Srijeda, 23 Rujan 2020 13:21

Bivši gradonačelnik Vlahušić najavio prikupljanje potpisa za referendum o zidinama

Piše:

Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić najavio je kako će početi s prikupljanjem potpisa građana za referendum na kojem bi se građani trebali izjasniti jesu li za to da se upravljanje zidinama vrati Gradu Dubrovniku te da novac od ulaznica pripadne proračunu Grada. Vlahušić i još jedna bivši gradonačelnik, Vido Bogdanović kao i predsjednik dubrovačkog SDP – a Jadrana Barača inače su pokrenuli i tužbu, odnosno parnicu kojom traže da se poništi ugovor između Grada Dubrovnika i DPDS – a o upravljanju zidinama.

- Ja ću referendum raspisati sam s pitanjem jesu li građani za to da sav novac od zidina pripadne proračunu Grada Dubrovnika, a da DPDS nastavlja obnavljati spomenike s područja negdašnje Dubrovačke Republike prema programu kojega će donijeti Grad i kojega bi Grad Dubrovnik financirao. - izjavio je Vlahušić.

Inače, organiziranje referenduma s pitanjem tko bi trebao upravljati zidinama ne najavljuje se prvi put. Još 2011. njegovo je organiziranje, još kao vijećnica HDZ-a u tadašnjem sazivu Gradskog vijeća, najavljivala Dubravka Šuica, a nakon što je jedan od vijećnika na sjednici Gradskog vijeća u to vrijeme predložio da Grad raskine ugovor s Društvom prijatelja dubrovačke starine.

Iako je referendum Šuica te 2011. najavljivala organizirati na jesen te isticala da su tadašnji HDZ-ovi vijećnici Gradskom vijeću predali potpise za raspisivanjem, do referenduma s pitanjem "Tko treba upravljati dubrovačkim zidinama, trojac HNS-SDP-Nezavisna lista Pera Vićana ili DPDS?", nije došlo.

Neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju o lokalnim poslovima putem referenduma njihovo je temeljno pravo, prema Statutu Grada Dubrovnika, prijedlog o raspisivanju referenduma, osim jedne trećine vijećnika, može podnijeti gradonačelnik, ali i 20 posto od ukupno upisanog broja birača.

Ukoliko referendum predlaže 20 posto birača, Gradsko vijeće prijedlog dostavlja mjerodavnom tijelu državne uprave koje u roku 60 dana mora utvrditi ispravnost podnesenog prijedloga. Ukoliko je prijedlog za raspisivanje referenduma ispravan, Vijeće u roku od 30 dana mora raspisati referendum.

No, da bi se volja građana na referendumu u konačnici i provela, mora mu se odazvati 50 posto od ukupno upisanog broja birača na lokalnoj razini, odnosno u Gradu Dubrovniku.

Vlahušić se inače dugi niz zalaže da zidinama upravlja Grad Dubrovnik. Da bi mu referendum uspio trebat će mu velika podrška građana. Na tu podršku računa i na idućim lokalnim izborima budući da je već najavio kako će se ponovo kandidirati za gradonačelnika. Kako su lokalni izbori blizu, sasvim je sigurno kako organiziranje referenduma nije spomenuo slučajno.
No, Vlahušić pak tek treba odgovoriti kako će skupiti 20 posto potpisa od ukupnog broja birača, tim više kad se uzme u obzir na je na gradskoj političkoj sceni on trenutno solo igrač koji iza sebe nema ne samo veliku, nego nikakvu stranačku „infrastrukturu”.

U kontekstu nadolazećih lokalnih izbora, svakako je pitanje može li Vlahušić u roku od osam mjeseci organizirati referendum te hoće li se od održati prije ili poslije izbora. Ukoliko se dogodi prije, referendum bi mu mogao poslužiti za mjerenje rejtinga, ako stav građana o tome tko treba upravljati zidinama podrazumijeva glas za Vlahušića kao gradonačelnika na svibanjskim lokalnim izborima, a što je ipak diskutabilno.