Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 27 Rujan 2020 20:28

Dubrovački ugostitelji pokreću akciju „3 do 12”; navode ne bude li njih, neće biti ni radnih mjesta

Dubrovački ugostitelji pokreću akciju „3 do 12”; navode ne bude li njih, neće biti ni radnih mjesta Foto: dpp

Dubrovački ugostitelji, odnosno Udruga ugostitelja Dubrovnika, zajedno s ugostiteljima iz okolice Dubrovnika, slijedom akcija „5 do 12" u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre te „4 do 12" u organizaciji Udruge ugostitelja Split i kolega iz cijele Dalmacije, pridružuje se akcijom „3 do 12”. Oni će tako u srijedu zatvoriti lokalne na uru vremena od 11:57 do 12:57, a pozivaju sugrađane da u četvrtak dođu na besplatnu kafu u isto vrijeme.
„Sezona, ako se tako uopće mogla i nazvati u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo Dubrovniku je podbacila ispod granice održivosti. Tvrtke koje su godinama dobro radile, zapošljavale ljude, plaćale velike poreze i najmove te svojim poslovanjem uljepšavale i olakšavale život domaćima i turistima su zbog ove zdravstveno ekonomske nedaće dovedene na rub bankrota. Brojne tvrtke poput putničkih agencija, agencija za organizacije "evenata", agencija za smještaj, prijevoznika, brodara, praonica, trgovaca, malih iznajmljivača pa naravno i naših kolega ugostitelja, bez ozbiljnih proaktivnih mjera neće dočekati početak sljedeće sezone.” - navode ugostitelji u priopćenju.

Nadalje pišu kako su mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta pomogle, kako navode, njihovim zaposlenicima, ali, napominju, sad je pomoć potrebna i poslodavcima da bi ta radna mjesta mogla ostati sigurna do iduće sezone.

„Ukoliko ne bude nas, neće biti ni radnih mjesta.” - pišu ugostitelji.

„Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60 % bilježi pad u poslovanju veći od 50 %, a gotovo 40 % se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80 % poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje. Mi od Vlade ne tražimo da nam se poklanja novac niti da nam se daje bilo što na štetu drugih poreznih obveznika. 
Mi samo želimo da nam se u idućim godinama uzme manje na ime poreza i da nam se omoguće kreditne linije koje bi mi naravno vratili kroz poslovanje u idućim, nadamo se boljim godinama. Naveliko najavljivane kreditne linije preko Hamag Bicra i HBOR-a su ostale prazno slovo na papiru, a komercijalne banke ne odobravaju ugroženim tvrtkama i obrtima kredite u svojim aranžmanima.” - pišu u priopćenju.

„Po prvi put smo se na ovaj način odlučili aktivirati, udružiti i od Vlade zatražiti sljedeće mjere za spas gospodarstva našeg grada i cijele Hrvatske:
Obustava naplate PDV-a do 1.3.2021.
Trajna snižena stopa od 10% na svu hranu prema Strategiji razvoja Hravtskog turizma iz 2013. (po zakonu o hrani – jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino)
Pristup kreditnim linijama za likvidnost (HAMAG)
Pristup kreditnim linijama za investicije (HBOR)
Državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka po uzoru na ostale zemlje Europe.” - zaključak je priopćenja Udruge ugostitelja Dubrovnika.

dm