lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 07 Rujan 2020 21:05

Predstavljen projekt rekonstrukcije Lapadske obale koja će biti dvosmjerna prometnica

Predstavljen projekt rekonstrukcije Lapadske obale koja će biti dvosmjerna prometnica Foto: Grad Dubrovnik

Projekt sveobuhvatne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, ukupno vrijedan gotovo 70 milijuna kuna, predstavljen je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Zbog financijskog obima, ali i važnosti prometnice smještene rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale jedno je od najvažnijih kapitalnih ulaganja u gradsku prometnu infrastrukturu. Projekt je u cijelosti financiran iz fondova Europske unije i, ističu iz Grada Dubrovnika, „drugih izvanproračunskih sredstava”.

- Stekli su se svi uvjeti za početak realizacije ključnog cestovnog infrastrukturnog projekta na užem gradskom području. Mnogi su ovaj projekt sanjali, ali to nije dovoljno. - kazao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković koji je na prezentaciji sudjelovao putem video veze s obzirom da se nalazi u samoizolaciji.

frankovic lapadska obala070920

Franković je naglasio kako je do ovog trenutka bilo potrebno prevladati tri važna koraka, a oni uključuju izradu projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole za cjelokupni projekt po fazama te osiguranje financijskih sredstava. Također je istaknuo kako su svi navedeni uvjeti uspješno ispunjeni što je, rekao je on, „rezultat rada više gradskih upravnih odjela baziranog na uspostavljenoj sinergiji”.

– Snaga Grada Dubrovnika je u timu koji zna služiti svome gradu i građanima. - zaključio je gradonačelnik Franković najavivši kako je očekivano da sami radovi započnu početkom iduće godine.

Projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale izrađen je od tvrtke Geoproming iz Metkovića i podijeljen je u ukupno četiri faze, od kojih prva faza otpada na lučicu Batala. Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika nadležan je za ostale tri faze, a koje se odnose na prometnicu od lučice Batala do benzinske postaje INA - e.

Različite aspekte projekta, u okviru nadležnosti svojih upravnih odjela, predstavili su pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, savjetnica u UO za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija, pročelnik UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović te pročelnica UO za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo kao tijela koje rukovodi postupcima javne nabave.

Pročelnica Zrinka Raguž podsjetila je da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske 1. veljače objavilo Poziv za sufinanciranje pilot projekata rješavanja problema uskih grla i javnog prometa u urbanim središtima uslijed povećanja opsega prometa zbog turističke sezone, na koji je Grad Dubrovnik kandidirao navedeni projekt.

raguz lapadska obala 070920

– Odluka o financiranju donesena je 20. svibnja, dok je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Grada, Ministarstva i SAFU-a, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpisan već 26. svibnja. - kazala je Zrinka Raguž.

Odobreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 69.857.603 kuna uz financiranje iz Kohezijskog fonda u razini 85 % što iznosi 59.378.962 kuna. Ostatak od 15 %, odnosno 10.478.640 kuna financirat će se iz Državnog proračuna.

Provedba projekta započela je 1. lipnja 2020. i traje do 31. prosinca 2023., što je krajnji rok završetka projekta. Za to vrijeme EU sredstvima sufinancirat će se i plaće projektnog tima (šest zaposlenika Grada Dubrovnika) i to u ukupnom iznosu nešto manjem od 2,2 milijuna kuna.

O samim građevinskim zahvatima govorila je savjetnica u UO za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija.

Projekt obuhvaća uređenje prometnice, parkirališnih i pješačkih površina te uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza. Osim neadekvatne širine prometnice, investicijom se rješava i problem prodiranja mora u trup prometnice i ispiranja tampona, što dovodi do učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekide u prometu.

Uredit će se i vodovod i oborinska odvodnja s pročišćavanjem, uspostavit će se i elektroenergetski sustav s javnom rasvjetom i telekomunikacijskim sustavom.

- Od raskrižja s ulicom Nikole Tesle do raskrižja kraj benzinske postaje s ukupnom dužinom od 840 metara Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu. - kazala je Paula Pikunić Vugdelija.

Širina kolnika od početka zahvata do ljetnikovca Sorkočević iznosi šest metara, a do kraja širina kolnika povećava se za pola metra. Nogostup je s lijeve strane širok dva, dok je s desne strane predviđena šetnica sa zelenilom čija širina doseže i sedam metara. Parkirališna mjesta predviđaju se kao uzdužni i kosa, a postojeće autobusne stanice se zadržavaju i dodaju nove te opremaju autobusnim kućicama i ostalom pripadajućom opremom.

medovic lapadska obala 070920

Građevinska dozvola za drugu fazu (od Lučice Batala do zgrade Fakulteta) ishođena je u svibnju prošle godine. Podsjetio je na to pročelnik Zdenko Medović otkrivši i da je pravomoćnost dozvola za treću i četvrtu fazu nastupila 3. rujna ove godine.

Paralelno, Grad Dubrovnik započeo je postupak javne nabave, pojasnila je pročelnica Marijeta Hladilo.

- Dokumentacije o nabavi za postupke radova i nadzora izvođenja radova su pripremljene, održana su javna savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima i nisu zaprimljene nikakve primjedbe što nam govori da su dokumentacije izrađene kvalitetno i na način da omoguće kvalitetno tržišno natjecanje. - rekla je pročelnica Hladilo.

hladilo lapadska obala 070920

Najavila je kako je dokumentacija upućena Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) kao posredničkom tijelu razine 2 na provjeru svih uvjeta te da se objava poziva na nadmetanje očekuje početkom listopada.

Po provođenju postupaka nabave, a u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, za očekivati je da će se ugovori za radove i usluge nadzora potpisati u prvoj polovici 2021. godine.

U foto prilogu pogledajte kako bi u budućnosti Lapadska obala trebala izgledati.

dm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020