lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 13:16

Umjesto kvalitetne rasprave o turizmu vijećnici se nazivali psima

Piše:

Vijećnici su primili na znanje izvješće direktorice Ane Hrnić o aktivnostima Turističke zajednice Grada Dubrovnika u 2020. No, nakon što je Hrnić predstavila izvješće, rasprava se razvila. Kroz trosatanu raspravu zapravo se vidjelo kako vijećnici u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika turizam, njegova kretanja, specifičnosti i osjetljivosti na određene događaje promatraju vrlo površno, odnosno o turizmu ne znaju gotovo ništa. Nakon gotovo trosatne rasprave o ničemu, između HDZ-a i oporbe kulminiralo je nakon što je Jadran Barač (SDP) istaknuo kako se Grad raspada.

Istaknuvši kako u niti jednom trenutku nije dvojila hoće li doći u Vijećnicu podnijeti izvješće, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić govorila je o aktivnostima poduzetim u ovoj specifičnoj turističkoj godini.

- Zbog ovisnosti o međunarodnom zračnom prijevozu sve aktivnosti gradske Turističke zajednice bile su usmjerene na razgovore s brojnim zrakoplovnim kompanijama. Tako je nakon lockdowna i postupne uspostave zračnog prijevoza od 16. lipnja do 6. rujna Dubrovnik bio povezan s 55 destinacija. U rekordnoj 2019. bili smo povezani sa 105 destinacija. - kazala je Hrnić, pobrojavši brojne projekte koji su imali za cilj u uvjetima korona pandemije privući goste.

Kad je u pitanju sezona 2021. godine, Hrnić je kazala kako je ona debelo u pripremi, a kao najvažniji događaj istaknula je Asta Destination Expo, konferenciju vodećeg udruženja američkih agenata koja će se u Dubrovniku održati početkom prosinca, ukoliko se pandemija ne pogorša.

U raspravu se iz samoizolacije uključio i gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši kako je sezona koja se odvijala u korona uvjetima, bila dobra.

- Sezona je do ožujka, do zatvaranja, bila dobra i trebala je biti nikad bolja, ali nažalost dogodila se korona. Svi koji rade u turizmu znaju da se nikad ne smijemo osloniti na jedan segment turizma i to je automatska pogreška. Mi imamo UK, Ameriku i francusko tržite te cruise tržište i sva su se istovremeno zatvorila, a nikad se još nije dogodilo da se sva istovremeno zatvore. Unatoč tome TZ je krenula s promocijom odmah u travnju, ali ne samo na strana tržišta nego i na domaćem i upravo je ono pozitivno reagiralo i zato je ono drugo po broju ostvarenih noćenja u Gradu. Kad su se reaktivirale avionske linije, posebno od 15. srpnja, krenulo je dobro i tako bi se nastavilo i u kolovozu, odlično bi odradili i rujan zagazili, ali se dogodilo širenje koronavirusa u Hrvatskoj i UK nas je ubrzo zbog većeg broja zaraženih stavio na crvenu listu. - rekao je Franković.

Istaknuo je kako je nakon što smo stavljeni na crvenu listu dao intervjue vodećim engleskim medijima, a koji su bili iznimno gledani.

- Cijelo vrijeme sam isticao kako je broj zaraženih u Dubrovniku iznimno nizak o ti su intervjui izazvali veliku pozornost i važni su za promociju Dubrovnika i za iduću sezonu. Trebamo se okrenuti 2021., ali ni u ovoj nije sve izgubljeno. Uvjeren sam da u listopadu možemo biti skinuti s crvene liste UK. Dobra je najava da dvije velike produkcije počinju snimati u Dubrovniku. Jedna počinje danas, a druga u listopadu i dvije velike Hollywoodske zvijezde izazvat će veliku pozornost na britanskom i američkom tržištu.- kazao je Franković.

Gradonačelnik je rekao kako se vode pregovori s aviokompanija, konkretno s American Airlinesom o uspostavljanju linije prema Philadelphiji. Rekao je kako su najave aviokompanija za iduću sezonu dobre, ali i naglasio kako njihovo uspostavljanje ipak ovisiti o pandemijskoj slici i u Hrvatskoj i u ostatku svijeta. Naglasio je kako je unatoč teškom stanju iz sezone izvučen maksimum te dodao kako bi rezultati bili bolji da se korona virus nije naglo u kolovozu počeo širiti Hrvatskom.

Uspjeh u turizmu, naglasio je Franković, ne mjeri se brojem noćenja nego kvalitetom pružene usluge te dodao kako je ova kriza sjajna prilika za zaokret u dubrovačkom turizmu, a upravo je to poruka koju trebamo poslati u svijet.

No, Jadran Barač (SDP) s gradonačelnikom se nije složio već je istaknuo kako smo u debelom problemu pred iduću sezonu budući da smo ovu završili s gorkim okusom da smo žarište koronavirusa. Direktorici gradske Turističke zajednice Ani Hrnić rekao je kako ona nije odgovorna ni za pandemiju ni za krizu te da je ne treba prozivati. Kazao je kako se sad trebamo vaditi iz blata te istaknuo kako su priče o 14 milijuna kuna uloženih u promidžbu nakon otvaranja bili potpuna neistina. Naglasio je i kako je nacionalni Stožer samo instrument politike.

Gradonačelnik je kazao kako je samo jedan turist u Dubrovniku zaražen koronavirusom. Pozvao je Barača da prestane širiti lošu sliku o Dubrovniku.

- Molim vas da prestanete na ovakav način slati loše slike o Dubrovniku jer ovo što vi izjavljujete nije stanje, Dubrovnik je siguran grad i bit će i dalje siguran grad. Vi ste krenuli s katastrofalnom situacijom i slikom Dubrovnika i to samo koristi vašim jeftinim političkim bodovima, možda ćete to pričati kad se kandidirate za gradonačelnika, možda vam to pomogne da budete gradonačelnik. Ne moram ja više bit nikad ništa, samo da grad počne normalno funkcionirati, grad je siguran i bit će siguran i u budućnosti. - rekao je Franković.

Željko Raguž (DUSTRA) pitao je gdje se vidimo u idućih pet godina, a da se ne koristi sunce, more i GOT.

- Za pet godina ćemo biti izgubljeni ljudi, svijet se brzo mijenja. Odnos Dubrovnika prema sportu je jako loš. Svaki poznati koji dođe u grad bilo bi dobro poslati bocu šampanjca, cvijeće. Bilo bi dobro da se pripremimo za 2021. kao što je ova, a ako bude bolja bit će dobro. Država je naručila hrpu svega, a gdje je to ne znam. Mogli smo bolje iskoristiti i na domaćem terenu. Parkovi Orsula, Gradac su trebali biti aktivirani. Zidine su ove godine konačno upoznali internet. - rekao je Raguž.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako zvijezde koje dolaze u Dubrovmik traže privatnosti, kazao je kako mu nije palo na pamet tražiti da ga recimo, primi Ronaldo. Rekao je kako je Magicu Johnsonu koji je u Dubrovmiku proslavio rođendan, poklonjena statua Grada Dubrovnika.

Vijećnik Jadran Barač uzburkao je strasti u Vijeću nakon što je ustvrdio kako se Grad raspada.

- Pola gradske uprave je u samoizolaciji, proračun je u problemima, Grad se raspada, a vi ovdje pričate bajke. - rekao je Barač, kojemu je replicirao Braž Pezo (HDZ).

- Zašto obmanjujete javnosti i lažete? Vi ste jedini ovdje u crvenom i tamo ćete i ostati jer otamo ne znate izaći. - kazao je Pezo.

Gradonačelnik Franković Baraćevu izjavu nazvao je nečuvenom.

- Činjenica da u javnom prostoru predsjednik najveće oporbene stranke, osoba koja želi biti gradonačelnik, reče da se grad raspada, pa to je strašno. Gospodine Barač, sramite se, sramite se, grad je financijski stabilan. - kazao je Franković.

Inače, Pezo i Barač nisu se zaustavili, već su se nastavili „častiti” pa je tako Barač Peza nazvao terijerom, a Pezo Barača pekinezerom, i na to se zapravo svela rasprava o aktivnostima u turizmu kojega je pandemija pokosila.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020