lausnekretninebanner

Nedjelja, 16 Kolovoz 2020 17:59

Simbol spirale u klaustru Male braće

Spirala je drevni simbol koji poznaju gotovo sve kulture. To je jamačno zbog toga što je ona tako često u prirodi.

Piše: fra Stipe Nosić

Primjećuje se u uređenju solarnog sustava, nebeskih galaksija, pa i u formama tijela zemaljskih biljnih vrsta i životinjskih organizama. Crteži ili reljefi spirale česti su na grobovima i na stećcima. Još češći su na sakralnim objektima, kao takozvani „zlatni rez“ ili „božanski omjer“ (lat. sectio aurea), gdje su spirale postavljene jedna nasuprot druge, pa ih se može shvaćati kao svojevrsni izraz suprotnosti, kao borbu između svjetla i tame, između dobra i zla.

Spirala koja se rotira u desno upućuje na život, a koja ide u suprotnom smjeru, koja se okreće ulijevo, može opet biti znak povratka jedinstvu. Spirala je simbol sunca, kružnog toka neba i ciklusa vremena. Također označava snagu, energiju, pokret, svjetlo koje izlazi iz jednog izvora i širi se prema van.

Kao simbol česta je na crkvenoj odjeći i na liturgijskim predmetima, i gotovo da nema oltara ili drugih važnijih elemenata u crkvama, na kojima se na razne načine stilizirano ne prikazuje.

Ovaj simbol upotrebljavali su Kelti koji su se služili samo usmenom predajom, jer su im zapisi iz kultnih razloga bili zabranjeni. Upravo zbog toga oslanjali su se na simbole. Spirala u različitim oblicima, bila je za njih jedan od važnijih znakova. Upotrebljavali su je kao jednostavnu, dvojnu, ali i kao trojnu. Oni su taj simbol, kao i neke druge, unijeli u kršćanstvo. Zbog pomanjkanja zapisa o njoj, značenje joj ipak nije posve razjašnjeno.

U klaustru je isklesano više različitih simbola spirale. Njezini reljefi uočljivi su na kapitelima 12, 15, 21, 26 i 57. Kapitel 12 pri tom je okićen sa šest dvojnih spirala, pa kad se zavijutci broje pojedinačno onda ih je dvanaest, što je broj s jakom biblijskom simbolikom. Na tom kapitelu je i zanimljiv dizajn konstrukcije dvojnih spirala, koje se tu mogu čitati i kao prikaz stiliziranih palminih grana, koje izlaze iz profiliranog stalka. Stalak završava jajolikom glavicom, iz koje se izvijaju spirale u dva suprotna smjera.

I na kapitelima 21 i 26 također je po dvanaest spirala. Na kapitelu 15 reljefi su četiri spirale u kombinaciji s dva znaka perunike. Inače, kao kamena ornamentika u klaustru su vrlo često ta dva simbola, pa se oni tu bez sumnje trebaju shvatiti u duhu kršćanske simbolike, koji znače život, smrt i Uskrsnuće.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020