lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 27 Srpanj 2020 13:05

Rebalansiran proračun, razmišlja se o kreditnom zaduženju za tekuće investicije

Gradsko je vijeće usvojilo prijedlog odluke o raspodjeli prenesenog viška iz 2019. godine. Usvojen je i rebalans proračuna za tekuću godinu. a gradonačelnik Mato Franković uvodno je vijećnike upoznao s efektima korona krize na gradske financije.

- U 2019. ostvareno je 265 milijuna kuna prihoda, dok smo u 2020. zabilježili 209 milijuna kuna prihoda, što je značajno smanjenje prihoda s datumom 30. lipnja 2020. Smanjenjem prihoda u ožujku, kad je počela pandemija, najavili smo uvođenje sustava neophodnog i nužnog financiranja i tamo smanjili rashode i zadržali financijsku stabilnost Grada, ali nismo zaboravili pomoć svima kojima je bila potrebna.- rekao je Franković.

- Ostvareno je 94,75 milijuna kuna prihoda manje u odnosu na 2019., a suficit iz 2019. iznosio je 8,6 milijuna kuna. Za prvih šest mjeseci smo uspjeli izbalansirati proračun bez kreditnih zaduženja i uzimanja zajmova. U blagajni je 1. siječnja bilo 63 milijuna, a na kraju lipnja 5,7 milijuna kuna, danas je u blagajni oko 6 milijuna kuna. Izvršavamo sve svoje obveze i uz sve to uspijevamo zadržati likvidnost. - kazao je Franković.

Osvrnuo se i na mjere koje je Grad uveo u travnju s ciljem očuvanja gospodarstva i radnih mjesta.

- Mjere za gospodarstvenike, odnosno subvencije za najam troškova poslovnih prostora za travanj, svibanj i lipanj u iznosu od po 2 500 kuna ukupno su iznosile 1,5 milijuna kuna. Umanjili smo zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada za 50 posto, a što je iznosilo 3 milijuna kuna. Umanjenje za zakup javnih površina za 70 posto iznosilo je 2 milijuna kuna. Pomoći za samce i kućanstva iznosili su 717 tisuća kuna.- rekao je Franković.

Gradski vijećnik Marijo Bekić (HDZ) ostaknuo je kako se trebamo pripremiti i na pozitivne i negativne okolnosti COVID krize. Ispred OB Dubrovnik zahvalio je gradonačelniku koji je svojim odlukama prepoznao važnost zdravstvenog sustava, ne samo za zdravlje građana, već i za gospodarstvo, kazao je Bekić.

Gradonačelnik Franković kazao je kako Grad itekako osjeća posljedice i zbog onih koji su godinama govorili kako je Dubrovnik bogat grad.

- Vjerujem da više nikome neće pasti napamet pričati kako smo bogati. Nismo bogati, imali smo veliki proračun, ali i velike obveze. Mi jesmo grad od 42 000 stanovnika, ali kad je sve u redu i kad je sezona u Gradu dobra tada je broj stanovnika dva puta veći i mi moramo imati tri puta veću kanalizaciju, odvodnju i ostale standarde koje bi trebali imati, a nemamo ih, a na tim standardima radimo maksimalno koristeći sredstva iz EU fondova. - kazao je Franković,

Istaknuo je i kako Grad razmišlja o kreditnom zaduženju, ne bi li do travnja iduće godine dobili malo dobrog vjetra u leđa.

- Pokrili smo sve svoje obveze i praktički nismo ušli u minus, iako je moje predviđanje bilo da će se to dogoditi u svibnju, ali i za takvo stanje se trebalo pripremiti. Ako uspijemo dobiti kredit to će biti izvrsno jer naš je cilj zadužiti se za tekuće investicije, a kako bi oslobodili sredstva za druge proračunske stavke. Tako bismo zadržali likvidnost do kraja godine, odnosno do kraja travnja. Očekujemo i velika sredstva iz EU fondova. Bruxelles je donio odluku o financijskom paketu, jedan je dio pomoć, a drugi dio su sredstva za investicijski ciklus. Nitko vam neće doči i reći "evo vam pare zato što ste vi to zamislili", morate imati razloga da dobijete novac, a mi razloge za to imamo.- rekao je Franković.

Maro Kristić (Most) upozorio je kako je Grad, oslobađajući zakupce svojih poslovnih prostora od plaćanja zakupnine, ugrozio proračun. Istaknuo je kako se prilikom oslobađanja od plaćanja zakupnine nije vodilo računa imaju li zakupci tih prostora zaposlenih i jesu li otpustili svoje radnike.

Gradonačelnik je istaknuo kako likvidnost svih tih poduzetnika neće moći biti održiva, zbog čega im se i odlučilo pomoći. Naglasio je kako bi i privatni sektor u Gradu trebao biti solidaran.

- Očekujem da će se i privatni sektor voditi primjerom Grada Dubrovnika. Realno je da u trenucima kad je teško trebamo biti solidarni, a u trenucima kad je dobro realni, a cijene najamnina nisu baš bile realne. Posložili smo mi tu financijsku priču da ne ugrozimo proračun, a da pomognemo onima kojima treba. - rekao je Franković.

Novi rebalans proračuna najavljen je za listopad.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250