lausnekretninebanner

Utorak, 29 Rujan 2020 13:26

Balija: Nisam nikome prijetio, a gradonačelnik je dao nalog Orlandi Tokić izvan ovlasti svog rada da izvrši određene radnje

"Nikada nisam nikome prijetio, a naši principi rada su uvijek zakoniti i transparenti", kazao je na konferenciji za novinare vlasnik tvrtke Consultants Marko Balija, a koju je sazvao ne bi li demantirao navode koje su gradonačelnik Mato Franković i v. d. pročelnika Upravnog odjela za izdavanje prostorno - planske dokumentacije Zdenko Medović iznijeli na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Gradonačelnik je dao određene izjave koje nama potvrđuju sumnje u počinjenje kaznenog djela u dijelu provođenja općeg upravnog postupka od samog Grada Dubrovnika.- rekao je Balija, te naglasio kako nije prijetio zamjenici gradonačelnika Orlandi Tokić.

- Dužan sam se izjasniti da u suštini nikada nisam prijetio niti prijetim, niti je to moj modus operandi, naši principi rada su uvijek zakoniti i transparenti. Prijavu koju sam doživio od Orlande Tokić, to je lažna prijava i nema nikakva utemeljenja. Moja poruka „Orlanda, molim te, prestani se baviti mojim investicijama, prestani zaustavljati moj razvoj i projekt Hotela Sumratin”, zbog tih mojih navoda ja primam kaznenu prijavu prijetnje koja u suštini najviše čini štetu mojoj časti. Takvoj prijetnji nije svrha da vas se potjera u zatvor, takva prijetnja, jako uobičajena u našem poslovanju i ovoj razini politike, kojom se ja ne želim baviti, nažalost je da vas se onemogući da se bavite svojim poslom, da dajete iskaze, idete na MUP itd. Ono što je meni malo šokantno je izjava Orlande Tokić koja kaže „ja na njoj nisam insistirala stoga ovo nema daljnjeg kaznenog postupka”, a to ovisi o DORH-u i MUP-u, oni o tome odlučuju i zato je postupak odbačen. - rekao je Balija

Istaknuo je kako upravna tijela Grada krše zakon dok je za gradonačelnika kazao kako stalno stvara klimu da je upravo investitor odgovoran jer se s projektom kasni.

Balija se osvrnuo i na izjave v.d. pročelnika Zdenka Medovića.

- Medović ne zna da je Ministarstvo reagiralo po ovom pitanju. Ako ne zna, dobio je krive informacije od Frankovića. Ako zna, nije imao razloga da laže. Ovo je za trenutačnu ostavku Medovića. - rekao je Balija.

- Imamo situaciju da stalno netko laže, a kad se laže u suštini je uvijek povezano s prikrivanjem kaznenog djela. Imamo situaciju da je gradonačelnik političar i mora se baviti politikom, no s druge strane je i gradonačelnik koji mora biti svjestan pravnih posljedica ako postoji suprotnost sa zakonima. Mato Franković ima veliki problem između mirenja uloge političara i gradonačelnika, to su dvije različite stvari. - kazao je Balija, osvrnuvši se na komunikaciju između gradonačelnika i njegove zamjenice.

- Dolazimo do šokantne činjenice da Franković priznaje kako je dao nalog Orlandi Tokić izvan ovlasti svog rada da izvrši određene radnje. Ako smo stranka u postupku postoje procedure kako se što uzima. Ne može gradonačelnik svojoj zamjenici govoriti da ulazi u upravni odjel i da govori što je po GUP-u, to je van Statuta. Može napraviti nadzor, a ne može pisati što su neispravnosti. Upravni odjel samostalno donosi vlastite odluke i odgovara za njih gradonačelniku. - rekao je Balija.

Također je naglasio kako je strpljivo podnosio svu traženu dokumente potrebne za ishodovanje lokacijske dozvole za izgradnju novog Hotela Sumratin, a burno je, kaže reagirao nakon što je od „zviždača” iz Odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje dobio mail koji je gradonačelnik proslijedio bivšoj pročelnici Silvi Vlašić.

Za projekt izgradnje novog Sumatina kaže da je u skladu s GUP-om, ali i dodaje kako je mijenjao dio projekta. Dodao je kako u Hiltonu postoji wellness u podzemnoj etaži te da je svaki wellness u principu u podzemnoj ili prizemnoj etaži. Kazao je kako je spreman vizualizaciju novog hotela kojega želi graditi na mjestu sadašnjeg Sumratina predstaviti javnosti.
- Spreman sam prikazati prezentaciju projekta, prezentaciju postupka, nema problema. - rekao je Balija.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020