednost da je puno diskretnija u osvjetljavanju s obale pa manje plaši ribe.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020