lausnekretninebanner

Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 19:01

Kapitel klesara Bodeta u klaustru male braće

Po likovima i njihovu rasporedu može se zaključiti da je dvanaesta heksafora klaustra, kao zadnja klesarska dionica, što se kapitela tiče, bila rezervirana kao svojevrsni „izložbeni prostor“ klesara. Tu su oni mogli ostaviti svoj umjetnički potpis portretima.

Piše: fra Stipe Nosić

Miho Brajkov kao glavni majstor dobio je čast svoj lik staviti na zadnji, 60. kapitel. Uz njega je ovjekovječio likove članova svoje obitelji. Također je „obiteljski“ kapitel onaj 56, gdje su likovi obitelji jednog od Mihovih suradnika. Na žalost, strana tog kapitela prema vrtu oštećena je i nadomještena žbukom.

Čitljiva je samo toliko da se vidi da su nadomještena tri lika, i da je na tom kapitelu bilo šest figura, od kojih su sačuvane tri. Na strani prema šetnici okrenut prema jugu je starac s bradom, a prema sjeveru je skulptura mladića. Do njega prema vrtu je djelomično oštećen lik starije žene. Ako se pažljivo pogleda i usporedi pokrivalo za glavu mladića na ovom kapitelu zapaža se da ono sliči pokrivalu kakvo ima majstor Miho. Samo te dvije kape, od brojnih tipičnih srednjovjekovnih koje nose muškarci prikazani na kapitelima, imaju iznad čela slične rupice, što bi moglo označavati status majstora.

Rupice su zacijelo imale i praktičnu funkciju pri učvršćivanju pokrivala, zbog zaštite od vrlo agresivne kamene prašine. Uz kapitele klesara, o čijim likovima na njima nagađamo, odmah u njihovoj blizini, na prvom pilonu nadgrobni su natpisi dvojice klesara.

Tu je već dobro poznati natpis Miha Brajkova, po kojem je Miho „postao“ i glavni graditelj klaustra. Ali odmah ispod njegova natpisa, malo prema istoku, je natpis nastao osamdesetak godina poslije. Na kamenu je uklesano: +M.CCCCXXVIII S. DE. MAISTRO RADVN PETRARO. FIOL. DE. BODETA. CV(m) OMNIBVS SVIS (1428. Grob majstora Raduna, klesara, sina Bodeta sa svima svojima).

Sama činjenica da se ta ploča, našla na tom pilonu uz Mihovu, kao i činjenica da je riječ o nadgrobnom natpisu klesara, upućuje na zaključak da je i taj klesar imao veliku vezu s izgradnjom klaustra. Njegova obitelj mogla je na tom mjestu dobiti grob samo u vrijeme kad je Miho klesao svoj natpis, a čast da to isto učini mogla je pripasti samo jednom od klesara koji je radio s Mihom.

To bi mogao biti mladi klesar Bodet, čija je skulptura na kapitelu 56, a čiji je sin Radun po obiteljskoj tradiciji također postao klesar. Po toj pretpostavci klesar Bodet, kad je radio s Mihom i kad je klesao svoj portret, mogao je biti star oko 40 godina. Ako je njegov sin Radun tada bio malo dijete, s normalnim životnim vijekom, mogao je živjeti do 1428. Bodet je zacijelo računao da će grobni natpis za njega kad umre uklesati njegov sin. Iz nekog razloga ovaj je to propustio učiniti.

Njihovim nasljednicima, kad je Radun umro, i kad su od samostana dobili dopuštenje da natpis uklešu na mjesto ispod Mihova, bilo je dostatno da na ploču stave ime tada poznatog klesara Raduna, godinu njegove smrti i ime njegova oca Bodeta. Sve upućuje na zaključak da je ovdje zacijelo riječ o klesaru Radinu Bogetiću, o čijem popravku klaustra postoji zapis. Ispada da je on nakon jednog od potresa dvije godine prije nego je umro popravljao klaustar, djelo svog oca Bodeta koji je u klaustru radio s Mihom Brajkovim.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020