lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 27 Srpanj 2020 16:37

I političke stranke oslobođene plaćanja ionako simbolične najamnine

Piše:

Uz zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Grada Dubrovmika i političke stranke koje participiraju u Gradskom vijeću bit će oslobođene plaćanja zakupnina za prostore u kojima djeluju, a koji su u gradskom vlasništvu. Naime, kako su političkim strankama, odlukom Gradskom vijeća, zbog COVID krize uskraćena sredstva iz proračuna, navodno im nedostaje novca za podmirenje najamnine, iako su iznosi najamnina koji plaćaju zaista simbolični, no obrazloženo je kako male stranke, odnosno stranke s malo vijećnika nemaju novca.

Financiranje političkih stranaka iz proračuna, a što je zapravo zakonska obveza obustavljeno je još u travnju. Odluka je to s kojom su se tada složili svi vijećnici.

Iako je Grad za financiranje stranaka u proračunu bio osigurao 1,1 milijun kuna, stranke su proračunska sredstva, koje im se inače uplaćaju tromjesečno, dobile samo za prva tri mjeseca tekuće godine, nakon čega je odlukom Gradskog vijeća do daljnjega, odnosno do kraja kalendarske godine, obustavljena isplata.

Inače, zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada za razdoblje od 1. srpnja do 30. rujna zakupnina će se obračunavati prema postotku ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika, sukladno službenim podacima gradske Turističke zajednice i to na način da će za tekući mjesec biti relevantni podaci usporedbe prethodnog mjeseca u odnosu na taj isti mjesec iz 2019. godine.
Istom će se metodom i na isto razdoblje umanjiti iznosi zakupnina javnih površina za ugostitelje i one čiji su kiosci na tim površinama. Zakupci će od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. biti oslobođeni od plaćanja zakupa javnih površina.

Iznosi zakupnina prostora u vlasništvu Grada za razdoblje od 1. listopada tekuće godine do 31. ožujka 2021. umanjit će se za 99 posto ugovorenog iznosa.

Trgovine mješovitom robom na užem gradskom i prigradskom području, ljekarne, teleoperateri i državna tijela koji su u gradskim prostorima i dalje će plaćati pune iznose zakupa.

Udruge i društvene organizacije koje djeluju u prostorima u vlasništvu Grada Dubrovnika od 1. srpnja pa do 31. ožujka 2021. bit će oslobođene od plaćanja zakupnine.

Mjere smanjenja ugovorenih iznosa zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada Dubrovnika Gradsko je vijeće usvojilo još u travnju umanjivši ih za mjesece travanj, svibanj i lipanj za 50 posto dok su iznosi zakupa javnih površina za navedene mjesece tada umanjeni za 70 posto.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250