lausnekretninebanner

Petak, 28 Kolovoz 2020 15:06

Napreduje cesta do Pobrežja; novi parking za OŠ Montovjerna; Grad osigurao maske školarcima

I dalje se izvode radovi na izgradnji ceste od Mosta do Pobrežja. Dosad je izvedeno dvije trećine radovi koji bi u potpunosti trebali biti gotovi u travnju 2021. godine. Pred početak nove nastavne godine, gradonačelnik Mato Franković i resorni pročelnik Dživo Brčić sastali su se s ravnateljicama dubrovačkih osnovnih škola. Škole su, kako je zaključeno na sastanku spremne za rad, a učenicima viših razreda maske u dezinficijense osigurat će grad Dubrovnik.

Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđeno je kako Osnovna škola Montovjerna ispunjava uvjete za početak radova, a tik uz novu školu u tijeku su radovi na izgradnji šest parkirališnih mjesta kojima će se koristiti roditelji kada dovode i odvode djecu iz škole.

ZAVRŠENE DVIJE TREĆINE RADOVA NA CESTI OD MOSTA DO POBREŽJA

Radovi na gradilištu nove prometnice od Mosta do Pobrežja odvijaju se i dalje sukladno ugovorenoj i utvrđenoj dinamici. Zbog značaja ovog vrijednog kapitalnog projekta i prethodno osiguranih financijskih sredstava, gradnja se tijekom krize uzrokovanje koronavirusom nije prekidala.

Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Potporni zidovi su u potpunosti izgrađeni, a gradilištu je trenutno u tijeku izrada propusta za oborinsku odvodnju ceste. Iskopana je cijela trasa do kote posteljice te se započinje s uređenjem posteljice i tamponiranjem. Dovršeni su temelji i temeljni razvod javne rasvjete, nakon čega je uslijedilo postavljanje visokonaponskog kabela. Time je završeno oko dvije trećine projekta izgradnje.

pobrezjecestatjedni2808

Cestovna investicija vrijedna je nešto više od 32 milijuna kuna, a glavni cilj je omogućiti preduvjete za stvaranje nove stambene zonu na Pobrežju te izgradnju dvotračne ceste do Gornjih sela. Povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima uključuje i gospodarski razvoj tog područja.

Inače, na području Pobrežja planirano je i uređenje Park 'n' Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa sve s ciljem rasterećenja prometnih gužvi.

Radovi koje izvodi ugovorni izvođač PZC Split/Strabag započeli su u prosincu, a trebali bi biti gotovi u travnju 2021.

OSNOVNE ŠKOLE SPREMNE ZA RAD, MASKE ĆE ĐACIMA VIŠIH RAZREDA OSIGURATI GRAD

Gradonačelnik Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Dživo Brčić održali su sastanak s ravnateljicama osnovnih škola i dječjih vrtića s područja grada Dubrovnika pred početak nove i vrlo specifične, nastavne godine.

Sve škole su spremne za početak školske godine i pripremili su se sukladno zahtjevima Ministarstva znanosti i obrazovanja te sukladno svim propisanim epidemiološkim standardima. Svaka će škola narednih dana obavijestiti roditelje o svim uvjetima i načinu organizacije nastave. Različiti su pristupi, ovisno o kapacitetima škola te će pojedine raditi u dvije smjene kako bi se zadržao zdravstveni standard i kako ne bi dolazilo do miješanja velikog broja djece.

skoletjedni2808

- Grad Dubrovnik osigurat će maske za učenike od petog do osmog razreda, koji su ih obvezni nositi, također će se svim prvašićima podijeliti dezinficijensi, koji će biti osigurani i u prostorima samih škola za sve učenike i djelatnike i organizirat će se sve onako kako je Ministarstvo dalo upute. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Spremni su i dječji vrtići, koji su svo ovo vrijeme kontinuirano radili, također sve sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

MINISTARSTVO DALO ZELENO SVJETLO ZA POČETAK RADA OŠ MONTOVJERNA

Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđeno je kako Osnovna škola Montovjerna ispunjava uvjete propisane zakonom za početak rada. Time su ispunjeni svi preduvjeti za neometan početak nastavne godine u novoj gradskoj školi.

Proteklih je dana isporučen, montiran i ugrađen učionički i uredski namještaj te oprema za sportsku dvoranu, dok je oprema za školsku kuhinju već ranije ugrađena. Također, prošli je mjesec dobivena i uporabna dozvola čime su se stekli uvjeti za korištenje nove školske zgrade.

osmontovjernatjedni2808

Osnovna škola Montovjerna prva je škola koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. U potpunosti ispunjava potrebe nastavnog programa i kapacitete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za učenike od prvog do osmog razreda - osam nižih i osam viših razreda, ukupno 16 razreda po 28 učenika, odnosno 448 učenika u jednoj smjeni. Izgrađena je i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborni predmet te prostori za pedagoga i psihologa.

Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+. Opremljena je modernim sustavom grijanja i hlađenja pomoću dizalica topline zrak/voda, sustavom vatrodojave, ventilacije, odimljavanja, sprinkler instalacijom, ozvučenjem, automatskim zvonom, SOS instalacijom te gromobranom, a rasvjeta  se temelji na LED tehnologiji. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna.

NOVA PARKIRALIŠNA MJESTA U ULICI MARKA MAROJICE OLAKŠAT ĆE RODITELJIMA PRIJEVOZ DJECE U OŠ MONTOVJERNA

Započeli su radovi na izgradnji šest parkirališnih mjesta na dijelu Ulice Marka Marojice, smještenih tik uz Osnovnu školu Montovjerna.

parkingosmontovjernatjedni2808

Uz izgradnju parkirališnih mjesta radovi obuhvaćaju i uređenje nogostupa za pješake, a izvedbom predmetnog parkirališta omogućit će se roditeljima ukrcaj i iskrcaj djece u Ulici Marka Marojice uz osiguran pješački pravac do zgrade škole.

Tim rješenjem ujedno će se i smanjiti prometno opterećenje u Ulici dr. Vladka Mačeka u vrijeme odvoženja i dovoženja djece u školu, koje je često znalo prouzrokovati zastoje u prometu.

Ukupno vrijeme trajanja radova je 20 dana, a vrijednost istih je oko 184 tisuće kuna bez PDV-a. Izvođač radova je tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač radova na održavanju nerazvrstanih cesta u Gradu Dubrovniku.

NOVOIZGRAĐENI SKALINI SPAJAJU ULICU KARDINALA STEPINCA SA ŠETNICOM NIKA I MEDA PUCIĆA

Završeni su radovi na skalinima koji spajaju dvije novoobnovljene gradske ulice – kardinala Stepinca i Šetnicu Nika i Meda Pucića. Izgradnjom skala osigurana je nova i adekvatna pješačka komunikacija stanovnicima ulica kardinala Stepinca, Petra Svačića i ostalih okolnih ulica te je omogućen brži prilaz šetnici i moru.

skalinikstepincatjedni2808

Ranije zapušteni prostor dobio je tako novu namjenu i novi primjeren izgled. Ujedno je ugrađena ograda te očišćen i uređen okoliš.

Radove je izvodio ugovorni izvođač Tehnogradnja d.o.o. putem Upravnog odjela za promet. Vrijednost radova je 70.000 kuna.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020