lausnekretninebanner

Srijeda, 16 Rujan 2020 21:24

Dubrovački vijećnici „silovali” su javnost, a mogu to nastaviti i dalje, jer izmjene Poslovnika neće biti

Piše:

Iako smo na maratonske sjednice Gradskog vijeća već navikli, teško je probaviti da su vijećnici, birani od naroda, potkapacitirani i nedorasli odlukama s dnevnoga reda koje usvajaju. Posljednja sjednica Gradskog vijeća trajala je naime gotovo 15 sati, a u tih 15 sati čuli smo malo toga suvislog te svjedočili potpunom nepoznavanju materije zakamufliranom populizmom i politikanstvom najgore vrste.

Nezadovoljan posljednjom sjednicom je i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica. No, Poslovnik kojim bi se uvelo reda u tijek sjednica i rasprave nema namjeru mijenjati jer, ističe, svaki pokušaj uvođenja reda dubrovačka oporba prikazuje gušenjem demokratskih sloboda. Oporbeni vijećnici na zadnjoj su sjednici koristeći to svoje demokratsko pravo „silovali” su javnost koja je tu sjednicu pratila.

„Nulta točka” dnevnoga reda bile je posvećena turizmu. Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić podnijela je izvješće o aktivnostima TZ - a u tekućoj godini, onima poduzetima na samom početku pandemije, ali i aktivnostima poduzetima u samoj sezoni. Iznijela je i aktivnosti do kraja godine, a o kojima će, uz uvjet da se pandemija stavi pod nadzor, itekako ovisiti sezona 2021. godine.

Nakon što su je mjesecima zazivali, prozivali za nesposobnost i u njoj vidjeli glavnog krivca za sezonu, koja u uvjetima pandemije nije niti mogla bit bolja, kad im se Ana Hrnić „ukazala” za govornicom u Gradskom vijeću, potpuno spremna s njima raspravljati, potpuno su je ignorirali.

Umjesto s Anom Hrnić o turizmu su polemizirali s gradonačelnikom Matom Frankovićem, a kroz ta četiri sata polemike pokazali su kako o turizmu ne znaju ništa pa tako ništa konkretno nisu mogli ni predložiti. Strategiju, o kojoj razvoj turizma i ovisi, nisu ni spomenuli. Ona je za njih misaona imenica, ali zato smo čuli kako slavnima koji pohode Dubrovnik trebamo nositi cvijeće i poklone. Tko bi to cvijeće trebao nositi, oni ili gradonačelnik, nisu odredili. To valjda ovisi o preferencijama koji im se „celebrity” sviđa. Da ponovo dođe Ronaldo red s buketima sigurno bi bio poduži.

Da se tijekom četverosatne rasprave o turizmu pokazalo pravo lice dubrovačke oporbe, mišljenja je i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

- Rasprava o aktivnostima u turizmu pokazala je sav smisao politikanstva oporbe proteklih mjeseci. Nakon što im baš nije bilo do raspravljanja na sjednici u ožujku, na ovoj posljednjoj sjednici nisu imali nikakvih prijedloga ni pitanja za direktoricu Turističke zajednice Grada Anu Hrnić čija je prezentacija bila iznimno kvalitetna i koja im je cijelo vrijeme u Vijećnici bila na raspolaganja. O ponašanju vijećnika najbolji će sud donijeti građani. - rekao je Potrebica.

Inače, ponašanjem vijećnika i kvalitetom rasprava na sjednicama, posebno ovoj održanoj u ponedjeljak, zgroženi su i građani. No, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pojašnjava zašto neće predložiti izmjene Poslovnika kojima bi se rasprave i mogućnost repliciranja sveli u razumne okvire.

- Istina, rasprave se puno puta ponavljaju i nerijetko se izlazi iz okvira teme, odnosno odluke koja je u tom trenutku ne dnevnom redu, međutim svaka moja intervencija u raspravu vijećnika, pogotovo oporbenih, s njihove strane tumači se kao udar na demokraciju, a tako bi se protumačile i izmjene poslovnika. Iz tog razloga i puštam do određene mjere slobodnu interpretaciju jer je osnovno pravo vijećnika na govor dok je odgovornost za izgovoreno njihova odgovornost, a sve će na izborima ocijeniti naši sugrađani. - rekao je Potrebica.

Tri i pol godine vijećnici zazivaju i izmjene i dopune Prostornog plana uređenja i GUP - a Grada Dubrovnika. Kad su konačno pred njih stavljene, tijekom trosatne rasprave, dva i pol sata pojedinci iz oporbe, otvoreno i bez ikakva srama zalagali su se projekt nadogradnje tzv. Malog Straduna na Babinu kuku. Privatni interes pokušali su prikazati javnim, a izmjene GUP - a kojim se definiraju uvjeti buduće gradnje u gradu čiji je prostor građevinski lobi potpuno uništio, uopće ih nisu zanimale.

Toliko lobiranje pojedinih vijećnika za privatne interese začudilo je i Potrebicu, koji je, uključivši se u raspravu tijekom sjednice, u više navrata pitao vijećnike gdje je javni interes u privatnom projektu na prostoru koji uopće nije u vlasništvu Grada.

- Sukladno najavi gradonačelnika pokrenute su izmjene i dopune GUP - a koje će pred Vijeće biti stavljene do Božića, ali veći dio rasprave nažalost u fokusu je bio privatni projekt, a ne o izmjenama i dopunama PPU - a i GUP - a. Ipak, postigli smo visoki stupanj suglasja prilikom glasovanja o izmjenama i dopunama PPU-a i GUP – a. - kazao je Potrebica.

Sjednicu je obilježila i rasprava o poslovanju Libertasa u 2019. godini. Tvrtku koja se već godinama izvlači iz financijskih poteškoća, kriza izazvana pandemijom skoro je slomila. Umjesto rasprave o Libertasovoj bilanci, konkretnih prijedloga kako stabilizirati to gradsko društvo, vijećnici su eto raspravljali zašto ne prometuju pojedine linije i kako građane naučiti presjedati kao da bi se presjedanjem građana iz jednog autobusa u drugi popravila financijska slika tog društva. Zašto čak osam tisuća stanovnika Dubrovnika ima besplatne pokaze uopće ih nije zanimalo.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020