lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 18:01

Sprdačina od amandmana; gdje je javni interes u izgradnji privatnih apartmana na Babinome kuku?!

Piše:

Objedinjena rasprava izmjena Prostornog plana i GUP-a Grada Dubrovnika otišla je u posve krivom smjeru nakon što je vijećnik Mosta Maro Kristić amandmanom tražio da se iz predloženih izmjena GUP-a briše stavka koja se odnosi na detaljnu razradu uvjeta gradnje sukladno provedenom urbanističko-arhitektonskom natječaja nadogradnje Malog Straduna na Babinu kuku, a pod izlikom nekakvog navodnog javnog interesa.

Kristićev prijedlog amandmana potpisao je dio oporbenih vijećnika. Gradonačelniku Matu Frankoviću nije preostalo ništa drugo nego utvrditi kako su, rekao je, maske pale. Da će biti tako na izmjenama GUP-a Franković je najavio još prije nekoliko mjeseci i bio je u pravu.

- Maske su pale. Kristić i dalje insistira na amandmanu. Izmjene i dopune GUP-a tek će ići u proceduru, a Kristić ne bi ni to želio jer kaže da pretpostavlja da će se ići u zahtjev za izdavanje jedinstvene lokacijske dozvole. Ako je jasno da će se razraditi detaljnije Mali Stradun u izmjenama sukladno urbanističko-arhitektonskom natječaju, tada će se kroz javnu raspravu iskristalizirati, što se će definirati na tom prostoru. - kazao je između ostalog Franković dodavši kako se čudi ostalim vijećnicima koji su podržali Kristićev amandman.

- Čudim se ovima koji žele sudjelovati u igrokazu s vama, a vi razmislite o jednom investitoru dok spominjete 13 obitelji. Izmjene GUP-a omogućit će realizaciju sukladno urbanističko-arhitektonskom natječaju. Izmjene GUP-a ne radimo radi pojedinačnih projekta nego promatramo grad u cjelini i tada znamo što je najbolje za Babin kuk i što je povjerenstvo reklo da je najbolje za Babin kuk. Vaš amandman sigurno neću prihvatiti i to bi bio presedan. - rekao je gradonačelnik.

Kristić je kazao kako je podnio amandman temeljem legitimnih zahtjeva 13 vlasnika prostora na Malom Stradunu, a ne jednog pojedinca.

- Na vidim razlog zašto mi se gradonačelnik ovako obraća i imputira mi jednu obitelj, neka reče 'ko je to. - tražio je Kristić od Frankovića.

Gradonačelnik je Kristića zamolio da se previše ne uzrujava jer amandman neće proći.

- Ovaj amandman neće proći. Radi se o jednoj obitelji, znamo dobro kojoj, ovo je mali grad. Za projekt Mali Stradun samo stoji da će se razraditi detaljnije sukladno urbanističko-arhitektonskog natječaja i ne mogu vjerovat da je nekome palo na pamet amandman staviti na određeni projekti. Pravi uzrok problema je u 2014. jer je sve što mi sad smanjujemo tada naraslo. Tadašnji predlagatelj je najveći devastator prostora jer je jasno što su te izmjene omogućile apsolutnu devastaciju prostora.- rekao je Franković, aludirajući na bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića.

Franković je vijećnike koji su Kristića podržali potpisom da ne prihvate taj amandman.

Da na Malom Stradunu nema javnog interesa složili su se i ostali vijećnici. Tako je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pitao gdje je javni interes u ulici koja je u ovom trenutku uknjižena na Valamar.

- Gdje je javni interes u tome što 13 obitelji želi nadođontat pjan gore. Razumijem sugrađane i na njihovoj sam strani u odnosu na hotelske kuće, ali koji je javni interes da ovi nadođontaju kat. To je isključivo privatni interes. Razumijem da ljudi žele nadogradit, ali nema tu javnog interesa, a Valamar ne pokazuje apsolutno nikakav interes za taj prostor. - kazao je Potrebica.
Da su privatnici na malom Stradunu dobar dio prostora pretvorili u apartmane kazao je i Ivan Maslać (HDZ) kojega je također zanimalo gdje je u tom projektu na Malom Stradunu javni interes Grada.

O špekulativnom projektu nadogradnje Malog Straduna na Babinu kuku kojim se taj prostor pokušava apartmanizirati i trajno uništiti, portal Dubrovnikpress.hr inače je već pisao. Koliko su pojedini vijećnici zapravo samo pijuni pojedinih građevinskih lobija i investitora najbolje se vidjelo tijekom ove rasprave o izmjenama PPU-a i GUP-a gdje se umjesto raspravljanja o izmjenama kojima se uvodi reda u buduću gradnju, umjesto konkretnih prijedloga, dva sata samo lobiralo za gradnju apartmana na Malom Stradunu.

Osmero vijećnika, potpisnika Kristićeva amandmana iz petnih žila zalagalo se za interese investitora čije je vlasništvo transparentno, ali i interese onih čije je vlasništvo prikriveno, samo su se malo pravili blesavi, mutavi, gluhi o slijepi. Maske su, baš kao što je kazao gradonačelnik, zaista pale.

Uglavnom, prve izmjene PPU – a i GUP – a su osvojene, njima se pooštravaju uvjeti gradnji na području Grada Dubrovnika, a bnit će ih još do konca godine.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020