lausnekretninebanner

Subota, 29 Kolovoz 2020 11:43

Započeo 8. festival „Dubrovnik u pozno ljeto”; uz DSO nastupila Jasminka Stančul

Započeo 8. festival „Dubrovnik u pozno ljeto”; uz DSO nastupila Jasminka Stančul Foto: DSO

Osmo izdanje Međunarodnog glazbenog festivala „Dubrovnik u pozno ljeto” započelo je sinoćnjim koncertom ispred Katedrale, a na kojem su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Marca Tardua i pijanistica Jasminka Stančul.

U prigodi proslave 250. obljetnice od rođenja jednog od najvećih skladatelja svih vremena, Ludwiga van Beethovena, pijanisticu je publika mogla poslušati u Koncertu za klavir i orkestar u C duru, dok je izbor Simfonije br. 8 u F duru šef dirigent DSO-a i glazbeni direktor festivala Marc Tardue obrazložio osmom godinom festivala koji ima za cilj zadržati prisutnost glazbe i vrsnih izvođača u Dubrovniku i nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara.

Za pijanisticu Jasminku Stančul može se reći da je istinska prijateljica Grada i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Za Grad je vežu brojni nastupi od kojih su prvi bili prije tridesetak godina. Otada veza između ove umjetnice i dubrovačkih simfoničara prerasta u prijateljstvo koje svakoga puta izrodi koncertima posebne energije, baš kao što je bio ovaj sinoć, a publika, prepoznavši to, Jasminku Stančul nagrađuje višeminutnim pljeskom i ovacijama.

Inače, Jasminka Stančul na temelju svog glazbenog talenta i izuzetnog pristupa glazbi Beethovena nagrađena je 1. nagradom na međunarodnom Beethoven natjecanju u Beču te otada svoju glazbenu karijeru nastavlja u istom gradu, ali ostvaruje i solističke nastupe s izvanrednim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Camerata Salzburg, Bruckner Orchester Linz, Royal Philharmonic Orchestra, Bournemouth simfonijski orkestar, Beethoven Orchestra Bonn, Stuttgartska filharmonija, Essenska filharmonija, Nürnberška filhamonija, Südwestdeutsche filharmonija, Würt filharmonija, Berlinski simfonijski orkestar i brojni drugi.

Sljedeći koncert na progamu festivala zakazan je u utorak, 1. rujna, kada će nastupiti profesori i polaznici Laus akademije Dubrovnik, a među njima su renomirani violinist Goran Končar, zatim naš pijanist svjetskoga glasa Bruno Vlahek i sjajna pijanistica Dubravka Vukalović. Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

rrd

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020