lausnekretninebanner

Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 14:29

Nardelli podnio izvješće vijećnicima; unatoč krizi proračun Župe je stabilan

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli podnio je na sjednici župskog Općinskog vijeća izvješće o svom radu u proteklom polugodišnjem razdoblju, a koje je obilježila pandemija koronavirusa i kriza izazvana pandemijom.

Da je pandemija u velikoj mjeri izmijenila i još uvijek mijenja općinske planove i projekte koji su za 2020. bili posve drukčiji, istaknuo je i sam Nardelli, podnoseći izvješće o svom radu.

- Moram pohvaliti zajedničko djelovanje Stožera civilne zaštite Općine, svih službi, društava i organizacija koji su pravovremenim djelovanjem omogućili normalno funkcioniranje i normalan život stanovnicima Općine Župa dubrovačka u maksimalnoj mjeri kolika je to bilo moguće.
Izrazito sam zadovoljan funkcioniranjem i radom svih službi, od našeg DVD - a koji je bio uključen u rad Stožera, od prevoženja uzoraka testova u Zagreb do prijevoza djelatnika našeg Komunalnog društva koji su unatoč pojedinim neodgovornim građanima uspijevali održavati red i čistoću na području cijele Općine. Zaposlenici Dječjeg vrtića, Turističke zajednice, pripadnici Civilne zaštite i općinskih službi, svi su oni sudjelovali u radu Stožera civilne zaštite. - rekao je Nardelli, istaknuvši što je sve napravljeno za vrijeme tzv. lockdowna.

- Nabavljena je potrebna zaštitna oprema, a sustav rada svih službi i društava maksimalno je prilagođen kako bi stanovnici i elektronskim putem imali na raspolaganju sve potrebne usluge. Za starije, nemoćne i potrebite, putem DVD - a Župa dubrovačka osigurana je dostava osnovnih životnih potrepština i lijekova. Odlično je funkcionirao sustav dok su na snazi bile propusnice, iako je broj upita i zahtjeva za propusnicama bio iznimno velik, ali nije bilo zastoja i svi su građani sa stvarnim potrebama prema napucima nacionalnog stožera dobili propusnice. - kazao je Nardelli.

Naglasio je kako je Općina pomoć pružila privatnom sektoru i gospodarstvenicima te dodao kako su usporeni ili odgođeni i brojni općinski projekti i aktivnosti.

- Općina, kao i društva u njenom vlasništvu, nisu naplaćivali najam prostora i zakup javnih površina poduzetnicima za vrijeme dok nisu u mogućnosti obavljati svoju djelatnost, a dok su trajali izvanredni uvjeti nije se naplaćivala ni usluga korištenja Dječjeg vrtića. Fokusirani smo samo na već započete i ugovorene projekte od vitalnog interesa za našu Općinu. Izgradnja groblja Dubac, koji je financijski najzahtjevniji projekt, u dogovoru s Gradom nastavit će se smanjenim intenzitetom. Revidirali smo sva izdavanja za Zajednicu sportova i udruga u kulturi te i dalje analiziramo sve rashode kako bismo mogli pravovremeno reagirati. - rekao je Nardelli.

- Ukinuli smo naknade članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora društava u vlasništvu Općine, a vijećnici Općinskog vijeća odrekli su se vijećničkih naknada za razdoblje travanj – lipanj.
Plaće svim djelatnicima u Općini te u društvima u općinskom vlasništvu smanjene su za 10 posto,a odgođena je isplata dara za Uskrs i regresa. I dalje razmatramo mjere i radimo na donošenju dodatnih mjera kako bismo pomogli najpotrebitijima i zajednički prevladali ovu situaciju. - kazao je Nardelli, naglasivši kako je proračun, unatoč krizi, stabilan i uravnotežen.

- Posljedice krize odrazile su se i još će se odražavati na naš proračun, ali on je stabilan i uravnotežen pa možemo jamčiti funkcioniranje svih službi kao i financiranje svih programa koji se odnose na socijalno ugrožene skupine stanovništva. Tako su korisnicima isplaćene sve stalne novčane pomoći, a iste nisu upitne ni u budućem razdoblju. Treba naglasiti da je zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa veliki dio stanovnika Župe dubrovačke ostao bez posla i bez primanja, stoga je Općina a u Proračunu osigurala dodatan iznos za pomoć potrebitima i pokrenula postupak izrade Odluke o privremenoj novčanoj pomoći. Inače, inicirao sam više sastanaka na kojima su iz stručne službe Općine sudjelovali predstavnici kluba zastupnika HDZ-a kao većine u Vijeću te predstavnici oporbe, a na kojima smo donijeli zajedničke zaključke o načinima prevladavanja izvanredne situacije kao i vrstama pomoći. - kazao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

nm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020