lausnekretninebanner

Petak, 02 Listopad 2020 14:17

Pregovori o novoj regulaciji prometa oko povijesne jezgre; obilježena 29 obljetnica početka napada na Dubrovnik

Obilježena je 29. obljetnica početka napada na Dubrovnik. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća gradonačelnik Mato Franković sa suradnicma odao je počast svima poginulima u Domovibskom ratu.

Gradonačelnik se u ovome tjednu sastao s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem s kojim je razgovarao o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Web stranica Grada Dubrovnika prilagođena je osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik je Caritasu donirao novo vozilo. Grad Dubrovnik partner je u novom projektu u sklopu programa "Europa za građane".

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA POČETKA NAPADA NA DUBROVNIK

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo te u podnožju križa na Srđu u znak sjećanja i zahvale svima onima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku, na dan kada se prisjećamo početka napada na Dubrovnik, 1. listopada 1991. godine.

U ime Grada Dubrovnika svijeće i vijence položili su gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Frano Matušić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

tjednipregled021020 tks 4

Molitvu na Srđu predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić, a u prigodnom programu sudjelovali su i učenici OŠ Ivana Gundulića.

- Tog je dana Dubrovnik napadnut s kopna, mora i iz zraka od strane srpsko-crnogorskih snaga s ciljem posezanja za Dubrovnikom i stvaranja ''velike Srbije''. Prisjećajući ih se izražavamo i trajnu zahvalnost svima koji su branili Grad i svima koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, u slobodnom Dubrovniku. Posebno se prisjećamo naših najmlađih, djece Dubrovnika koja su izgubila svoje živote i to je najveći teret i najveća žrtva koju je Dubrovnik podnio kako bi danas bio slobodan. Nažalost, ni nakon ovoliko godina, iako smo primili ispriku s crnogorske strane, još uvijek nismo primili ispriku sa srpske strane, posebno sa strane Trebinja, od kud je najveći dio operacija išao prema Dubrovniku. I dalje ćemo tražiti ispriku, ne zato što želimo da netko prizna svoj zločin nego zbog činjenice da treba krenuti dalje u budućnost i zbog činjenice da Dubrovnik mora nastaviti pronositi mir, kao što je to radio i u svojoj prošlosti, a kao zalog budućnosti i neponavljanju takvih zločina'. - kazao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.

U spomen na poginule na moru vijenci su položeni u more s mula u Gružu, a za sve poginule u Domovinskom ratu služena je misa u crkvi Male braće.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ S MINISTROM BOŽINOVIĆEM RAZGOVARAO O IZMJENAMA ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je radni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Razgovarali su o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Naime sukladno smjernicama UNESCO-a te Plana upravljanja, a koje za preporuku imaju poduzimanje mjere kako bi se smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama, neophodno je putem izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama omogućiti jedinicama lokalne samouprave, koje su pod UNESCO spomeničkom zaštitom, regulaciju i upravljanje zonom prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini odnosno kontaktnoj zoni.

tjednipregled021020 tks 1

Tako bi se na optimalan način uredio promet kroz jedinstvene zaštićene kulturno-povijesne cjeline i kontakt zone u cilju njihove zaštite te osiguranja održive mobilnosti u takvim zonama. Stoga je gradonačelnik Franković sa suradnicima prezentirao navedeni prijedlog izmjena Zakona ministru Božinoviću koji je načelno i podržao takav prijedlog, no potrebno je da navedeno prođe sve prethodne procedure do usvajanja u Hrvatskom saboru.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je Obrazac prethodne procjene prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama u javnu raspravu. Potom će se oformiti radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona, a koja će razmotriti i prijedlog izmjena upućen od strane Grada Dubrovnika.

STRANICA GRADA PRILAGOĐENA OSOBAMA S INVALIDITETOM

Stupanjem na snagu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik je nakon provedbe testiranja pristupačnosti, na svojim stranicama objavio Izjavu o pristupačnosti svog mrežnog sjedišta i aplikacija vezanih uz usluge i projekte, njihovoj usklađenosti s Direktivom (EU) 2016/2102 te omogućio pružanje povratnih informacija korisnika radi daljnjeg unapređenja mrežne pristupačnosti.

Stranica www.dubrovnik.hr nastoji osigurati pristupačnost svojih usluga za osobe s invaliditetom, a iako je od ranije optimizirana sukladno Direktivi, dodatno su napravljene izmjene kako bi se pojednostavilo korištenje stranice s ciljem da postane pristupačnija za osobe s invaliditetom.

Izbornik pristupačnosti stranice www.dubrovnik.hr aktivira se klikom na ikonu izbornika pristupačnosti, koja se pojavljuje u desnom gornjem uglu stranice ili u desnom donjem na mobilnim uređajima. To omogućuje prilagođavanje veličine slova, njihovog fonta, debljine, razmak, prored, boju pozadine. Na stranici je dostupan Omoguru Widget koji omogućuje poboljšanje usklađenost sa Smjernicama za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja.

Grad Dubrovnik prepoznaje važnost osiguravanja digitalne pristupačnosti za sve korisnike, s posebnim naglaskom na lakšem pristupu javnim uslugama i informacijama osobama s invaliditetom, primjenjujući, u najvećoj mogućoj mjeri, Direktivu Europskog parlamenta. Mrežna lokacija www.dubrovnik.hr usklađena je sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, uz neke iznimke, zbog realnih ograničenja.

GRADONAČELNIK URUČIO KLJUČEVE NOVOG VOZILA ZA CARITAS

Ključeve novog kombi vozila dubrovački gradonačelnik Mato Franković uručio je ravnateljici Caritasa Dubrovačke biskupije Sanji Šanje. Riječ je o donaciji Grada Dubrovnika, vrijednoj 217.000 kuna.

- Ovu donaciju, kojom Grad Dubrovnik donira jedno vozilo Caritasu za potrebe njihovog redovnog rada, smo dogovorili puno ranije i sa zadovoljstvom mogu reći da smo je priveli kraju. Nadam se da će dugo godina služiti Caritasu, za kojeg vjerujem da će nastaviti i ubuduće pomagati svima onima koji su u potrebi, kako su to radili i do sada. - rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Mato Franković.

tjednipregled021020 tks 2

Istaknuo je i kako je suradnja Grada Dubrovnika i Caritasa jako dobra, što se posebno bitnim pokazalo u ovoj krizi, za vrijeme 'lock downa'.

Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje zahvalila je Gradu na donaciji i na podršci u provedbi programa i projekata te naglasila kako će novo vozilo za potrebe rada ove organizacije koristiti i svim njihovim korisnicima.

POZIV ZA PREDLAGANJE ČLANOVA KULTURNOG VIJEĆA GRADA DUBROVNIKA ZA AUDIO – VIZUALNE DJELATNOSTI I NOVE MEDIJE

Pozivaju se javne gradske ustanove u kulturi, udruge iz područja kulture i umjetnosti, samostalni umjetnici te pojedinci i druge pravne osobe s područja kulture i umjetnosti da podnesu pisane i obrazložene prijedloge kandidata za člana Kulturnog vijeća s područja audio-vizualne djelatnosti i nove medijske kulture

Za člana Vijeća mogu biti kandidirani kulturni djelatnici i umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih za utvrđenje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva zbog kojih je Vijeće osnovano.

Prijedlozi za predlaganje kandidata za kulturna vijeća Grada Dubrovnika trebaju sadržavati životopis i obrazloženje prijedloga prema sljedećim točkama:
- osnovni podaci (ime, prezime, adresu),
- akademski stupanj/stupanj obrazovanja,
- glavno područje stručnog djelovanja i/ili istraživanja,
- zaposlenje,
-stručno usavršavanje,
- članstvo u društvima i udrugama,
- članstvo u međunarodnim društvima i udrugama,
- sudjelovanje u programima, najvažnije publikacije i projektima.
Prijedlozi za predlaganje kandidata za Kulturno vijeće Grada Dubrovnika za audio-vizualne djelatnosti i nove medijske kulture, podnose se u roku od 15 dana od dana objave poziva na web stranici Grada Dubrovnika www.dubrovnik.hr na adresu:
Grad Dubrovnik, Služba Gradskog vijeća, Pred Dvorom 1, 20000 Dubrovnik, s naznakom: „Imenovanje člana kulturnog vijeća za audio-vizualne djelatnosti i nove medijske kulture“ ili na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

GRAD DUBROVNIK PARTNER U NOVOM PROJEKTU U SKLOPU PROGRAMA "EUROPA ZA GRAĐANE"

Održan je prvi online partnerski sastanak povodom početka provedbe projekta „Comuni senza frontiere“ u sklopu programa ´Europa za građane´.

„Europa za građane“ je program Unije koji potiče suradnju europskih zemalja u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo. Svrha Programa jest potaknuti građane/ke Europe na promišljanje zajedničkih vrijednosti poput mira, slobode, ravnopravnosti, pravednosti, solidarnosti i prakticiranje demokratske političke kulture kroz građansku participaciju, volontiranje, međukulturalni dijalog i međusektorsku suradnju.

Glavni cilj projekta „Comuni senza frontiere“ je doprinijeti razumijevanju Unije, njezine povijesti i raznolikosti, poticati europsko građanstvo i poboljšati uvjete za građansko i demokratsko sudjelovanje na razini Unije.

Glavne projektne aktivnosti usmjerene su na uključivanje većeg broj građana u raspravu o budućnosti Europe. Građani će sudjelovati u razgovorima o vrijednostima EU-a dijeleći svoje kulturno i socijalno nasljeđe.

U sklopu projekta planirana je organizacija velikog finalnog događaja u gradu Granze, Italija u svibnju 2021. godine. Na navedenom događaju sudjelovat će svi dionici direktno uključeni u provedbu projektnih aktivnosti tijekom kojeg će se predstaviti rezultati projekta, razmijeniti mišljenja i iskustva na temu razumijevanja Unije te poboljšanja uvjeta za građansko i demokratsko sudjelovanje u politikama Unije. Sastanak će paralelno s europskim igrama i sportskim aktivnostima uključivati radionice i koncerte u zajednici s ciljem osnaživanja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji.

Nositelj projekta je Općina Granze iz Italije, dok su ostali partneri Grad Aljmaš iz Mađarske, Grad Seini iz Rumunjske, Grad Nowe Warpno iz Republike Poljske te Pokrajina Padova iz Italije.  Grad Dubrovnik jedini je hrvatski partner na projektu. Projekt sufinanciran od strane Europske komisije trajat će 19 mjeseci.

Sadržaj Grada Dubrovnika

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020