Petak, 31 Srpanj 2020 20:05

Potekla voda u Majkovima; OŠ Montovjerna dobila uporabnu dozvolu

Nakon što je Engleska najavila uvođenje karantene za svoje državljane koji se vraćaju iz Španjolske, Belgije i Luxemburga te Hrvatsku stavila na listu zemalja u kojoj se promatra stanje broja zaraženih koronavirusom, gradonačelnik pismom se obratio britanskom premijeru Borisu Johnsonu. U pismu Johnsonu, Franković je između ostalog naveo kako je Dubrovnik jedna od najsigurnijih turističkih destinacija.

Nakon što je prihvaćen prijedlog gradonačelnika, na stranicama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, podaci o broju oboljelih u Hrvatskoj unose po Županijama.

Majkovi su u ovom tjednu dobili pitku vodu, a iduće mjesto koje će je dobiti je Dubravica.

Donacijom Grada Dubrovnika nabavljena su četiri nova respiratora za Opću bolnicu Dubrovnik. Zakupcima poslovnih prostora u svom vlasništvu te zakupcima javnih površina Grad je u srpnju pomogao s gotovo četiri milijuna kuna

GRADONAČELNIK PISAO BRITANSKOM PREMIJERU BORISU JOHNSONU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je pismo britanskom premijeru Borisu Johnsonu, a nakon što su se u dijelu medija u Velikoj Britaniji pojavile vijesti da bi ta država mogla uvesti obvezu četrnaestodnevne karantene za sve turiste koji se vraćaju iz Hrvatske. Prema medijskim najavama, Hrvatska bi se uz Belgiju i Luxemburg mogla pridružiti Španjolskoj, za koju je mjera dvotjedne karantene izrečena prošlog vikenda.

Gradonačelnik Franković u svom je obraćanju britanskom premijeru naglasio kako su posjetitelji iz Velike Britanije tradicionalno najbrojniji gosti u Dubrovniku te da je odnos koji je desetljećima razvijan temeljen na prijateljstvu.

„Znam da ste dobro upoznati s ovim dijelom Hrvatske i to je jedan od razloga zašto se obraćam upravo Vama osobno. Ukupni broj pozitivnih COVID-19 slučajeva s područja Grada Dubrovnika je 3, a trenutno se u našem gradu odmara preko 8.000 turista i na svim razinama ulažemo maksimalne napore kako bismo održali povoljnu epidemiološku sliku te svim našim gostima pružili ugodan i siguran boravak“, piše gradonačelnik između ostalog.

„Uzimajući sve navedeno u obzir te uvažavajući činjenicu da dubrovački turizam ovisi o tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, molim Vas da prilikom donošenja odluka promatrate Hrvatsku i po njenim regijama, a ne samo kao cjelinu. Dubrovnik je jedna od najsigurnijih europskih destinacija za putovanja s detaljno usvojenim protokolima u svim situacijama pa i u postupanju ukoliko broj zaraženih počne rasti“. naveo je gradonačelnik u pismu Borisu Johnsonu.

Pismo premijeru Johnsonu gradonačelnik je uputio i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske te Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

FRANKOVIĆ S VELEPOSLANICIMA O DUBROVNIKU KAO SIGURNOJ DESTINACIJI

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je telefonske sastanke s veleposlanicima Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske u Republici Hrvatskoj. Izvijestio ih je o aktualnom stanju zaraze koronavirusom na području Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županija. Također je veleposlanike obavijestio o protokolima koji su pripremljeni u slučaju većeg širenja zaraze na području Dubrovnika.

Ujedno, sva tri veleposlanika obaviještena su o inicijativi gradonačelnika Frankovića da se brojke zaraženih u Republici Hrvatskoj prilikom slanja statističkih podataka Europskom centru za kontrolu bolesti razdvoje po županijama, a sve kako bi države, koje su za Dubrovnik emitivna turistička tržišta, znale egzaktne podatke o broju zaraženih i na osnovu njih mogle izvještavati o činjenici da je Dubrovnik u ovom trenutku jedna od najsigurnijih europskih destinacija za putovanje.

NA PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA DNEVNI PODACI NA STRANICAMA EUROPSKOG CENTRA ZA PREVENCIJU I KONTROLU BOLESTI PODIJELJENI PO ŽUPANIJAMA

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković uputio prijedlog Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske da se podaci koji se dnevno šalju u Europski centar za kontrolu bolesti COVID 19 podijele po županijama, podaci o broju zaraženih na stranicama ECDC-a, od danas se unose po županijama.

Ovakva detaljna podjela za slanje podataka Europskom centru za kontrolu bolesti zasigurno će pridonijeti turističkoj slici Hrvatske te će države, koje su za Dubrovnik prioritetna emitivna turistička tržišta, raspolagati egzaktnim podacima o broju zaraženih i na osnovu njih izvještavati o činjenici da je Dubrovnik u ovom trenutku jedna od najsigurnijih europskih destinacija za putovanje.

DONACIJOM GRADA NABAVLJENA JOŠ ČETIRI NOVA RESPIRATORA ZA OB DUBROVNIK

U Općoj bolnici Dubrovnik predstavljena su četiri nova respiratora s monitorima za nadzor vitalnih funkcija, a koji su za potrebe Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje nabavljeni zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika, a u okviru aktivnosti koje Grad i Bolnica provode u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Vrijednost nabave iznosi 967,500 kuna s PDV-om, a ugovorni dobavljač suvremenih uređaja je tvrtka Drager Medical Croatia.

tjedni3107 3

Predstavljajući uređaje ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić uputio je zahvalu Gradu Dubrovniku i gradonačelniku Matu Frankoviću istaknuvši kako ovom akvizicijom Opća bolnica trenutno raspolaže s 15 temeljnih respiratora što u potpunosti ispunjava bolničke potrebe, ali i dodatno učvršćuje Dubrovnik kao sigurnu destinaciju u turističkom smislu.

–S ovih 15 uređaja u potpunosti smo spremni pružiti podršku turističkom sektoru. U slučaju nužde na raspolaganju nam je još 6 transportnih kao i desetak anestezioloških uređaja koji se također mogu prenamijeniti u respiratore. - kazao je ravnatelj Bekić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Grad sustavno i kontinuirano ulaže u Opću bolnicu Dubrovnik te da će s takvom praksom, koja je obilježila aktualni mandat ove gradske uprave, nastaviti i u budućnosti.

– Moramo ulagati u bolnicu, ali i u kadar – medicinsko i nemedicinsko osoblje. Sad se upravo pokazalo koliko je zdravstveni sustav važan za građane, ali i za turističku destinaciju, jer posjetitelji danas, uz sve ostale faktore, očekuju i zdravstvenu sigurnost, a Dubrovnik je može pružiti.- rekao je Franković te poručio kako je dubrovačka bolnica zaslužila poseban status jer je ona više od opće bolnice, a za što će se zalagati i kao saborski zastupnik.

Gradonačelnik je inače održao i radni sastanak s vodstvom Bolnice na kojem se razgovaralo o modelu donacije dijela zemljišta na Pobrežju za potrebe stambenog zbrinjavanja medicinskog osoblja OB Dubrovnik, ali i o projektu uređenja šestog kata bolnice za smještaj gostujućih liječnika, a za što je projekt završen.

MAJKOVI DOBILI PITKU VODU, IDUĆA JE DUBRAVICA

Vodovod Dubrovnik dovršio je izgradnju vodoopskrbne mreže i vodospreme Rožetići kojom se dostavlja pitka voda do stanovnika Majkova. Vodosprema se opskrbljuje novim cjevovodom postavljenim od krajnje točke Gornjih sela – Riđice.

- Prva faza projekta izgradnje vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica uspješno je dovršena i već smo na ovom području na mrežu spojili gotovo sve koji su predali zahtjeve. Izvedeno je pedesetak priključaka, a u proceduri je još njih svega 4-5. Najvažnije je da možemo reći kako su Majkovi napokon dobili pitku vodu. – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić.

tjedni3107 1

- Ovo nije kraj radova na ovom području jer već imamo u planu što prije nastaviti s narednim fazama ovog projekta. Prvo na redu je širenje ovog sustava na Dubravicu, kako bi i posljednje dubrovačko naselje dobilo pitku vodu putem vodovoda, a tu je i nastavak radova prema Grbljavi te namjeravamo s cjevovodom izaći skroz na Ratac. – kazao je Matušić te naglasio kako će se dio tih radova realizirati kroz projekt Aglomeracije Dubrovnik.
Cjelokupna investicija vrijedna je oko 6,8 milijuna kuna, a sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz Program ruralnog razvoja. Radovi na izgradnji ovog vodoopskrbnog sustava započeli su sredinom 2018. godine, a u sklopu njih ukupno je izgrađeno 5,3 kilometra glavnih vodoopskrbnih cjevovoda od Riđice do Majkova, vodosprema Rožetići te cjelokupna vodoopskrbna i protupožarna mreža u Majkovima.

OSNOVNA ŠKOLA MONTOVJERNA DOBILA UPORABNU DOZVOLU

Osnovna škola Montovjerna dobila je uporabnu dozvolu čime su se stekli uvjeti za njezino korištenje. U tijeku je isporuka i ugradnja namještaja odnosno opreme za sportsku dvoranu, dok je školska kuhinju već ugrađena. Tako će potpuno opremljena, nova škola početkom nastavne godine primiti svoje prve đake.

tjedni3107 2

Inače, Osnovna škola Montovjerna prva je nova škola izgrađena u Dubrovniku nakon 1985. i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Nova škola u potpunosti ispunjava potrebe nastavnog programa i kapacitete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za učenike od prvog do osmog razreda - osam nižih i osam viših razreda, ukupno 16 razreda po 28 učenika, odnosno 448 učenika u jednoj smjeni. Izgrađena je i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborni predmet te prostori za pedagoga i psihologa.

Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+. Opremljena je modernim sustavom grijanja i hlađenja pomoću dizalica topline zrak/voda, sustavom vatrodojave, ventilacije, odimljavanja, sprinkler instalacijom, ozvučenjem, automatskim zvonom, SOS instalacijom, te gromobranom, a rasvjeta  se temelji na LED tehnologiji.

Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna.

ZAKUPCIMA POSLOVNIH PROSTORA I JAVNIH POVRŠINA GRAD DUBROVNIK SAMO U SRPNJU POMOGAO SA 4 MILIJUNA KUNA

Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih prostora u svom vlasništvu te zakupcima javnih površina ispostavio račune za mjesec srpanj. Ukupni obračunati iznos za poslovne prostore u srpnju iznosi 285.000 kuna, dok je u ime najma javnih površina fakturirano 75.600,00 kuna.

Od navedenog ukupnog iznosa za poslovne prostore 187.000 kuna obračunao je po stopi od 7 posto od iznosa definiranog ugovorima, dok se 98.000 kuna odnosi na zakupce koji sukladno donesenim odlukama ne podliježu umanjenju ugovorene zakupnine.

tjedni3107 4

Ugovoreni, a zahvaljujući navedenim mjerama, umanjeni iznos za poslovne prostore tako u srpnju prelazi 2,5 milijuna kuna, a umanjeni iznos najma javnih površina veći je od milijun kuna. U sklopu mjera za pomoć gospodarstvenicima pogođenim epidemijom virusa COVID-19, korisnicima poslovnih prostora i javnih površina na ovaj način u jednom mjesecu oproštena je naplata od gotovo 4 milijuna kuna.

Podsjetimo, sukladno zaključcima Gradskog vijeća iznos zakupnine obračunava se prema postotku ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika sukladno službenim podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a na način da su za tekući mjesec 2020. godine mjerodavni podaci usporedbe prethodnog mjeseca u odnosu na taj mjesec 2019. godine.

Treba napomenuti i da je Grad Dubrovnik oslobodio od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika za mjesece srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine sve udruge i društvene organizacije. Od prava na smanjenje zakupnine poslovnih prostora izuzete su trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, ljekarne, tele operateri i državna tijela.

U nastavku provedbe navedenih mjera Grad Dubrovnik oslobodit će od plaćanja zakupnine za korištenje javnim površinama sve zakupce u kategoriji kiosci, kao i stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata u razdoblju od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. U istom periodu za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika vrijedit će umanjenje ugovorenog iznosa zakupnine za 99%, osim za prethodno navedene izuzetke.

GRAD I DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK SURAĐIVAT ĆE PRI DONOŠENJU NOVOG PROSTORNOG PLANA UREĐENJA I GUP - a

Grad Dubrovnik i Društvo arhitekata Dubrovnik sklopili su jednogodišnji Sporazum o suradnji na izradi prostornih planova, a potpisali su ga gradonačelnik Mato Franković i Predsjednik Društva arhitekata Božo Benić.

Sporazumom je definirano da će, u cilju što kvalitetnijeg unaprjeđenja prostornog uređenja, Društvo arhitekata Dubrovnik na zahtjev Grada i samoinicijativno pružati Gradu savjetodavne usluge i davati stručna mišljenja prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika.

U sklopu navedenog angažmana i sukladno odredbama Sporazuma, DAD je osnovao radnu skupinu s ciljem analize i izrade mišljenja o izmjenama i dopunama planskih dokumenata. Za voditelje radne skupine imenovani su Božo Benić i Romano Duić, a za članove Lea Đurović Ruso, Ursula Stanić Siništaj, Matko Vetma, Ivan Vojnić i Valentina Vojnić.

-Navedena suradnja donosi dodatnu razinu profesionalnosti u segment prostornog planiranja, koji je najvažnija podloga budućeg urbanističkog razvoja Grada. Iznimno smo zadovoljni ovakvim uključenjem Društva arhitekata Dubrovnik i vjerujemo da je ono jamac kvalitete. - kazao je gradonačelnik Franković.

DAD će ovu savjetodavnu ulogu obavljati bez naknade, na profesionalan način, uz stručnu brigu i u skladu s etikom i uzancama arhitektonskog poziva – zvanja, pridržavajući se načela savjesnosti i poštenja, obvezujućih propisa, normi i pravila struke.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020