lausnekretninebanner

Nedjelja, 06 Rujan 2020 14:42

Klaustar Male braće na starim fotografijama

Austrijski inženjer Eitelberger u svojoj knjizi Die mittelalterlichen Kunstdenkmale Dalmatiens in Arbe, Zara, Trau, Spalato und Ragusa, izdanoj u Beču 1861., donio je crteže nekoliko kapitela i nekih drugih umjetničkih dijelova klaustra.

Piše: fra Stipe Nosić

Svojim crtežima na početku druge polovice 19. stoljeća ovjekovječio je najvrijednije elemente klaustra. Neki autori poslije su u svojim radovima objavljivali njegove skice. Dokumentarni kratki film bez tona napravljen 1929., za vrijeme posjeta nobelovca Georga Barnarda Shawa, svjedoči o izgledu klaustra u to doba.

Slično su činile i brojne fotografije koje su napravljene, a neke od njih bile su tiskane kao razglednice na kartonu, formata standardne poštanske dopisnice, pa se i poštanskim pošiljkama sklad i ljepota klaustra širila svijetom.

klaustar060920

Nekoliko tih razglednica objavljeno je u knjizi Dubrovnik sa starih razglednica tiskanoj 1996. u Dubrovniku. Na jednoj od njih, koja prikazuje klaustar s pogledom na fontanu i jugozapadni kut, na kamenoj klupi u dvorištu klaustra između stupova 7 i 8, okrugla je kamena posuda s drvenim poklopcem. U njoj je u to vrijeme čuvana blagoslovljena voda koju se ljudi mogli uzimati i nositi svojim kućama.

Fontana s ostecenjima060920

I fotografije snimljene 1899. u vrijeme rekonstrukcije ograde oko gornje šetnice, koju je financirao Amerling, otkrivaju detalje oko preslagivanja istočnog dijela ograde i izradbe novih njezinih segmenata.

U novije vrijeme tiskane su mnogobrojne razglednice s motivima klaustra. Brojni slikari u različitim slikarskim tehnikama zabilježili su pojedine detalje klaustra. A digitalne fotografije klaustra, nakon razvoja tog medija i interneta, vrlo često umjetničku vrijednost ovog dvorišta šire svijetom.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020