lausnekretninebanner

Nedjelja, 16 Kolovoz 2020 12:30

Završena 17. Ljetna škola filma Šipan, najbolja dosad

Iako su u bazi projekta djeca te iako se već godinama u otvorenom kinu u Šipanskoj Luci traži stolica više, organizatori Miro Bronzić i Nils Neubert ipak su se odlučili ne prekidati tradiciju te poštujući sve mjere i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održati sedamnaestu po redu Ljetnu školu filma Šipan.

Unatoč čitavom nizu problema, prije svega financijskih, ali i svih zahtjeva i preporuka vezanih za epidemiološke mjere čini se da nisu nimalo pogriješili, jer, osim što je zahvaljujući pridržavanju mjera sve proteklo u najboljem redu, iz udruge Škola filma Šipan ističu kako je ovo bila jedna od najboljih Ljetnih škola filma.

Zahvaljujući upravo Ljetnoj školi filma Šipan prva polovica kolovoza u Šipanskoj Luci gotovo da je bila na razini prethodnih sezona. Živio je tako Šipan još jednom za film i u duhu filma, a sve je kao i obično kulminiralo svečanim zatvaranjem prije dva dana kada su prikazani radovi svih radionica.

I ove godine radionice su bile namijenjene osnovnoškolcima, a mali šipanski filmaši osmislili su, režirali, snimili, montirali i na završnoj večeri premijerno prikazali dva filma. Radionica igranog filma pod vodstvom Jure Troje i Noe Nikolić iz udruge Kaooosss iz Zagreba napravila ja pravu malu avanturu na tragu horora mističnog naziva Humbara.

Malo starija grupa radila je pod mentorskom palicom Jerka Bana, inače šipanskog župnika koji je uz magisterij teologije na Jesuit School of Theology - Berkeley završio i magisterij filmske i tv produkcije na Loyola Marymount University u Los Angelesu. Ova grupa ponosno je prezentirala svoj film u dokumentarno igranoj formi – svojevrsni mockumentary – Otmica.

Oni najmlađi ove godine bili su u radionici fotografije i osnova vizualnog izražavanja koju je vodio poznati fotograf Dean Zulich. Mali fotografi na završnoj večeri predstavili su se slideshowom fotografija snimljenih tokom čitavog niza njihovih radnih izleta.

Radionice su tradicionalno trajale od 4. do 14. kolovoza, a paralelno uz njih odvijao se program open air kina koji je ove godine bio tek jedan dan kraći od prethodnih, a na šipansko platno donio je čitav niz zanimljivih filmova.

Na samom otvaranju 7. kolovoza šipanska publika uživala je u filmu koji je definitivno obilježio 2019. godinu na području cijele regije. Radi se naravno o filmu Dnevnik Diane Budisavljević koji je prikazan u prisustvu redateljice Dane Budisavljević. U subotu 8. kolovoza na Šipanu je gostovala i publiku oduševila Kazališna družine Kolarin iz Dubrovnika koja je ispred zgrade Dubravka prikazala svoju najnoviju predstavu Mare Fjočica u režiji Paola Tišljarića, a po tekstu Joza Lovrića Jadrijeva koji je dobar dio svog života proveo upravo na Šipanu.

Nedjelja 9. kolovoza bila je rezervirana je za najmlađe. Na velikom šipanskom platnu prikazan je kultni animirani film Porco Rosso u režiji Hayao Miyazakia. Uz to što se na otvaranju prikazao film koji je obilježio prošlogodišnji Pula film festival, u šipanskom kinu 10. kolovoza prikazan je film od kojeg se sudeći po kritikama nešto slično očekuje na ovogodišnjoj Puli. Riječ je o drami Mater, dugometražnom prvijencu uspješnog redatelja Jure Pavlovića. Utorak 11. kolovoza na svoje su došli generacije teenagera i YouTubera jer se upravo to večer prikazao film Ljuba Zdjelarevića Ideš? Idem! Nakon teenagera na svoj red uživancije 12. kolovoza došli su oni stariji i najstariji gledatelji. Naime, u rubrici iz naftalina organizatori su za ovu večer priredili film Trideset konja iz 1988 g. s Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi, a nastao po scenariju Iva Brešana i režiji Mladena Jurana. U četvrtak 13. kolovoza već sam po sebi čaroban ambijent open air kina uveličala je projekcija vizualnog remek djela koje je bilo i dvostruki kandidat za Oskara. Radi se o još jednom filmu koji je itekako obilježio prošlu filmsku godinu – makedonskom dokumentarcu Medena zemlja u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

Na svečanom zatvaranju publici se i ovaj put obratio predsjednik Vijeća MO Šipanske Luke Zvonimir Koporčić. S obzirom na epidemiološku situaciju ove godine nije bilo gostiju no svoje video poruke sudionicima škole i svim gledateljima uputili su Sanja Zanki Pejić – voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza kao i gradonačelnik Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić.

Za sve one koji bi inače bili na Šipanu, ali zbog situacije izazvane pandemijom Covid 19 virusa ipak nisu došli na otok, kao i za sve prijatelja LJŠFŠ diljem svijeta, organizatori su ove godine osigurali i livestream završne večeri koji se mogao uživo pratit, a i sada se može pregledati na YouTube kanalu Ljetne škole filma Šipan.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020