lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 07 Rujan 2020 13:44

Novi sustav za praćenje onečišćenja mora na ušću Neretve

Novi sustav za praćenje onečišćenja mora na ušću Neretve Foto: DNŽ

Građani se često znaju požaliti na onečišćenje mora, kada za to ima i kada za to nema razloga. No, ubuduće bi mogli biti bolje obaviješteni o onečišćenjima no što je to slučaj dosad. Osim što u posljednje vrijeme Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije nije ažuran u obavještavanju javnosti, ujedno su česte i spore reakcije, odnosno Zavod uglavnom reagira tek po dojavama građana i institucija te tada uzorkuje more.

Projekt Watercare na području Dubrovačko - neretvanske županije mogao bi dio takvih problema riješiti za područje ušća Neretve. Naime, na području ušća rijeke Neretve instalirati će se, u sklopu projekta Watercare, specijalizirana oprema koja će mjeriti razinu onečišćenja mora za kupanje nakon obilnih kiša, a predstavnici Dubrovačko - neretvanske županije sudjelovali su na sastanku hrvatskog partnerstva projekta Watercare u Dubrovniku, a na kojem se govorilo i o implementaciji projekta.

Na sastanku se razgovaralo o tehničkim aspektima postavljanja opreme, uzorkovanju mikrobioloških i fizičkih parametara, dužnostima i obvezama svakog partnera te uspostavljanju pametnog sustava pravovremenog alarmiranja o onečišćenju mora za kupanje na ušću rijeke Neretve, Cetine i Raše.

Cilj projekta Watercare je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Prema podacima iz Županije dubrovačko – neretvanske ukupna vrijednost projekta iznosi 2.833.019 eura, od kojih je udio Dubrovačko - neretvanske županije 278.000 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino „Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko - neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

dm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020