lausnekretninebanner

Subota, 25 Srpanj 2020 22:12

Raspudić: Nije Engleska iznjedrila Churchilla i Margaret Thatcher da bi joj Dubravka Šuica krojila kapu

Piše:

Tijekom saborske rasprave o povjerenju Vladi zastupnik Mosta Nino Raspudić, zamjerio je Andreju Plenkoviću što u programu Vlade, ali ni u svom govoru nije rekao ništa o stanju Europske unije u trenutku dok Velika Britanija napušta tu zajednicu. Brexit je, smatra Raspudić, posljedica kulminacije problema u Uniji za koju smatra da je došla u fazu kad je treba spašavati. Upravo je na primjeru Brexita slikovito opisao kakvo je stanje u toj Uniji danas, u kojoj su na visokim pozicijama potkapacitirane osobe bez kompetencija.

- Kad govorimo o Brexitu, uvjeravali su nas da su Englezi neki idioti koji su eto počinili samoubojstvo pa će sad bit gladni, pas će funta, ali sve se to nije dogodilo. - kazao je Raspudić te nastavio.

- Zaboga, nije Engleska iznjedrila Oxford i Cambridge, Chestertona i Shakespeara, Victoriu i Elizabethu, Churchilla i Margaret Thatcher da bi joj Dubravka Šuica krojila kapu. Meni je jasno zašto su izašli. - rekao je Raspudić, navevši kako je demokratski deficit jedan od ključnih problema EU - a podređene interesima određene skupine oligarha.

- Odluke u Europskoj uniji donose ljudi, tijela i institucije koje nitko nije izravno izabrao i koji nikome izravno ne odgovaraju. Odatle počinju svi problemi i vidimo kako ta otuđena oligarhija sve više zazire od referenduma. - kazao je Raspudić, naglasivši kako Hrvatska mora održati referendum o uvođenju eura.

- Nema riječi o problemu birokratizacije EU-a, o golemom jazu između utemeljitelja zajednice za ugljen i čelik koja prerasta u zdravu ekonomsku zajednicu, koja '90. - tih prerasta u nezdrav pokušaj stvaranja nadnacionalne države i političke unije, kadrovski devastiranih institucija. Zamislite da je Churchill u trenutku Hitlerova napada na Britaniju na BBC - u cmizdrio kao što je Federica Mogherini činila u trenutku terorističkog napada na Bruxelles. Ne govorim kao euroskeptik nego eurorealist. Smatram da je ideja povezivanja Europske unije dobra i da je bila dobra na razini europske ekonomske zajednice, ali ovakav bahati, arogantni pristup u kojem se ne govori o dubinskim strukturnim problemima EU-a postiže kontra učinak. - kazao je Raspudić.

- Mistificira se Schengen koji se već dva puta raspao pred našim očima, prvi put u migrantskoj krizi i drugi put u korona pandemiji kad su nacionalne države zatvorile svoje granice. Schengenska priča je priča za malu djecu. Želim čuti od premijera je li istina što je predsjednik Zoran Milanović u nekoliko navrata već rekao, odnosno je li istina da je njemačka kancelarka Angela Merkel dok je Milanović bio premijer od njega tražila da u Hrvatskoj zadrži 100 000 migranata. Dakle, mi bi kao čuvari konclogora njima čuvali ljude za tržište rada. Ako je to istina, kako imati povjerenje u takvu Europsku uniju. - pitao je Raspudić.

Naglasio je kako vladajuće strukture u zemlji narodu trebaju prestati pričati mitove da će nas netko hraniti te zamjerio Plenkoviću što je u proteklom razdoblju kao neki osobit uspjeh isticao da je ubacio par gospođa iz svoje stranke na visoka mjesta u Europskoj uniji. Kazao je kako naša pozicija u EU ovisi o nama samima te istaknuo kako se o strukturnim problemima Unije treba razgovarati, umjesto se uljuljikvati u eurofanatične mitove.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250