lausnekretninebanner

Utorak, 08 Rujan 2020 11:30

Kakva je bila sezona? Analiza vrijednosti i broja izdanih računa u zadnja tri mjeseca

Kakva je bila sezona? Analiza vrijednosti i broja izdanih računa u zadnja tri mjeseca Foto: dm

HGK - Županijska komora Dubrovnik analizirala je podatke Porezne uprave o broju i vrijednosti izdanih računa za tri prethodna mjeseca (lipanj, srpanj i kolovoz). Najbolji rezultati ostvareni su u kolovozu, u svim sektorima, kada su i vrijednost i broj izdanih računa svih grana gospodarstva bili na 56 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su podaci koje je analizirala HGK.

U sva tri navedena mjeseca ukupno je izdano pola od prošlogodišnjeg broja računa, dok je njihova vrijednost još i manja, iznosila je 45 posto u odnosu na 2019.

Najosjetnije umanjenje prihoda bilo je u djelatnosti putničkih agencija i turoperatora koji su realizirali 30 posto izdanih računa čija je vrijednost iznosila svega 17 posto prošlogodišnje vrijednosti, dok je druga po redu ugroženosti COVID krizom djelatnost prijevoza i skladištenja koja je ostvarila 27 posto vrijednosti izdanih računa.

Jedina grana gospodarstva koja je imala veći broj izdanih računa i povećanje njihove vrijednosti bila je djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, podatak je HGK, no u priopćenju u kojem je predstavljena ova analiza ne navodi se koliko je ta grana imala povećanje.

Djelatnost smještaja i ugostiteljstva zabilježila je od lipnja do konca kolovoza 46 posto izdanih računa čija je vrijednost iznosila 36 posto, iz čega, navode iz HGK, se može zaključiti da je došlo do korekcija cijena u odnosu na prošlogodišnje, na niže. Najveća disproporcija je zabilježena u lipnju kad je broj izdanih računa bio 33 posto, a vrijednost 13 posto, dok je u kolovozu odnos bio uravnotežen, vrijednost izdanih računa bila je 56 posto, a broj izdanih računa 55 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Značajan pad zabilježila je djelatnost informacija i komunikacija kroz sva tri ljetna mjeseca, gdje je sumarno bilo izdano 33 posto računa u vrijednosti od 21 posto prošlogodišnje. „Iz toga iščitavamo visoku ovisnost ove djelatnosti o potrebama u turizmu”, navode iz HGK.

Pad vrijednosti izdanih računa više od 50 posto imale su djelatnosti poslovanja nekretninama (77 posto pad) te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (65 posto pad), za razdoblje od lipnja do kraja kolovoza. U istom razdoblju broj izdanih računa i njihova vrijednost u sektoru građevinarstva bila je 55 posto u odnosu na prošlogodišnju, a u djelatnosti trgovine izdano je 55 posto računa, dok je njihova vrijednosti bila 58 posto.

Poljoprivredna djelatnost je od lipnja do kolovoza realizirala 71 posto računa, uz vrijednost od 67 posto u odnosu na lani, dok je prerađivačka industrija imala 69 posto izdanih računa uz realiziranu vrijednost računa od 55 posto.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020